Varislerden Kurtulmanın Yolları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genellikle bacaklarda oluşan varis, derinin hemen altında yer alan ve kirli kanı temizlenmesi için yukarıya, akciğerlere ve kalbe taşıyan toplardamarların içindeki kapakçıkların çeşitli sebeplerle hasar görüp gerektiği şekilde çalışmaması yüzünden oluşan bir sağlık ve estetik sorunudur. Varisin seviyeleri vardır ve ileri seviyelerdeki varislerden kurtulmak için bazen ameliyat olmak bile gerekebilir. Radyofrekans, buhar veya lazerle varis tedavisi yaptırmak da seçenekler arasındadır. Bu yazıda daha çok görüntü açısından sorun oluşturan, ağrı ve sızıya yol açmayan yüzeysel, hafif varislerden kurtulmanın yolları hakkında bilgiler bulacaksınız.

Bu tavsiyelere uyarak bacaklarınızda yeni varisler oluşmasının önüne geçebilir, mevcut varislerin ilerlemesini önleyebilir veya görünümlerinin hafiflemesini sağlayabilirsiniz.  Bu tedbirler varis oluşumunu engellemek açısından etkilidir fakat  mevcutlarda mucizevi bir iyileşme beklemeyin, özellikle de ilerlemiş varislerde, kesin çözüm için, bir uzmanla görüşerek sorunun boyutuna uygun bir varis tedavisi önermesini istemek gerekiyor.

* Uzun süre aynı pozisyonda kalmayın. Uzun süre oturmak veya ayakta durmak, ayakları sürekli aynı pozisyonda tutmak dolaşımı olumsuz etkiler. Yarım saatte bir duruşunuzu değiştirin, ofiste bile olsanız küçük bir yürüyüş yapın ya da en azından ayağa kalkıp biraz gerinin, esneyin.

* Sağlıklı bacaklar için günde en az 20 dakika yürüyüş yapın, egzersiz yapma alışkanlığı edinin. Düzenli yürüyüş ve egzersiz hem dolaşımın daha iyi ve sağlıklı olmasını sağlar, hem de vücuttaki kas oranını arttırır.

* Bacak bacak üstüne atarak oturmayın. Hepimiz arada bir ille de bacak bacak üstüne atarız, faka varis oluşumunu engellemek ve varislerden kurtulmak için bunu alışkanlık haline getirmemek gerekiyor. Çünkü bu pozisyon bacağın  arkasında damarların dönüşünü engelleyip varise davetiye çıkarıyor.

* Fazla kilolarınızdan kurtulmaya çalışın. Kilolu insanların ayaklarına doğal olarak ekstra bir ağırlık biner, bu da varis oluşumuna yatkınlık demektir.

* Her banyoda bacaklarınıza soğuk su tutun. Yaz – kış yapabileceğiniz bu basit uygulama varislerin belirsizleşmesine veya yol olmasına yol açmaz ama bacakları rahatlatır, varislerden kaynaklanan sızlamayı azaltır. Soğuk suyu ayaklardan başlayıp yukarıya doğru uygulamak daha etkili olur.

* Bacaklarınızı bükmeyin – uzatın ve her fırsatta yukarıya kaldırın. Otururken ayaklarınızı bir tabure veya sandalyeye uzatın. Bu her zaman mümkün olmayabilir ama fırsat buldukça yapın, bu kan dolaşımını arttırır. Gün içinde her fırsatta ayaklarınızı kalp seviyesine yükseltin, uzandığınız zaman ayaklarınızın altına bir yükselti koyun. Yatınca ayaklarınızı büzmemeye çalışın. Böylece kan damarları üzerindeki baskı ve basıncı azaltmış olursunuz.

* Yüksek topuklardan ve dar kıyafetlerden uzak durun. Sıklıkla ve uzun süre yüksek topuklu ayakkabı giymeyin. Az topuklu ayakkabılar baldır kaslarının daha iyi çalışmasını, dolaşımın daha sağlıklı olmasını sağlar. Bel çevresi, bacaklar ve kasıklardaki dolaşımı yavaşlatacak tayt vb. dar kıyafetleri de sıklıkla kullanmayın.

* Fazla sıcak suyla banyo yapmak varisleri azdırır. Sıcak, damarları genişletir. Çok sıcak suyla banyo yapmayın, kaplıca ve sauna gibi ortamlarda sıklıkla bulunmayın.

* Varis çorabı varislerden kaynaklanan ağrıları hafifletir. Fakat varisleri ortadan kaldırmıyor anladığım kadarıyla. Ama damarlara baskı yaparak genişlemelerini yavaşlatan bir yönü var. Varis çorabının farklı çeşitleri var ve bu ürünü doktor tavsiyesiyle kullanmak gerekiyor.

* Taze sebze ve meyve yiyin, lifli gıdalar tüketin, tuzu azaltın. Gereğinden fazla tuz tüketmek bacaklarda ödem oluşmasına davetiye çıkarmak demektir. Dengeli beslenmek damarları güçlendirir. Yeterince lif almazsanız damarlarınızın dayanıklılığı ve esnekliği azalır, ayrıca sıklıkla kabız olmazsınız. Varis oluşumunu engellemek için yapılması gereken şeylerden biri de kabız olmayacak şekilde beslenmektir. Kabızlık sorunu toplardamarlara binen yükün artmasına, bu da varis oluşmasına yol açar.

* Damarlara iyi gelen meyveler yiyin. Bu meyvelerin başlıcaları kiraz, karpuz ve böğürtlendir.

* Varis için bacak egzersizleri: Aşağıdaki basit hareketleri en az 10’ar kere tekrar edin. Bacakları, özellikle baldırları güçlendirecek, kan dolaşımını hareketlendirecek başka hareketler öğrenmek için doktorunuza danışabilirsiniz.

Topuklarınızı yere dayalıyken ayaklarınızın ön kısmını yukarı kaldırın. Sonra da ön kısımlarını yere bastırıp topukları havaya kaldırın.

Ayaklarınızın baş parmaklarını bitiştirip topuklarını uzaklaştırarak A harfi, topuklarını yaklaştırıp baş parmaklarını birleştirerek V harfi yapın.

Elleriniz vücudunuzun 2 yanında olarak, dik ve gergin bir şekilde ayakta durun. Ayaklarınızı birbirinden 20 cm. kadar uzaklaştırın. Bu pozisyonda parmak uçlarınızda yavaşça yükselin ve alçalın.

Ayaklarınız hafif açık olarak ayakta durun. Sırtınızı dik ve gergin tutarak dizlerinizi hafifçe kırın, yavaş yavaş oturur gibi eğilin ve sandalyede oturur pozisyona gelin. Sonra yine yavaşça dikleşin.

* Bol bol su için. Bu kanın daha hareketli ve sulu akmasını, daha rahat dolaşmasını sağlar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Varislerden Kurtulmanın Yolları

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin