Ben bu konuya nereden geldim, dekorasyon kategorisi için ne yazsam diye düşünürken geldim. Ünlü dekoratörlerin isimlerini bulup eserlerine bakayım dedim, aramayı İngilizce yaptım, bir sayfada karşıma bir liste çıktı, listedeki isimlerden biri Stephen Sills idi ve onun tarafından yapılmış residence dekorasyonu örneklerini gösteren bir yazı yazayım dedim. Ama önce ‘Residence nedir?’ konusuna açıklık getirelim biraz. Rezidans diye okuduğumuz bu kelime İngilizcede ev, konut, ikametgah, mesken, villa, konak anlamlarına geliyor. Bizde daha çok lüks oturma birimi olarak algılanıyor ama her lüks konut, her görkemli apartman dairesi bu kategoriye girmiyor aslında. Residence esas olarak aynı zamanda otel hizmetlerini de alabildiğiniz bir ev anlamına geliyor. Rezidans daireler alıcılara tam donanımlı ve genellikle Amerikan tarzında tasarlanmış bir mutfak, internet bağlantısı, kasa, uydu TV, kablolu TV ve direkt telefon ve split klima ile birlikte teslim ediliyor. Ve bir rezidansınız olduğu zaman konaklama tesislerinin sunduğu imkanlara da sahip oluyorsunuz; kuru temizleme, günlük temizlik, bakım ve onarım işleri, marketten alışveriş, otopark, çocuk bakım hizmeti, ilaçlama hizmeti, çamaşırhane, sosyal tesis, danışma gibi.
Konumuza gelelim artık; tanınmış bir iç mimar olan Stephen Sills’in yaptığı rezidans dekorasyonu örneklerine. Kendisi modern ve klasik dekorasyon unsurlarını harmanlayarak yaptığı iç mekan dekorasyonu çalışmaları baya beğeni kazanmış sanırım, ismi ünlü dekoratörler arasında geçiyor. Ayrıca restoran, otel, butik dekorasyonları da yapmış. Sitesinde yaptığı işler ayrı ayrı gruplandırılmış ama ben her birinden ikişer üçer fotoğraflar seçtim, benimkiler çorba oldu o yüzden. Ama eklerken ayırt etmeye çalışıcam. Ayrı ayrı klasörlere koysaydım şimdi böyle zorlanmazdım. Neyse, sağlık olsun. Aşağıdaki fotoğraflar Miami’deki bir rezidanstan.
Aşağıdaki çalışması ‘Museum view’ olarak geçiyor, bu müze görünümü demek. Klasik tarz bir düzenleme olduğu için bu ismi koymuş besbelli.
Bunlar da Stephen Sills tasarımı bir çatı katı dekorasyonu çalışmasından. Sills burada işlerinin sade bir ortam yaratmak olduğunu söylemiş, çünkü müşterisi iddiasız bir lüks, rahatlatan ve huzur veren bir mekan istemiş. Bu İngilizcede relaxing home decor olarak geçen bir görünüm çıkmış yani gözü yormayan, sade ama şık ve özenli bir mekan.
Sırada New York North Salem’den residence dekorasyonu örnekleri var. Yalnız, kendimi tebrik etmek istiyorum, bir konu seçmişim ki bunu adam edene kadar 2-3 tane daha basit yazı çıkarabilirdim. Karışık bir şekilde depoladığım fotoğrafları gruplamaya çalışmaktan içime fenalık geldi.
Böyle evlerde yaşayabilmek için para basıyor olmak gerekir herhalde. Görüp de etkilenmemek mümkün değil ama ‘Benim niye böyle bir evim yok?’ diye uykularım falan kaçmaz yani. Southampton’dan bir Stephen Sills çalışması geliyor bu arada:
Şaka maka basit İngilizce metinleri eskiye göre daha iyi anlamaya başlamışım ben, sitedeki yazıları anlamaya çalışırken fark ettim bunu. İngilizce hikaye kitapları okumayı biraz daha düzenli hale getirebilsem daha da geliştiricem bu durumu. Öyle de istiyorum ki. Sills şöyle demiş bakın mesela; ‘Every commission is different, because our job is to interpret how a client wants to live.’ Aşağı yukarı şöyle diyor yani; ‘Her görev farklıdır çünkü bizim işimiz mekanı müşteri nasıl yaşamak istiyorsa ona göre yorumlamaktır.’ Cümlede mekan falan yazmıyor tabii de çevirmeye çalışırken kendi dilimizin mantığına göre çevirmemiz lazım. Neyse yaa, konu bu değildi, neydi, residence dekorasyonu idi, ona devam edeyim ben. New York Fifth Avenu’daki bir çatı katının fotoğrafları geliyor:
Aslında yazı çoktan bırakılır, fazlasıyla uzadı, kalan fotoğraflar da galeriye eklenir olur biter ama belli bir mekanın fotoğrafları bir arada olsun istedim, diğer türlü çok karışık olacak gibi geldi. Fotoğraflar azaldığı için işim kolaylaştı artık. Ünlü dekoratör sıradaki çalışması için bu evin sırrının zamansız klasik parçalarla galiba mal sahibine ait olan modern sanatsal çalışmalar arasında bir diyalog olduğunu söylemiş, diyalog derken modern-klasik unsurları karıştırmayı kastediyor herhalde. Bir yandan bahaneyle İngilizce çalışmaya kalkarsam bu yazı yarına da sarkar öbür güne de kalır, bırakayım cümleleri çözmeye çalışmayı artık.
Fotoğraflar Midwest’de bir evden:
Bunlar da Souhtport Liman Bölgesinde bir rezidantan:
Burası tek yatak odalı bir konut imiş. ‘Apthorp’ diye bir laf var burada ama onun ne olduğunu anlamadım. Belli bir mimari biçimi olan anıtsal evler kastediliyor galiba.
Stephen Sills’in Bedford’daki bir müşterisi için yaptığı bir iç mekan dekorasyonu çalışmasından örnekler var sırada:
Burası da işte, apthorp ne demekse o tarzda 2 yatak odalı bir evmiş:
Bu yatak odasını Gramercy Park semtindeki bir konak için tasarlamış:
Son örnek çatı katı tarzındaki bir apartman dairesinden geliyor, dekoratif objelerle tasarlanmış güzel bir köşe:
Binkelam ziyaretiniz için teşekkür eder, mekanlarınızda sağlık, keyif ve huzur içinde yaşamanızı diler.