Stres Dişleri Nasıl Çürütüyor?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kendinizi her zaman yorgun hissediyorsanız, neşeniz yoksa, kolayca uykuya dalamıyor ve rahat uyuyamıyorsanız, bir konuya yoğunlaşmakta zorluk çekiyorsanız, daha önce siz zevk veren şeyler artık bir anlam ifade etmiyorsa, çabucak sinirleniyorsanız, sıklıkla baş ağrısı çekiyorsanız, hemen her zaman sinirli ve endişeliyseniz bunların sebebi stres olabilir. Ve zaman kaybetmeden buna bir çare bulmaya çalışmalısınız, çünkü yoğun bir stres altında yaşamak vücudun her yerine zarar verebiliyor. Diş çürümesi ve diğer diş sorunları da stresten kaynaklanabiliyor olabilir hatta. Ne gibi mi? Bakın şu gibi:

 

Normalde diş yüzeyinde dişleri çürümekten koruyan bir tabaka oluşması gerekir. Kronik stresin yol açtığı sorunlardan biri olan ağız kuruluğu bu tabakanın oluşmasını engelliyor. Bu da diş eti hastalıklarına ve çürüklere yol açıyor.

Tıp dilindeki adı bruksizm olan diş gıcırdatma sorununa sebep olan  etkenlerden birinin stres olduğu düşünülüyor. Olgun insan nüfusunun yüzde 8’ini etkileyen bu sorun baş ağrısı, kulakların önündeki çene eklemlerinde ağrı, dişlerde kırılma ve sallanma gibi durumlara yol açabiliyor. Aslında hepimizin dişleri gün içerisinde defalarca birbirine temas ediyor ama bruksizm hastaları dişlerini normalden daha uzun süre sıkıyorlar ve bu da dişlerde, çene eklemlerinde ve çene kaslarında dayanabileceklerinden daha büyük bir baskı oluşmasına yol açıyor. Genetik yatkınlık, çiğneme düzlemindeki problemler ve stresten dolayı meydana gelen bu sorun  gece plağı denilen, kişiye özel olarak hazırlanan şeffaf bir koruyucu tabaka ile tedavi edilebiliyor.

Stres altında yaşayan, depresif bir ruh hali içerisinde olan kişiler temizlik ve bakımlarını ihmal edebiliyorlar. Bu durum ağız ve diş sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yapıyor. 18 yaşın altında çocukları olan ebeveynlerin buna özellikle dikkat etmesi lazım. Çünkü stres altında yaşayan çocuklar ve gençler gerektiği gibi diş bakımı yapmıyorlar. Anne babalar durumun farkına varıp tedbir almazlarsa bu durum çocuklarının ilerleyen yaşlarda diş sorunları yaşamasına yol açıyor.

Ağız ve diş sağlığı konusunda kendinize yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri bu bölgelerin bakımı ve temizliği konusunda özenli davranmaksa, diğeri de yılda 2 kere dişlerinizi bir hekime kontrol ettirmek. Böylece stres veya başka sebeplerden kaynaklanan sorunları iyice büyümeden kontrol altına alabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Stres Dişleri Nasıl Çürütüyor?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin