Başınızı yastığa koyduktan biraz sonra dalıp gidenlerden misiniz, yoksa yatakta dönüp durarak uykunun lütfedip de gelmesini bekleyenlerden mi? İkinci gruba dahilseniz doğru seçilmiş bir fincan bitki çayı derdinize derman olabilir. Olmayabilir de tabii, zira fiziksel veya ruhsal bir rahatsızlıktan ötürü uykusuzluk çekiyorsanız önce bu rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekir. İnsanın uykuya dalmasına yardımcı olduğu söylenen bitki çayları hakkında bir araştırma yaptım, belki bunlardan bir – iki tanesini denemek istersiniz. İşinize yaraması umuduyla…
1.Kediotu
Birkaç yerde bunun gerçekten çok etkili bir bitki olduğunu okudum. İbrahim Saraçoğlu kediotunun endişe, kuruntu, iç sıkıntısı gibi negatif duyguların yol açtığı huzursuzluk hallerinde de çok işe yarayan, alışkanlık yapmayan ve yan etkisi olmayan doğal bir bitkisel yatıştırıcı olduğunu söylüyor.
Uyku sorununuz varsa aşağıdaki tarifi deneyebilirsiniz. Bu çayı yatmadan biraz önce hazırlayıp içmek gerekiyor.
Malzemeler:
1 tatlı kaşığı oğulotu yaprağı (İnce kıyılmış halde)
1 – 2 çay kaşığı kediotu tentürü
Uygulama:
Oğulotu yapraklarını 1 bardak kaynar suyun içinde haşlayıp 6 – 8 dakika demlenmeye bırakın. Sonra süzün ve üstüne kediotu tentürünü ekleyin. İsterseniz tatlandırıcı olarak bal da ilave edebilirsiniz.
2.Papatya
Geceleri uyumakta zorluk çekiyorsanız yatmadan 1 saat önce 1 fincan papatya çayı içmeyi deneyin. Kasları gevşetir, rahatlatır, kaliteli bir uyku çekmenize yardımcı olur.
3.Melisa
Rahat bir uykuya hasret kalanların denemesi gereken bitki çaylarından biri olan melisa çayı ayrıca sindirim sistemi sorunlarının giderilmesine yardımcı olur, şişkinliğe ve hazımsızlığa iyi gelir. Bir kaynakta yeşil çayla beraber demlenince insanı mışıl mışıl uyuttuğunu okudum, bilginize.
4.Ihlamur
Daha çok soğuk algınlığı, boğaz ağrıları ve öksürük üzerindeki şifalı etkileriyle tanınan ıhlamur çiçekleri uykusuzluğa da iyi geliyor. Ihlamur çayı hazırlarken demleyip süzdükten sonra fazla bekletmeden, taze taze tüketin ve aynı çayı kaynatıp bir daha içme yoluna gitmeyin. Bitkinin içerdiği vitaminler, mineraller ve aromatik yağlar ilk demlemede en verimli etkisine sahiptir, sonraki kaynatmalarda bu etki azalır.
5.Çarkıfelek
Sakinleştirici, sinir yatıştırıcı etki yapan çarkıfelek bitkisini tek başına kullanmanın uyku kalitesini arttırdığı düşünülmektedir. Kediotu ve şerbetçiotu ile birlikte tüketildiği zaman da daha çabuk ve rahat uyumanızı sağlar.
6.Lavanta
Rahatlatıcı bir aroması olan lavanta bitkisiyle hazırlanan çayın özellikle kaygı bozukluğu çeken kişilerde uyku kalitesini arttırabileceği düşünülmektedir.
7.Kış Kirazı (Ashwagandha)
Ağrıları giderme, sakinleştirme, yaraların iyileşmesine yardımcı olma gibi etkileri olan kış kirazının insanı rahatlatarak uykuya dalmasını kolaylaştırabilir.
8.Manolya Ağacı Kabuğu
Manolya kabuğu tarih boyunca yatıştırıcı ve sakinleştirici etkileriyle bilinmiştir. İçeriğindeki “magnolol” gibi biyoaktif bileşenler sayesinde uykuyu tetiklediği ve REM uykusu süresini arttırdığı düşünülmektedir.
9.Sarı Kantaron
Doğal antidepresan özelliğiyle tanınan sarı kantaron yüksek oranda antioksidan ve antienflamatuar bileşikler içerdiği için kas ve eklem ağrıları üzerinde de etkilidir. Ayrıca alkol, sigara gibi maddeleri bırakmaya çalışan insanlarda yoksunluk belirtilerini azaltabileceği düşünülmektedir. Kronik yorgunluk ve uykusuzluğa karşı da etkilidir.
10.Acem Lalesi (Kaliforniya Gelinciği)
Bu konudaki etkileri sağlam bir araştırmaya dayanmamakla beraber uzun süredir uyku problemleri için kullanılan bir bitki olan Acem lalesinin vücudu ve zihni rahatlatarak derin bir uykuya geçilmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Uyku Getiren Bitkisel Çaylardan Hangi Hallerde Uzak Durmalısınız?
Gebe kalmayı bekliyorsanız, gebe iseniz, emziriyorsanız, yakında ameliyat olacaksanız veya otoimmün hastalıklardan (Bağışıklık sisteminin işleyişinin bozulması) muzdaripseniz bitkisel çaylar tüketmemeniz iyi olur.
Aynı şey reçeteli yatıştırıcı, antidepresan, tansiyonu düzenleyen, antienflamatuar, kan inceltici, anksiyete önleyici ilaçlar kullananlar için geçerlidir. Bu durumda hangi çayların sizin için uygun olduğunu doktorunuza danışmalısınız. Bazı bitki çayları bazı ilaçlarla etkileşime geçebilir.
Uyku getiren bitki çayları özel bir dikkat isteyen işlerde çalışanlar ve ağır bir makineyi kullanması, çalıştırması gerekenler için de uygun değildir.