Başınızın ön kısmında, gözlerinizin ve burnunuzun arkasında bir ağrı hissetmeye başladıysanız bu, sizde sinüzit baş ağrısı gelişmekte olduğunun habercisi olabilir. Ancak, belki daha önceleri migren kaynaklı baş ağrılarınız olmuştu ve ikisi de benzer hisler uyandırıyor. Fakat onları ayırt etmenin bazı yolları mevcuttur. Sinüs baş ağrısı ile migren ağrısı arasındaki fark, sinüs enfeksiyonunun diğer semptomlarının farkında olunarak anlaşılabilir.
Bu 2 sorunun bazı ortak belirtileri olsa da, eşlik eden diğer faktörleri göz önünde bulundurarak ayrım yapmak mümkündür. Örneğin baş ağrısıyla beraber migrenin yaygın semptomları olan mide bulantısı ve ışığa duyarlılık da hissediliyorsa, ağrıya sinüslerin sebep oluyor olması ihtimalini ortadan kalkar.
Sinüs Enfeksiyonu Belirtileri
Başınızın ön kısmındaki ve burun yollarındaki ağrıyla beraber mukusun renginde bozulma ve koku alma duyusunda azalma varsa muhtemelen sinüzit baş ağrısı söz konusudur.
Sinüs enfeksiyonunun diğer belirtilerinden biri de ateştir, ancak bu, enfeksiyonunu viral veya bakteriyel olmasına göre değişir. Viral enfeksiyon bazı durumlarda ateşe yol açar, bakteriyel enfeksiyon ise; neredeyse her zaman ateşe sebep olur, en azından hastalığın bir bölümünde.
Migren tipi baş ağrısı ise, altta yatan başka bir sebep olmadıkça, ateşe yol açmaz.
Ağrı Yerini Tespit Etmek
Sinüzit ve migren kaynaklı baş ağrıları benzer bir yerde gelişebilir, ancak migren başın tam tepesinde veya sadece bir yanında hissedilebilir. Sinüzit baş ağrısı da bazen başın bir tarafında daha yoğunmuş gibi hissettirebilir. Ama esas yeri başın tepesinde değil önde, alna daha yakın bir tarafında ve sinüs boşluğu civarında olacaktır.
Migren ağrısı boyun ve çene bölgelerine de yayılabilir. Ayrıca aktivite ile daha kötü hale gelebilir, bu yüzden serin ve loş bir ortamda dinlenmek migren hastaları üzerinde rahatlatıcı etki yapar.
İkisi arasında, ağrının kendisi açısından da farklılıklar vardır. Migren ağrısı genelde nabız atması veya zonklama olarak tanımlanırken, sinüzit kaynaklı baş ağrısı daha çok basınç artışı gibidir. Yüzünüzü dokunuşa duyarlı hale getirebilir. Sinüs enfeksiyonu dişlerde ağrı hissine bile yol açabilir.
Migrenin Tipik Özellikleri
Gerçek bir sinüs baş ağrısı genellikle sinüs enfeksiyonunun burun tıkanıklığı ve ateş gibi diğer belirtileriyle beraber gelişir. Ayrıca sinüslerde baskı hissi de yaratabilir.
Öte yandan, migren kaynaklı baş ağrısı, parlak ışıklar veya stres gibi unsurların tetiklemesiyle birdenbire ortaya çıkabilir. Düzenli olarak migren ağrısı çekiyorsanız sizde bunu tetikleyen şeylerin zaten farkında olabilirsiniz. Değilseniz, migrene yol açabilecek etkenleri bilmenizde fayda var. Bunların başlıcaları şunlardır:
*Duyusal uyarıcılar (Parlak; yoğun ışıklar, güçlü kokular, yüksek sesler)
*Fiziksel aktivite
*Stres
*Hava değişikliği
*Belirli yiyecekler ya da alkol
*Kadınlarda hormonal değişiklik dönemleri (Gebelik, menopoz, adet kanaması)
*İlaç yan etkileri
Sizin bünyenizde migren ağrısına yol açan şeylerin neler olduğunu bilirseniz bunlara karşı tedbir alma şansınız da olur.
Migren kalıtsal olabilir, ailenizde migreni olan biri varsa sizin de aynı soruna maruz kalma olasılığınız yüksektir.
Sinüs Baş Ağrısının Tedavisi
Migren tedavisi seçenekleri sınırlıdır. Migreni önlemeye yardımcı olabilecek ilaçlar mevcuttur, ancak bunların düzenli olarak kullanılması gerekir. Belirtiler başladığında, bazı reçetesiz ağrı kesiciler rahatlatıcı etki yapabilir. Bulantı önleyici ilaçlar da işe yarayabilir.
Birçok migren hastası saatlerce süren ağrılara maruz kalır. Bazen tek çözüm, bu fırtınayı atlatmaya çalışmaktır. Doktorunuzla, olası bütün tedavi alternatifleri hakkında konuşabilirsiniz. Örneğin akupunktur, bazı hastaları rahatlatır.
Sinüs baş ağrısının tedavisi için enfeksiyonun sebebini bilmek gerekir. Bakteriyel bir enfeksiyon genellikle antibiyotik tedavisi gerektirir. Viral enfeksiyon ise genelde yaklaşık 1 hafta boyunca seyrini sürdürür. Tuzlu su spreyleri sinüsleri tıkayan ve basınca neden olan tıkanıklığın giderilmesine yardımcı olabilir. Burun damlaları ve diğer nazal dekonjestan ilaçlar da işe yarayabilir, ancak birkaç günden fazla kullanılmaları tavsiye edilmez.
Saatlerce ya da günlerce süren veya tekrarlayan baş ağrıları çekiyorsanız doğru teşhis için bir doktora gitmeli ve tüm belirtileri eksiksiz olarak anlatmalısınız. Baş ağrıları sıklıkla yanlış teşhis edilebilir. Ancak, tüm belirtilerin ve sağlık geçmişinizin tam olarak anlaşılması, doktorunuza ve size en etkili tedavi planını hazırlamanız için yardımcı olacaktır.