Toksik, yani çevresindekileri zehirleyen, onlara bir şekilde zarar veren insanlarla başa çıkmak kolay değildir. Onlar neredeyse her yerde olabilirler: Ailenizin içinde, iş yerinde veya ilişkinizde. Partnerinizin böyle biri olması belki de en zorudur. Çünkü onu bütün kalbinizle sevmişsinizdir ve işlerin nasıl böyle kötü bir hale geldiğini anlamakta zorluk çekersiniz. Suçluluk, kendini küçümseme, pişmanlık ve inkar gibi şeyler hissedebilirsiniz ama bunların sizi gerçeğe karşı kör etmesine izin vermemelisiniz. Aşağıdaki ipuçlarını değerlendirerek toksik bir ilişki içinde olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.
1.Kim Olduğunuzu Unutacak Kadar Değiştiniz
Kitap okumayı seven biri olduğunuz halde partneriniz yüzünden bunun yerine çevrim içi oyunlar oynamaya başladınız mı? Daha önce alkol kullanmazken şimdi ona ve yakın arkadaşlarına eşlik etmek için içiyor musunuz?
Partneriniz için bazı değişiklikler yapmanızda, yeni şeyler denemenizde yanlış bir şey yok aslında. Bu bazen gereklidir ve iyi sonuçlar da verebilir. Ancak, eski halinizden çok farklı birine dönüştüğünüzü hissediyorsanız, bu, kendinizden çok fazla vazgeçtiğinizi gösterir.
O kendi zevklerinden ve eğilimlerinden hemen hiç ödün vermezken siz o, bu ve şu açılardan değişmek durumunda kalıyorsanız bu özellikle yanlıştır. İnsanlar ilişkilerinin yolunda gitmesi için, daha uyumlu bir çift olmak için bazı ödünler verebilirler. Fakat buna iki tarafın da açık olması gerekir, sadece bir kişinin değil. Ayrıca, taviz vermenin de bir sınırı olmalıdır.
2.Arkadaşlarınızı Kaybediyorsunuz
Aşk hayatınız diğer sosyal ilişkilerinizden istemeyerek vazgeçmenizi gerektiriyorsa bu, sağlıklı bir şey değildir. Partneriniz bir arkadaşınızın size zarar verdiğini iddia edip bunu mantıklı bir şekilde açıklayabiliyorsa bu konuda düşünürsünüz; belki de haklıdır, sizin görmediğiniz veya görmezden geldiğiniz şeyleri fark etmiştir. Fakat aşk ilişkileri ve arkadaşlıklar farklı şeylerdir, insanın hayatındaki rolleri farklıdır. İlişkinizi korurken hayatınızdaki diğer çevrelerden kopmamalısınız. Beraberliğinizin dünyanızı tamamlaması gerekir, eksiltmesi değil.
3.O Yanınızda Değilken Kendinizi Daha İyi Hissediyorsunuz
Randevulara sürüklenerek gidiyor veya gitmemek için mazeretler düşünüyorsanız, evde kalmak onunla olmaktan daha rahatlatıcı geliyorsa bu toksik bir ilişki içinde olduğunuz anlamına gelebilir. Yanında iyi zaman geçirdiğiniz, size iyi gelen birinden uzak durmak istemezsiniz. Sevgilinizle ilişkinizi sınırlandırmak istiyorsanız ortada yanlış bir şeyler var demektir.
Durum böyle ise kendinizi kandırmayın, ilişkiyi sürüklemek zorunda hisssetmeyin. Bu beraberliğin sağlıklı olmadığı gerçeğini kabul etme cesaretini gösterin. İlişkiniz için mücadele etmeyin demiyoruz, fakat elinizden geldiği yaptığınız halde durumu değiştiremiyorsanız sonlandırmaktan kaçınmayın.
4.Maddi Olarak Kullanılıyorsunuz
Partneriniz size kendisine ait bir banka hesabı imişsiniz gibi davranıyorsa kafanızda alarm zilleri çalmalı. Onun ihtiyaçlarını her zaman sizin karşılamanız mı gerekiyor? Sürekli olarak faturalarını ödemenizi, borçlarını kapatmanızı istiyor mu?
Maddi olarak kullanılmak birçok kişinin aşina olduğu bir ilişki sorunudur ve bir toksik ilişki belirtisi olabilir. Bunu birbirinize maddi olarak yardım etmekle, gerektiği zaman destek olmakla karıştırmayın. Partnerinizin en temel ihtiyaçlarını bile sizin temin etmeniz gerekiyorsa, her fırsatta yaşadığı parasal zorluklardan söz ediyor, bir şeyler koparmaya çalışıyorsa bu farklı bir durumdur ve düşünmenizi gerektirir.
5.Sizi Sürekli Olarak Farklı Şekillerde Aldatıyor
İnternet üzerinden başka biriyle görüştüğünü ilk öğrendiğiniz zaman onu affettiniz, ancak şimdi bunu sıklıkla yaptığının farkına vardınız. Veya aynı zamanda bir ilişki daha yürüttüğü ortaya çıktı ama onu o kadar seviyordunuz ya da varlığına o kadar alışmıştınız ki bir süre tavır koyduktan sonra yine bir araya geldiniz.
Aslında, belki de onu affetmemeliydiniz!
Daha önce bahanelerine inanmış olabilirsiniz. Aslında bu inanmak istemektir daha çok ve muhtemelen bunun farkındasınızdır. Bunu daha fazla sürdürmeyin. Partneriniz aldatmaya eğilimli biriyse onu değiştiremezsiniz. Bu durum değişmeyecektir, hele ki siz toleranslı davranırsanız asla değişmez. Sürekli aldatılarak yaşamak istemiyorsanız, daha da kötü bir duruma düşmeden önce kendinizi kurtarın.
6.Kendi Değerinizden Kuşku Duyuyorsunuz
İlişki sırasında kendinizden kuşku duyuyorsanız “Yeterli değil miyim?”, “Ne gibi kusurlarım var?” türünden sorular sormaya başlarsınız. Partneriniz, sizin özelliklerinizi ve eksikliklerinizi gerekçe göstererek kaba, kötü, haince davranışlar sergiliyorsa ilişkinizi yeni baştan değerlendirin. Çiftler birbirlerinin kusurlarını kabul ederler. Birinin diğerini eleştirdiği durumlarda, eleştiriler haklı ve mantıklı ise ayarlamalar yapılabilir. Ama biri diğerini kırıp dökerek, hırpalayarak, küçümseyerek eleştiriyorsa; taraflardan birinin kendine saygısı ve güveni bu yüzden giderek azalıyorsa bu ciddi bir problemdir.
7.Hayallerinizi Kaybettiniz
Bir ilişki içindeyken, tıpkı diğer sosyal çevrelerinizle olan bağlantınızı kaybetmemeniz gerektiği gibi, hayallerinizi de kaybetmemelisiniz. Partnerinizin sizi desteklemesi ve hedeflerinize ulaşmanız için destek vermesi gerekir. Hayallerinize çöp muamelesi yapıyor, size yardımcı olmak bir yana onlardan vazgeçmenizi istiyorsa muhtemelen toksik bir ilişkiniz vardır. Hayalleriniz hem kimliğinizin bir parçasıdırlar, hem de sizi hayatta tutan, hayata bağlanmanızı sağlayan etkenlerden biridir. Onların sizden alınmasına izin vermeyin.
8.Küçük Meseleler Büyük Çatışmalar Haline Geliyor
İki farklı insan elbette ki her zaman, her konuda aynı fikirde olamazlar. Çiftler arasında tartışmalar olması doğal bir şeydir, ama belli şartlar altında. Birbirinizin varlığının tadını çıkarmak ve beraber olduğunuzda iyi zaman geçirmeye çalışmak varken önemsiz bir meseleyi bile büyük bir sorun haline getiriyorsanız ve bu sıklıkla oluyorsa ilişkinizi gözden geçirmelisiniz. Görmezden geldiğiniz sorunlar zaman içinde büyüyecektir.
Toksik insanlar hayatımızı çepeçevre sarmış durumda aslında. Dediğiniz gibi, her yerdeler… Ben bunlara enerji hırsızları da diyorum. Çünkü bu toksikler enerjimizi son damlasına kadar emiyorlar, sömürüyorlar, yaşamımızdan çalıyorlar… Hayatımızdan tamamen çıkaramasak bile en azından, özsaygımızı korumak için, bu toksik insanlarla ilişkilerimize sınır koymalı, belli bir mesafede olmalıyız. Yoksa hep kendimizden ödün vermeye devam eder, mutsuzluğa mahkum oluruz.
Evet, ilişkiyi kesmek her zaman mümkün olmayabilir ama en azından mesafe koyabilmek lazım. Teşekkür ederim ziyaretiniz için.