Tycoon ve yönetim tarzı oyunları sevenlerin gözü uzun süredir tam sürümü hala çıkmamış olan Prison Architect projesinin üzerinde. Sık sık efsane Prison Tycoon serisiyle karşılaştırılan ancak aslında kendi iç dinamikleri bakımından ayrı bir yere konmayı hak eden bu oyunu Alpha 30a sürümü üzerinden değerlendirmeye çalışacağız.
Adından da anlaşılacağı gibi bir cezaevi simülasyonu olan Prison Architect’in grafik yapısı Theme Hospital benzeri nostaljik oyunlara bugün bile özlem duyanları tatmin edecek biçimde basit ve minimal olarak hazırlanmış. Ancak görüntülerdeki bu basitlik kesinlikle gözü yoracak ya da bir süre sonra oynamayı eziyet haline getirecek düzeyde değil. 2001 yılında kurulan Introversion Software firması tarafından geliştirilen oyunun sade görselliği beklenenin aksine oynayışı daha keyifli hale getiriyor, üstelik hapishanenizi büyütürken karşılaşabileceğiniz çeşitli lag ve takılmaları minimuma indirme amacına da hizmet ediyor.
Girişte de belirttiğimiz gibi henüz tamamlanmamış bir oyun olan Prison Architect’in içinde pek çok eksiklik ve sinir bozucu nokta barınmasına rağmen oyun sizi kendisine saatlerce, hiç sıkmadan bağlamayı başarıyor. Cezaevinin mimari yapısı gibi büyük ve temel bir konudan tek tek mahkumların ve personelin ihtiyaçları gibi mikro dinamiklere kadar hemen her şeyin kontrol edilebilir olması oyunun daha eğlenceli ve gerçekçi hale getiriyor. Prison Architect asıl başarısını da işte bu noktada ortaya koyuyor ve mükemmeliyetçi oyun severlere hayal edemeyecekleri kadar girift bir yapı sunarken ufak ayrıntılara takılmayı sevmeyenler için de rahat bir oynanış imkanı sunuyor.
Oyunun senaryo, kurgusal dinamikler ve kontrol mekanizması açısından ciddi bir soruna sahip olduğunu söylemek zor. Ancak Prison Architect; özellikle ceza evinin fiziksel anlamda genişlediği ileri aşamalarda yaşanan takılma ve donmalara bir de mahkum ve personelin karmaşık tesisin kimi noktalarında takılıp kalmaları gibi durumlar eklenince bütün zevkini kaybedebiliyor. Geliştiriciler Alpha sürümünün her yeni versiyonunda bu sorunu çözmek için önemli adımlar atsa da yavaşlama sorununun ortadan kalktığını söylemek maalesef mümkün değil. Böyle başarılı bir oyunda bu durum gözünüze büyük görünmese de üzerinde saatlerce çalıştığınız tesisinizin buglar ve yavaşlamalar nedeniyle çekilmez hale gelmesi hiç de sevimli bir durum değil.
Bahsettiğimiz takılma sorunu giderildiği takdirde türün hayranları için bulunmaz bir nimet olabilecek olan Prison Architect’in standart versiyonu Steam üzerinden 49 TL’ye satın alınabiliyor, ancak söz konusu eksiklikler giderilene kadar oyunu satın alma niyetinde olanların tam fiyat ödemektense indirimleri kovalamalarını tavsiye ederiz.