Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek adına tüketmemiz gereken en temel sıvı olan suyun faydaları hakkında bir yazı hazırlamamız sizi şaşırtmış olabilir. Ancak günümüz dünyasını şöyle bir gözden geçirirsek suyun hayatımızdaki yerinin ne kadar sınırlandığının ve sağlık açısından öneminin nasıl görmezden gelindiğiniz farkına varabiliriz.
Sıkça tükettiğimiz gazlı içecekler, hazır meyve suları, buzlu çaylar ve türevleri belki susuzluğumuzu gideriyorlar, ancak vücudumuza suyun kazandırdığı faydaları asla kazandıramıyorlar. Üstelik bu tarz içecekleri sıklıkla tüketen kişiler susuzluklarını da daha az hissettikleri için günlük su tüketimi giderek azalıyor.
Yaşamsal öneme sahip bir sağlık kaynağı olan suyun bu eksik tüketimi ise halsizlik ve şişkinlikten daha ciddi rahatsızlıklara kadar pek çok soruna neden olabiliyor. Bu nedenle su içmenin faydaları üzerinde tekrar durulması gerektiğini düşünüyoruz.
Su Neden Önemli?
İki hidrojen ve bir oksijen atomunun bir araya gelmesiyle oluşan su; dünyamızın %71’ini, vücudumuzun ise erişkinlikte yüzde 50 ila 70’ini meydana getirir. Nötr bir sıvı olan su vücudumuzun ihtiyacı olan sağlıklı minerallerin önemli bir kısmını yağ, şeker, karbonhidrat gibi diğer katkılar olmadan almasını sağlar. Su içmenin önemi de büyük ölçüde burada yatmaktadır.
Vücudumuza hiçbir zararlı etkisi olmayan bu nötr sıvı düzenli olarak ve yeterli miktarda tüketildiğinde hem vücudumuzun ihtiyacı olan pek çok minerali bize kazandırır, hem de idrar yoluyla dışarı atıldığında vücudumuzu zararlı, fazlalık ve atık maddelerden de temizler.
Su hem kendisi, hem de içerdiği kalsiyum, sodyum, potasyum, florür, magnezyum mineralleri beyin ve hücrelerin çalışmaları üzerinde düzenleyici, destekleyici, taşıyıcı ve iletici bir görev üstlenmektedir. Kısaca su içmenin faydaları arasında en önemli olanlarından biri vücudumuzun sağlıklı biçimde işlemesini sağlamasıdır.
Düzenli miktarda su tüketimi bize sağladığı biyolojik faydaların yanında formumuzu ve canlılığımızı korumamız açısından da çok önemlidir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi vücutta ve özellikle beyinde kritik görevler üstlenen suyun yeteri kadar tüketilmemesi söz konusu işlevlerin yerine getirilmesinde aksaklıklar oluşmasına ve kişinin gün içinde halsizlik, baş dönmesi gibi sorunlar yaşamasına neden olabilir. Eğer su tüketme alışkanlığı kazanılmamışsa ve az su tüketme durumu uzun süreli olarak devam ederse bu sorunlar daha ileri seviyelere taşınabilirler.
Sağlığımız için ne kadar önemli olduğunu gördüğümüz suyun günde en az 1,5, mümkünse 2 litre (yaklaşık 8 su bardağı) kadar tüketilmesi kilo vermek ya da formunu korumak isteyenler açısından da oldukça önemlidir.
Doğru miktarda ve gün içine yayılarak tüketilen su açlık hissini azaltacak, öğünlerde aşırı miktarda yemek yemenin önüne geçecek ve vücutta ödem oluşumuna neden olan maddeleri temizleyerek şişkinliği engelleyecektir.
Su Tüketme Alışkanlığı Nasıl Edinilir?
Su içmenin faydaları yaşamın belli bir bölümünde tüketilen su miktarına özen gösterilip sonradan unutularak ya da devam ettirilmeyerek elde edilemez. Suyun faydalarından ömür boyunca tam anlamıyla yararlanabilmek için düzenli bir su içme alışkanlığı geliştirilmesi gerekir.
Yapılacak en doğru şey bu alışkanlığın çocuk yaştayken edinilmesi ve bir daha bırakılmaması olsa da günümüzde hazır ve çeşitli katkı maddeleri içeren içeceklerin yoğun miktarda tüketilmesi sonucu pek çoğumuz bu yönden zayıf kalırız.
Su içmeyi alışkanlık haline getirmek için öncelikle ağız kuruluğunuz ya da susuzluğunuzun sizi rahatsız edecek seviyeye gelmesini beklemeden, gün içinde düzenli aralıklarla bir bardak su içmeye başlamayı deneyin. Eğer hiç su içme alışkanlığınız yoksa günde 5 ya da 6 kez su içmeyi telefonunuzun alarmını kurarak, bilgisayarınıza hatırlatıcı bir program yükleyerek ya da evde bulunan birinden sizi düzenli olarak uyarmasını rica ederek garantiye alın. Kısa sürede bu miktarı 8 bardağa çıkarın.
Su ihtiyacınızı asla kola, gazoz, meyve suyu, çay, kahve gibi içeceklerle gidermeyin. Bu tarz içeceklerden vazgeçemiyorsanız bile su içmenin önemi hakkındaki bilgilerinizi sürekli tekrar ederek yine de yeterli miktarda suyu tüketmeniz gerektiğini hatırlayın.
Size tavsiyemiz zaten vücudunuza pek bir faydası olmayan bu tarz içeceklerin tüketimini en aza indirip su tüketiminizi maksimuma çıkarmanızdır. Sürahiden ya da damacanadan su içmeyi unutuyorsanız suyunuzu yarım ve bir litrelik pet şişelerin ya da termosların içine koyarak tüketin. Bu sayede suyunuzu gün içinde kolaylıkla yanınızda taşıyabilir; yolda, işte ya da okuldayken su içmeyi rahatlıkla hatırlayabilirsiniz.