Bu sık ve çok doğum yapmak kadınlara zarar verir mi, vermez mi konusunu araştırıp bir yazı yazmak ne zamandır aklımdaydı. Bilmem bu konuda ne düşünüyorsunuz ama bana 3’den fazla doğum yapmanın zararları vardır gibi geliyor. Bir doktor kalksa dese ki “Doğurun beşer altışar tane, bir şeycikler olmaz”; ben o doktora kuşkuyla bakarım şahsen. Hemen hepimiz bir veya birkaç çocuğumuz olsun isteriz ama gebelik bünyede bir düğün bayram havası yaratmıyor; bazılarımız çok ağırlaşıyoruz, hormonal değişiklikler oluyor, falan filan.
Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan kişisel fikrim 3 taneden fazla çocuk doğurmanın iyi bir şey olmayacağıdır. Bunun psikolojisi, yorgunluğu, maddiyatı, şusu busu da var; ekonomik durumu iyi olmayan aileler için 3 bile fazla olabilir. Mesele çocuğun aç kalmaması değil sadece, değil mi, bir şekilde karın doyurulur belki ama neyle doyurulduğu önemlidir, özellikle de kemik gelişimi tamamlanana kadar. Eğitimi var, harçlığı var, sağlık sorunları olur, güzelce giydirip kuşatmak istersin vesaire. Hepsini birden hesaplamak lazım diye düşünüyorum.Bunlar benim düşüncelerim, şimdi de sağdan soldan topladığımız bilgilere gelelim:
Tıpta doğum sayısı parite sözcüğüyle ifade ediliyor. Parite, normal olsun, sezaryenle olsun; 20. gebelik haftasından sonra yaşanan büyün canlı ve ölü doğumları kapsıyor. 20. hafta öncesinde yapılan doğumlar ise düşük kategorisine giriyor.
Tıp dilinde grand multiparite deniliyor çok doğum yapma olayına. Bu terim 5. doğumunu yapacak olan kadınlar için kullanılıyor. Doğum sayısının 10 ve üzerinde olması durumu için başka bir terim kullanılıyor; great grand multipara. Bir kadının 5. çocuğunu doğuruyor olması tek başına şu riskleri taşıyormuş:
Gebelik sürecinde diyabet, anemi, yüksek tansiyon ve gebelik zehirlenmesi risklerinde artış
Bebeğin doğum kanalını kapaması riskinde artış
Doğumun yavaş bir şekilde gerçekleşmesi, doğum sonrası kanama olması ve bebeğin 4.5 kilodan fazla olması ihtimallerinde artış
Doğumun ayrıca bir müdahale gerektirmesi riskinde artış.
Hem çok sayıda, hem de sık doğum yapmak kadınların vücut direncini azaltıyor, bünyeyi hastalıklara karşı daha güçsüz hale getiriyor. Üreme sistemi hastalıkları, beslenme bozukluğu, adet düzensizliği, yüksek tansiyon ve rahim ağzı kanseri gibi sorunlar aşırı doğurgan kadınlarda daha çok görülüyor. Bunlar olası fiziksel riskler; çok çocukla ilgilenmenin zorlukları ve çocukların bazılarının ister istemez daha az ilgi ve şefkat görecek olması, çocuk başına düşen eğitim ve gıda payının azalacak olması gibi gerçekler de var.
Bu konuda bir sürü araştırmalar yapılmış. Bir tanesine göre mesela; ileri yaşlarda az doğum yapan kadınların riski genç yaşlarda çok doğum yapanlarınkinden daha yüksek ve bu da esas olanın doğum sayısı değil annenin yaşı olduğunu gösteriyor.
5 ya da daha fazla sayıda doğum yapmanın pek bir riski olmadığını söyleyen kaynaklar da varmış bu arada fakat ben o kaynaklarla aynı fikirde değilim. Ortaya bir bilgi koyacak durumda değilim ama bir sürü doğum yapmanın kadına fiziksel ve psikolojik zararlar vermeyeceğini mantığım kabul etmiyor. Şu da var ki doğum üstüne doğum yapan bir kadının vücudu güçsüzleşir ve bu bebeğin de olumsuz etkilenmesine yol açar gibi geliyor. Bu kaynaklar günümüzde sağlık alanındaki ilerlemeleri, sağlık hizmetlerine erişmenin kolaylaşmış olmasını ve gebe kadınlara eskiye göre daha konforlu bir hizmet verilmesini de göz önünde bulunduruyorlar anladığım kadarıyla gerçi. Çok sayıda doğumun kadına hiçbir zararı yoktur demiyor yani, bu durumdaki kadınlar ve doğacak bebekleriyle ilgili riskler eskiden olduğundan daha hafiftir diyor. Bana öyle geldi.
Sezaryene gelince; sezaryen bir ameliyat olduğu için ayrıca bir ameliyatın risklerini de taşıyor. Uzmanlar 3’den fazla sezaryenle doğumun annenin sağlığı açısından ciddi sakıncaları olacağını belirtiyorlar.