Bu konuları bir müşterim için de araştırdım ve şimdiye kadar göz attığım yazılardan şu sonuçları çıkardım: Saç dökülmesine karşı mücadele etmek için yapabileceğiniz şeyler var, deneyebileceğiniz doğal saç bakım maskesi tarifleri var, yanlış beslenme alışkanlıklarını değiştirmek bu açıdan işe yarayacaktır, saç şekillendirici ürünleri kullanmamak ve saçları her gün yıkamamak da öyle. Fakat karıştırmayın; bunların hiçbiri kaybettiğiniz saçları geri almanızı sağlamaz anladığım kadarıyla, bunu yapabileceğini vaat eden ‘mucize ürünler’ de dahil. Bazı hallerde tek çözüm saç ekimi yaptırmak sanırım ki o konuda da yazmak niyetindeyim. Fakat saçlı deride boşluklar oluşmasına yol açan cinsinden değil de omuzlarınızda, banyonuzda, kıyafetlerinizin sırt kısmında bir sürü saç telleri görmenize yol açan türden bir saç dökülmesi sorunu yaşıyorsanız aşağıda vereceğimiz evde yapılabilecek maske tarifleri işinize yarayabilir.
Lavanta kürü:
750 ml. suyu kaynatın ve su kaynamaktayken içine bir tutam lavanta atın. Karışımı 5 dakika kadar yüksek sıcaklıkta demlendirdikten sonra ılınmaya bırakın ve sonra süzün. Bu lavanta suyunu haftada 1 – 2 kere olmak üzere temiz saçlarınıza uygulamalısınız. Uygulanma şekli de şöyle; temiz saçlarınızı lavanta suyuyla yıkayıp yarım saat bekletiyor, sonra sadece su kullanarak yıkıyorsunuz.
Saç dökülmesine karşı maya maskesi:
Mayanın içeriğinde cilde ve saçlara iyi gelecek pek çok madde var, bu yüzden de maya maskeleri doğal yöntemlerle bakım yapmayı tercih edenler tarafından sıklıkla kullanılıyor. Saç dökülmesini önlemek için kullanmanız gereken maya maskesi hazırlanması gayet kolay bir maske; 1 bardak ılık su veya süt hazırlıyor ve 4 çorba kaşığı toz mayayı bunun içinde eritiyorsunuz. Maskenin krem kıvamında olması gerekiyor, bunu sağlamak için kullandığınız sıvının miktarında ufak bir oynama yapabilirsiniz. Maskeyi saçlarınıza yedirdikten sonra mayanın kurumaması için hiç vakit kaybetmeden başınızı streç filmle sarıyorsunuz. Kafanıza bir poşet geçirip üstüne havlu sarsanız da olur. 1 – 2 saat geçtikten sonra da saçlarınızı bol suyla yıkıyorsunuz.
Lavanta – badem yağı maskesi:
Bu maskeyi haftada 1 kere uygulamanız halinde saçlarınızın daha az dökülmeye başlaması muhtemel, ayrıca daha parlak ve güzel görünecekler. 2’şer kapak badem yağıyla lavanta yağını birbirine karıştırın, sonra da saç diplerinize sürün ve 3 saat bekletin.
Saç dökülmesine karşı soğan ve doğal yağlar karışımı:
Bu maske için Hint yağı (2 tatlı kaşığı), çörek otu yağı (2 tatlı kaşığı), çam terebentin (1 çay kaşığı) ve 1 adet de soğana ihtiyacınız olacak. Soğanı rendeleyip yağlarla güzelce karıştırın ve maskeyi saç diplerine sürüp başınızı streç filme sarın Yarım saat bekledikten sonra saçlarınızı temizleyebilirsiniz. Bu maske haftada 1 gün uygulanabilir.
Bir maya maskesi daha:
Birer yemek kaşığı Hint yağı, kekik yağı ve kuru mayayı bir kabın içinde karıştırın. Mayanın iyice erdiğinden emin olduktan sonra karışımı saçlarınıza sürüp başınızı kapatın. 2 saat sonra saçlarınızı maskeden arındırın. Bu uygulamayı haftada 2 kere yapabilirsiniz.
Sarımsak – zeytinyağı – karanfil karışımı:
Bu maske için temin etmeniz gereken malzemeler şunlar: 5 adet karanfil kurusu, 2 diş sarımsak ve 5 tatlı kaşığı zeytinyağı. Önce sarımsakları rendeleyin. Sonra rendelenmiş sarımsakla karanfil tanelerini zeytinyağına ekleyin. Karışımı güneş almayan bir yerde 1 gün boyunca beklettikten sonra saç köklerinize yedirin. 1 saat bekleyin ve saçlarınızı bol su ve şampuanla yıkayın. Bu maskeyi 4 – 5 günde 1 kere uygulamak saçlarınızın daha az dökülmesini sağlayacaktır.
Ballı saç bakım maskesi:
Bu maske için 2 adet yumurtayla hepsinden birer yemek kaşığı olmak üzere şu malzemeleri temin etmeniz gerekiyor: Badem yağı, tarçın, bal ve zeytinyağı. Maskeyi saçlarınızı yıkadıkta sonra, saçlar nemliyken uygulamalısınız. Malzemeleri karıştırın ve karışımı saç köklerine 5 dakika kadar süreyle masaj yaparak yedirin. İsterseniz saç uçlarına da uygulayabilirsiniz. Başınızı boneyle kapatıp 40 dakika bu şekilde bekleyin, sonra bol ılık suyla saçlarınızı temizleyin. Haftada 3 – 4 kere uygularsanız 2 – 3 ay sonra saçlarınızın dökülmesi azalacak veya ortadan kalkacaktır.
Saç dökülmesine karşı mücadelenizde kararlı ve disiplinli olmanız önemli. Bu maskeleri hazırlamak fazla bir emek ve zaman gerektirmiyor ama hepsinde belli bir bekletme süresi var, bu yüzden böyle şeyler için özel zamanlar ayarlamalısınız. Sonuçta en azından saçlarınıza düzenli bir şekilde doğal bakım uygulamış olacaksınız ki bu saçlarınızın daha sağlıklı, daha ışıltılı olmasını sağlayacak.
Bir de şu var; ben her tarife yazmadım ama saçlara böyle maskelere uyguladıktan sonra başı streç filmle veya naylon poşet ve havluyla kapatmak maskenin saçalra daha iyi nüfuz etmesini sağlıyor ve sonuç daha yüz güldürücü oluyor anladığım kadarıyla.
Bu tip maskelerin azaltabileceği veya durdurabileceği tarzda saç dökülmesi sorunları da vardır, öyle olmayanları da. Saç dökülmesinin çeşitli sebepleri var ve saçlarınızın neden döküldüğünü tespit ederseniz buna yönelik çözümler uygular, daha kısa sürede daha verimli sonuçlar alırsınız. Ciddi miktarda dökülme ve saç kaybı söz konusuysa yapılması gereken şey bir doktora görünmek. Bu tarz çözümler mesela benim saçlarımın dökülmesine çözüm getirebilir sanırım. Bendeki şöyle bir dökülme: Evet saçlarım dökülüyor, banyonun zeminine birikip beni sinirlendiriyorlar, bluzlarımın kazaklarımın sırtında dökülmüş saçlar oluyor, bunlar bana sıkıntı veriyor ama saçlarımın belirgin miktarda azalması falan söz konusu değil. Bununla biraz uğraşsam, böyle maskeler yapsam işe yarar muhtemelen. Ama daha ciddi dökülmeler var, saçlı deride boşluklar oluşabiliyor mesela (daha çok erkeklerde oluyor bu bildiğim kadarıyla), daha sıkıntı verici durumlar; onlar için de böyle yöntemler denenebilir ama bir süre deneyip olumlu bir değişiklik olmazsa bir dermatoloğa başvurmak gerekir. Öte yandan saç dökülmesini durduracak beslenmeyle, hayat tarzıyla ilgili önlemler de var ama o ayrı bir konu. Aklımda onu yazmak da var.