Sahur Sofralarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ramazan ayının gelmesiyle iftar ve sahur sofraları için onlarca çeşit yemek seçeneği düşünülmeye başlandı. Uzmanlar tarafından her Ramazan olduğu gibi sofralar hazırlanırken özenli olunması, kısa zamanda çok fazla yemek yenilmemesi, öğünlerin iftardan sahura kadar azar azar ve zamana yayılarak tüketilmesi gerektiği gibi tavsiyeler veriliyor. Ancak tüm bunlara dikkat edilirken bizi gün boyunca idare etmesi, ayrıca su ve kan şekeri oranlarımızı da dengede tutması gereken sahur sofraları konusunda fazladan bir parça özen göstermek de çok önemli. İşte sahur sofrası hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler;

 

1. Aşırı yağ, tuz ve şekerden uzak durulmalı. Sahur sofrasında kişinin midesini rahatsız edecek düzeyde yağ veya tuz içeren yiyeceklerden uzak durulduğu gibi yüksek şeker oranına sahip şerbetli tatlılar da tercih edilmemelidir. Bunun yerine her tür yiyecek, içecek ve tatlıda doğal malzemeler kullanılıp hafif ve doyurucu tarifler hazırlanmaya özen gösterilirse hem sahur sofrası sağlıklı biçimde hazırlanmış olur, hem de oruç tutmak çok daha kolay hale gelir.

2. Kahvaltılık besinler tüketilmeli. Peynir, zeytin, domates, salatalık, yeşil biber gibi kahvaltılıklar sahurda yenilmesi gerekenler arasında önemli bir yer tutarlar. Çünkü bu tarz besinler tıpkı kahvaltıda tüketildiklerinde olduğu gibi vücudunuzu ertesi güne iyi bir biçimde hazırlarlar. Üstelik kalori değeri de düşük olan kahvaltılık gıdalar gün içinde ağırlık hissi de yaratmazlar. Bu noktada dikkat edilmesi gerek peynir ve zeytini az yağlı, az tuzlu tercih ederek aşırı şekerli market işi reçellerden kaçınmaktır.

süt-ürünleri

 

3. Süt ürünlerine ağırlık verilmeli. Yumurta, süt, yoğurt, ayran, dondurma ve benzeri aklınıza gelebilecek tüm süt ürünleri sahur sofralarında kullanılabilecek en sağlıklı ürünlerdir. Hem kişiyi tok tutan, hem fazla ağır olmayan, hem de günlük protein ve karbonhidrat ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan bu tarz ürünler sahur sofrasında haşlanmış yumurta, sebzeli omlet, yoğurtlu veya sütlü tatlılar ya da az tuzlu ayran şeklinde hazırlanarak güvenle servis edilebilirler.

4. Ağır, şerbetli tatlılardan uzak durulmalı. Özellikle içinde bulunduğumuz yaz aylarında oruç tutmayı zorlaştıracak olan etken açlıktan çok susuzluk olacaktır. Bu nedenler sahur sofrası hazırlanırken kişiyi gün içinde aşırı miktarda susatacak baklava benzeri şerbetli tatlılardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Bu tarz tatlılar seviliyorsa sahur yerine iftar yemeği sırasında, bir porsiyon kadar olmak şartıyla tüketilebilirler. Sahur sofralarında ise bunların yerine sütlaç, muhallebi, krem şantili meyve salatası veya çikolata seviliyorsa evde yapılmış kakaolu puding, profiterol, supangle gibi tatlılar tüketilmelidir. Eğer sahurda yemek biraz fazla kaçırılmışsa bir porsiyon dondurma yeterli bir sahur tatlısı olacaktır.

sahur-muhallebi

5. Asitli içeceklerden uzak durulmalı. Normalde sofralarımızda sık sık yer verdiğimiz kola, gazoz gibi asitli ve yüksek şeker oranına sahip içecekler Ramazan sofraları için pek de uygun değildir. Normal hayatta bile fazla tüketilmesi tavsiye edilmeyen bu tarz içecekler özellikle sahur sofrasında şişkinlik hissi yaratarak ihtiyacınız olan gıda ya da suyu tüketememenize neden olabilirler. Bunun yerine sofranızda ayran, komposto, tarzı serinletici içecekler bulundurmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca eğer vaktiniz kalırsa sahurdan yarım saat kadar sonra tüketeceğiniz bir bardak maden suyu da gün içinde midenizin rahatsız olmasını engelleyecektir.

6. Bol bol su içilmeli. Bu öneri yalnızca sahur yemeği için değil, iftardan sahura kadar geçecek tüm saatler için oldukça önemli. Kişi gün içinde ev işlerini yapar, çalışır ya da gezerken su tüketemeyeceği için iftardan sahura dek belli aralıklarla bol miktarda su tüketilmesi oldukça önemlidir. En genç ve sağlıklı kişilerin bile güneşin altında su takviyesi olmadan uzun süre kalmaları sağlık problemlerine neden olabileceğinden sahur sofraları mutlaka bir bardak suyla açılmalı ve aynı şekilde kapanmalıdır.

sahur-su

 

7. Lifli gıdalar tercih edilmeli. Bu öneri tahmin edeceğiniz gibi en çok ekmek çeşitleri için geçerli. Son yıllarda beyaz ekmeğin ortaya çıkan zararları nedeniyle pek çok uzman lif içeriği yüksek esmer ekmeklere yönelmenin önemini vurguluyor. Sahur sofrası da bu konuya en fazla dikkat edilmesi gereken alanlardan biri. Sofrada birkaç dilim beyaz ekmeği ardı ardına tüketmek size bir şişkinlik hissi vereceği gibi yeterince su içmenizi de engelleyebilir. Sahur sırasında bunun yerine kepekli ekmek, çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği gibi sizi gün boyunca tok tutacak ekmek çeşitlerinden iki dilim kadar tüketmeniz çok daha sağlıklı olacaktır.

İftar menünüze eklemek isteyebileceğiniz çorba seçenekleri için “İftar Çorbası Tarifleri” yazımıza da göz atabilirsiniz.

Hayırlı Ramazanlar dileriz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sahur Sofralarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin