Husky (Haski) ismiyle de anılan Sibirya kurdu asırlar boyu kızak çekme, Ren geyiği sürülerine çoban köpekliği yapma ve bekçi köpeği olarak kullanılmış bir köpek ırkıdır. 1905 Yılında Alaska’ya götürülen bu köpekler yaklaşık 20 yıl sonra ortaya çıkan difteri salgını için gereken ilaçların sevkiyatında kullanılarak insanların dikkatini çekmeye başlamıştır.
Her ne kadar buz mavisi gözleri, dişleri ve tipiyle insana korkutucu gelse de sevgi dolu bir hayvandır. Kendisini insana zorla sevdirir desek yeri. Diğer köpek türleri gibi bunlar da dillerinden terlerler.
Özgürlüklerini çok sevdikleri için dışarıda kendi başlarına dolaşmaya çok meraklıdırlar. Bu yüzden başıboş bırakıldıklarında bir daha bulunamama gibi riski var.
Bazılarının gözleri buz mavisinden farklı olabiliyor. Özellikle çocuklarla çok iyi anlaşıyor, çok hoşgörülü oluyorlar.
Esasında kuş, fare gibi küçük hayvanlar dışında kediler de dahil herkesle iyi geçinirler. Ama bu küçük hayvanları görünce avlanma güdüleri harekete geçer. Durduk yere havlama gibi kötü huyları yoktur ama ulurlar ve evde yalnız kaldıklarında can sıkıntısından eşyaları kemirme huyları vardır.
Bir Sibirya kurdu ortalama 11 ile 13 yıl arasında yaşar. Erkek cinsini ağırlığı 20-27 kg, dişi cinsinin ise 16-23 kilogramdır.
Oldukça güçlü bir vücut yapısı vardır. Vücutlarının hafif olması sebebiyle de gayet hızlı koşarlar. Vücutlarının alt tarafları genelde beyazdır ve üst tarafları cinslere göre gri veya sarı olarak değişir. Uzun tüyleriyle kalın bir kürke sahip olmaları bu köpeklerin soğuk havalara karşı dayanıklı olmasını sağlar, ama sebeple sıcakta da bunalırlar.
Sibirya kurdu bakımı çok teferruatlı değil ama yine de biraz meşakkatlidir. Bu güzel köpekler karakterleri gereği oyuncu ve şımarıktırlar, sahiplerine veya bakıcılarına da oldukça düşkün olurlar. 58 günlük bir gebelikten sonra 5-7 tane yavru dünyaya getirirler. Yavruları ilk iki ay anne sütü emer. Daha sonra köpek maması ile beslenebilir, hatta beslenmelidir.
Köpek maması köpeğin gelişimi için son derece önemlidir. Mama ile beslenen köpekle yemek artıklarıyla beslenen köpek arasında hissedilir fark vardır.
Bu güzel hayvanlar yılda iki kez tüy dökerler ve bu dönemde belli aralıklarla tüyleri taranmalıdır. Gayet enerjik hayvanlar oldukları için rahat hareket edip oyunlar oynayabilecekleri bir alanda yaşamaları gerekir. Günde 3-4 kere dışarı çıkarıp gezdirebilme imkanı yoksa apartman dairesinde beslemek pek mantıklı değildir. Sahipleri tarafından yalnız bırakıldıklarında üzülüp ağladıkları görülür. Küçük bir çocuk gibi sahipleriyle oyun oynamak isterler.
Sibirya kurdu eğitimi konusunda dikkat edilmesi gereken husus mümkünse değişik ortamlarda eğitim verilmesidir. Köpeklerin her seferinde farklı ortamlara sokulması hem eğitmen, hem de köpek açısından faydalıdır. Hatta eğitim bir uzman gözetiminde köpek sınıflarında olursa köpeğin sosyalleşmesi açısından daha iyi olur.
Sibirya kurdunun tuvalet eğitimi biraz farklıdır. Yavru Sibirya kurdu uykudan uyandıktan kısa süre sonra ya da yemeğini bitirdikten sonra istenilen yere götürülüp tuvaletini yapana kadar beklenir. Tabii bu ilk başlarda biraz zaman ve sabır isteyen bir iştir. Köpek ihtiyacını giderdikten sonra bir ödül vererek tuvalet alışkanlığı eğitimi bir eğlenceye çevrilir. Bu yöntem klasik fakat oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak her seferinde ödül verilmemelidir çünkü köpek her tuvalet yapımında ödül alırsa bu sefer tuvaletin bir ihtiyaç olduğunu anlayamaz ve her tuvalet yapışında ödül bekler.
Orta yaşlı bir Husky’nin eğitimi biraz daha zordur. Köpek sık sık dışarı çıkarılarak ihtiyacını gidermesi beklenmelidir. Hayvan ilk başlarda ihtiyacını yapmak istemeyebilir. Köpeğin tuvalet ihtiyacını gidermesi için ona sözlü olarak iltifatlar yağdırmalı ve bu şekilde tuvalet ihtiyacını gidermesi sağlanmalıdır. Tuvalet ihtiyacını giderene kadar rahatsız edilmemeli, sabırla işini bitirmesi beklenmelidir.