Biz kadınlar değişikliği sever ve bunu zaman zaman farklı saç renkleri deneyerek ortaya koyarız. Kimimiz doğal saç rengimizin 2-3 ton altında ya da üstünde gidip gelirken kimimiz sarıdan kızıla, kumraldan siyaha uzanan sonsuz renk tonları arasından pek çoğunu dener, beğendiğimiz renkleri bile sırf sıkıldığımız ya da yenilik istediğimiz için bir süre sonra değiştiririz. Sayıları pek az olsa da bazı kadınlar mavi, mor, turuncu, pembe gibi çılgın saç renkleri denemekten de çekinmezler. Ancak hangi gruba giriyor olursak olalım; özellikle saçlarımızı evde boyamayı tercih ediyorsak hepimizin dikkatsizlikten ya da aceleden düştüğü saç boyama hataları vardır. Bu hatalar ilk bakışta önemsiz görünseler de yıllar geçtikçe sürekli boyamanın etkisiyle zaten yıpranan saçlarımızı daha fazla yorabilirler. Bu yazımızda sizlere saç boyarken yapılan hatalar ve onları giderme yolları hakkında bilgiler vereceğiz.
1. Saçları evde açık tonlara boyamaya çalışmak
Ev kullanımı için üretilmiş saç boyaları; özellikle kumral veya sarı renkte saçlarınız varsa saç renginizi 2 tona kadar açabilirler. Ancak saçınızı her ay 2 ton açık bir renge boyayarak birkaç ayda büyük bir değişim elde etmeye çalışmak çok yanlıştır. Az da olsa açıcı özelliği olan boyaların düzenli olarak uygulandıklarında saç üzerinde yaptıkları yıpratıcı etkileri; bir kereliğine yapılan saç rengi açma işlemine göre çok daha fazladır. Eğer saçınızın rengini 2-3 tondan daha fazla açmak ya da koyu bir renkten tamamen farklı bir renge (örneğin siyahtan kızıla ya da kızıldan sarıya) geçmek istiyorsanız bu işlemi kuaförde yaptırmanız en doğrusu olacaktır. Özellikle oryalle saç açma işleminin mutlaka bir profesyonel tarafından gerçekleştirilmesi gerekir, aksi takdirde bu uygulama saçlarınızın yanmasına kadar varabilen ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilir.
2. Temiz saça boya sürmek
Saç boyama hataları arasında en sık yapılanlardan biri de şampuanla yıkanmış temiz saçı hemen aynı gün boyamaktır. Temiz saçı boyamak boyanın saçın doğal yağıyla karışarak dengeli dağılmasını engelleyeceğinden saçta göze batan renk eşitsizlikleri oluşmasına neden olabilir. Bunun yanında şampuanlama işlemi başınızdaki hassas deriyi boyanın içerdiği kimyasal maddelere karşı korunmasız bırakır, boyama işlemi sırasında kaşınmasına ve yanmasına neden olur. Bu etkiler bir süre sonra ortadan kalksa da söz konusu kimyasallar temiz saç köklerine uygulandıklarında saçınıza ciddi zararlar verebilirler. Eğer boyama öncesi saçınızı yıkamak zorundaysanız bu işlemi yalnızca az miktarda saç kremi ve su kullanarak yapmanızı, kesinlikle ama kesinlikle şampuan veya sabun kullanmamanızı öneririz.
3. Alerji testini es geçmek
Saç boyası üreten firmalar tarafından her saç boyama işlemi öncesi yapılması tavsiye edilen alerji testi pek çoğumuza gereksiz bir angarya gibi gelir. Oysa bu test cildimizin boyanın içerdiği kimyasal maddelere karşı herhangi bir alerjik reaksiyon gösterip göstermeyeceğinin zararsız biçimde anlaşılabilmesi için geliştirilmiştir. Unutmayın ki aynı marka boyanın farklı renklerdeki ürünleri ya da aynı rengin farklı markalardaki karşılıkları birbirinden farklı içerikte olabilirler. Hatta cildiniz aynı markanın birebir aynı ürününe karşı alerjik tepki vermezken herhangi bir sebeple belli bir kimyasala karşı geçici ya da kalıcı olarak duyarlılık geliştirebilir. Bu nedenle saçlarınızı boyamadan 48 saat önce saç boyası kutularında ayrıntılarıyla anlatılan boya alerji testi uygulamasını mutlaka gerçekleştirmelisiniz.
4. Saçı boyamaya dip ya da uçlardan başlamak
Eğer saçınızı ilk defa boyuyorsanız ya da saç boyanızı uzun süredir yenilemediyseniz rengin daha iyi tutması amacıyla saçınızı boyamaya diplerden başlamak, en sık yapılan saç boyama hataları arasındadır. İlk boyamada ya da tüm saç boyanacaksa işin doğrusu boyamaya saçın orta kısımlarından başlamak, ardından dipleri ve en son da uçları boyamaktır. Saç boyaları sanılanın aksine saç derisinden yayılan ısı sebebiyle etkilerini ilk önce diplerde gösterirler. Saçın giderek inceldiği ve daha kolay ayrıldığı uçlarda da boyanın yerleşmesi ve tutunması daha az zaman alacaktır. Eğer dip boyası yapıyorsanız saçı boyamaya diplerden başlamak, ardından orta kısımları ve son olarak da uçları boyamak gerekir.
5. Boyayı saç derisine temas ettirmek
Özellikle dip boyama işlemi yaparken boyayı saç derisine değdirmek, hatta parmaklar yardımıyla iyice yedirmek saç boyarken yapılan hatalar arasında saça en fazla zarar verenlerden biridir. Kimyasal saç boyaları saç derisine temas ettiklerinde hem saç köklerini, hem de bu bölgedeki deriyi ve gözenekleri ciddi oranda tahrip ederler. Yapılması gereken şey diplerin boyanması esnasında boyayı bir fırça yardımıyla saç derisine mümkün olduğunca yakın olacak biçimde tek hamlede sürmek, ancak deriye değdirmemektir. Bunu kendiniz yapmakta zorlanırsanız daha sonra saç sağlığı konusunda yaşayabileceğiniz problemlerden kaçınmak için mutlaka bir yakınınızdan yardım istemenizi öneririz.
6. Bekleme süresine uymamak
Saç boyalarının uygulama yönergelerinde verilen bekleme süreleri saç sağlığı ve kozmetik alanında yapılan pek çok araştırma sonucu ortaya konmuştur. Boyayı saçınızda verilen süreden az tutmak boyanın saça yerleşmemesine, ilk yıkamada hemen akmasına ve dolayısıyla istenen renk değişiminin gerçekleşmemesine neden olur. Bekleme süresini aşmak ise saç renginde ton farklılıkları oluşmasına neden olacağı gibi saçınızı ciddi biçimde yıpratarak geri dönüşü olmayan ciddi problemlere yol açabilir. Özellikle saçınızı evde kendiniz boyuyorsanız boyama işlemi uzun zaman alacağından saatinizi yakınlarda tutmaya ve bekleme süresini boyama işlemi bittikten sonra değil, saçınıza boyayı ilk sürdüğünüzde başlatmayı unutmayın. Bekleme süresine uymamanın yanı sıra boyamadan sonra saçınızı streç film, alüminyum folyo ya da poşetle sarmak, saç kurutma makinesi ile kurutmak gibi işlemler de son derece yanlış olup hem boyanın istenen sonucu vermemesine, hem de saçınızın yanmasına ya da ciddi biçimde ısı hasarı almasına sebebiyet verebilirler.
Saçtaki beyazların kapanması, renkli saç tellerinin boyanmasına göre daha uzun sürede gerçekleşir. Ancak beyazların tamamen kapanması için standart bir boyanın saçta belirtilenden uzun süre bekletilmesi de yanlış ve saç için zararlı bir durumdur. Eğer saçınızdaki beyazlardan şikayetçiyseniz mutlaka beyaz kapama özelliği olan boyaları tercih etmelisiniz.
7. Boyamadan sonra saçı talimatlara göre yıkamamak
Her saç boyası kutusunda yer alan uygulama kılavuzunda boyama bitip bekleme süresi dolduktan sonra saçın ne şekilde yıkanması gerektiğine dair talimatlar yer alır. Bu talimatlar saça şampuan uygulanıp uygulanmayacağı, boyamadan hemen sonraki yıkamada hangi ürünleri kullanılacağı ve yıkama suyunun ısısı gibi konularda bilgiler verirler. Söz konusu talimatlara uymayıp saçı her zaman alışıldığı gibi yıkamak en sık yapılan saç boyama hataları arasındadır. Örneğin pek çoğumuzun unuttuğu ya da gereksiz görüp atladığı saçın yıkanmadan önce ılık suyla hafifçe ıslatılıp bir süre karıştırılması işlemi boyanın saça eşit biçimde dağılması açısından son derece önemlidir. Bunun yanında saçtan tamamen temiz su akmaya başlamadan, saçtan akan boya miktarının çok aza inmesiyle saç yıkama işlemini sonlandırmak da doğru değildir. Özellikle boyamadan hemen sonra saç akan su tamamen berraklaşıncaya kadar ılık suyla yıkanmalı, hatta emin olmak için su berraklaştıktan sonra 1 dakika kadar daha saç derisine masaj yapılmalı ve saçtan su akıtılmaya devam edilmelidir. Boyadan sonra saçın şampuanlanmaması gerekliliği de pek çok uzman tarafından onaylanmıştır. Boya kalıntısı saçtan tamamen aktıktan sonra saç boyanın yanında verilen güçlendirilmiş saç kremleriyle nemlendirilmelidir, çünkü normal saç kremleri ne kadar kaliteli ve günlük kullanımda etkili olurlarsa olsunlar yeni boyanmış saçı onarma konusunda yeterli değildirler.
8. Saç boyarken yüzü korumamak
Doğal ve organik olanlar dahil tüm saç boyaları yüzle, kulaklarla, enseyle ya da boyun bölgesiyle temas ettikleri takdirde ciddi alerjik reaksiyonlara, kızarmalara ya da kabarmalara neden olabilirler. Eğer saç boyası cildinize değer ve orada uzun süre kalırsa en iyi ihtimalle cildinizde absürt bir renk değişimine neden olacak, bu değişimin geri alınması hiç de kolay olmayacaktır. Bu nedenle boyama işlemine başlamadan önce mutlaka ensenizi eski bir havluyla kapatın ve alnınıza, kulaklarınıza ve boyanın damlama ihtimali olan diğer tüm yerlere ince bir kat vazelin ya da saç jölesi sürün. Bu tarz ürünlerin kaygan yapısı boyanın derinize işlemesini engelleyecek, boyamadan sonra ciltten hemen ve kolaylıkla temizlenmesine olanak tanıyacaktır. Eğer cildinizi korumaya almayı unuttuysanız ve boya çoktan kimi yerlere bulaştıysa bu bölgeleri su, sabun veya çeşitli mendillerle temizlemeye çalışmadan önce mutlaka bebek yağı ya da zeytinyağıyla yumuşatın. Yağlar deride 30 saniye ile 1 dakika kadar bekledikten sonra damlayan boyanın ciltten silinmesi çok daha kolay olacaktır.
Koyu renk saçlara evde yapılabilecek saç boyası tarifi için tıklayın
Boyadan yanmış ve yıpranmış saçlara bakım önerileri için tıklayın