Titizlik Hastalığı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tıp biliminin ‘obsesif kompülsif kişilik bozukluğu’ kategorisinde ele aldığı aşırı temizlik düşkünlüğü durumunun kişinin kendisinin ve yaşadığı ortamın temiz ve düzenli olması konusunda aktif ve hevesli olmasıyla karıştırılmaması gerekiyor. Her 100 kişiden 2’sinde görülen bu sorun kendini pis veya tozlu olmayan nesneler dahil neye dokunulursa dokunulsun el yıkama, zamanın çok büyük bir bölümünü temizliğe ayırma, tam bir temizlik sağlayacağı düşüncesiyle aşırı miktarda temizlik malzemesi kullanma gibi şekillerde gösteriyor.

Titizlik hastalığı yaşayan kişiler eve gelen bir konuğun ardından onun kullandığı, dokunduğu her şeyi ve hatta bazen bütün evi temizlemeye kalkabiliyor. Bu soruna devamlı olarak bir şeyleri yanlış veya eksik yaptığını düşünüp kontrol etme, gereksiz eşyalardan vazgeçememe, devamlı olarak bazı hatalar yaptığını ve günah işlediğini düşünerek hep aynı konuları sorup anlatma gibi durumlar da eşlik edebiliyor.

Kadınlarda ve erkeklerde görülme oranları arasında pek fark olmayan titizlik hastalığı sebebi kesin olarak bilinemeyen bir rahatsızlık. Uzmanlara göre durum psikolojik, biyolojik veya çevresel etkenlerden ileri gelebiliyor. Ailesi aşırı titiz veya kuralcı olan bir çocukta temizlik hastalığı görülebildiği gibi ölüm, boşanma ve iflas gibi insanlara acı veren süreçler kişilerde bu gibi obsesif kompülsif düşünce ve eylemler başlamasını tetikleyebiliyor.

Tutku derecesinde titiz olan insanlar çalıştıkları yerlerde de en küçük bir dağınıklıktan rahatsız olmak, her şeyi defalarca gözden geçirmek, masalarının üstündeki eşyaların yerlerinde en küçük bir oynama olmasına tahammül edememek gibi davranışlar sergiliyorlar.

Küçük yaştaki çocuklarda bile görülebilen bu sorundan kurtulmak mümkün; özellikle başlangıçta tanımlanıp çare arayışına girişilirse. OKB tedavisi uzun soluklu ve zor geçen bir süreç; yine de ilaç, terapi ve TMS tedavileri ile hastalığın üstesinden gelmek mümkün olabiliyor. Tedavi mevcut hastalığı tedavi etmek ve tekrarlamasını önlemek amacını güdüyor.

Titizlik hastalığı bireylerin yaşamında çeşitli olumsuz etkiler yaratıyor. Sosyal hayat ve iş hayatı bozulabiliyor, kişinin aşırı temizlik tutkusu arkadaşlarının evine gelmek istememelerine neden olabiliyor. Zamanının büyük kısmını temizliğe ayıran kişi fazlasıyla yorulup zaman kaybettiği gibi yapması gereken başka şeylere konsantre de olamıyor.

Evlilikte eş ve çocuklarla olan iletişim bozuluyor, zamanında tedavi edilmezse durum takıntılı kişinin depresyon geçirmesine sebep olabiliyor. Kişinin kendisi de yaptıklarından dolayı mutsuzluk, hırpalanmış, sinir bozukluğu gibi durumlar yaşıyor. Ayrıca kas ve eklem ağrıları gibi bedensel rahatsızlıklara da zemin hazırlanıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Titizlik Hastalığı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin