Web Sitesi Açmayı Düşünenlere 12 Tavsiye

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Önce makale yazarlığı, ardından binkelam.com ismiyle açtığım web sitesi; bu işler bana çok şey öğretti. Bilmediğim pek çok şey var, onun da farkındayım. Her şeyi bilmek mümkün değil; her gün yenilikler, yeni fikirler, yeni keşifler ve olanaklar ekleniyor piyasaya. Öğrendiklerimden hareketle web sitesi açmayı düşünenler için bir tavsiye yazısı yazayım dedim.

 

1. Bir siteyi yükseltmek kolay bir şey değildir, benim gibi tek başına (Tam olarak değil ama büyük oranda tek çalışıyorum ben) uğraşırsanız çok zorlanırsınız. Çok indeks almak, ziyaretçi çekmek için bolca içerik eklemek gerekiyor bir kere. Bunun için mümkünse ve bütçe ayırabiliyorsanız birkaç tane makale yazarı ile anlaşmanızı tavsiye ederim. Böylece sitenize günde 5 – 6 veya 8 – 10 tane yazı ekleyebilirsiniz. Tek başınıza çalıştığınız taktirde bunu her gün düzenli olarak yapmanız zor olur, tek işiniz bu olsa bile. Ekip çalışması çok daha iyi olur, daha çabuk sonuç alınır.

2. Açtığınız web sitesi sayesinde internetten para kazanmak istiyorsanız öncelikle siteye kaliteli makaleler ekleyip Adsense’e başvurmanız ve Adsense onayı almanız gerekir. Başka yöntemler de vardır mutlaka ama şu andaki piyasada, bildiğim kadarıyla en güvenilir alternatif budur. Bu onay her zaman kolayca alınmıyor öyle, ben 2. veya 3. kerede alabilmiştim bu onayı. Bundan sonra ziyaretçilerin reklam tıklamalarından para kazanma süreci başlar. Sakın arkadaşlarınızdan durmadan sitenize girip çılgınlar gibi reklamlara tıklamalarını falan istemeyin. Tıklamaların organik ve mantıklı olması lazım, tersi durumda Google yaptığınızı fark edip sitenizi cezalandırabilir.

Tabii şahane, bol ziyaretçili, popüler bir site oluşturup özel reklamlar alma yoluna da gidebilirsiniz. Ama hem böyle bir site yapmak kolay değil, hem de ödemeleri alacağınızdan emin olmanız lazım. Google en azından takdir ettiği ücreti devamlı ve düzenli olarak hesabınıza çıkarıyor.

web sitesi açmak isteyenlere 12 tavsiye

İnsanların çok küçük bir yüzdesi reklamlara tıklıyor. Bu şekilde elde edeceğiniz geliri yükseltmenin tek yolu ziyaretçi sayısını arttırmaktır. Sitedeki reklamların tıklanma yüzdesi ne kadar düşük olursa olsun, 1000 ziyaretçiden gelecek gelirle 5000 ziyaretçiden gelecek gelir arasında mantıken 5 misli fark olacaktır mesela. Ziyaretçi sayısını arttırmak için öncelikle yapmanız gereken şey yukarıda belirttiğim gibi siteye içerik basmak. Rastgele içerikler değil ama, insanların aradığı, ilgi gösterdiği konularda yazılmış özgün ve kaliteli içerikler.

3. Web sitelerine kaliteli içerik eklemek gerekir dedik; şimdi kaliteli içeriğin ne olduğundan söz edelim biraz. Bu öncelikle özgün makale demektir, yani sitenizdeki hiçbir yazı bir başka sitedeki yazının birebir kopyası olmayacak. Konuyu araştıracaksınız, başka yerlere bakacaksınız ve kendi üslubunuzla ortaya farklı bir yazı çıkaracaksınız. Bilgi değişmeyecek tabii ama ifade edilme şekli değişecek. Ayrıca yazılarınız seo uyumlu makale tarzında olmalı. Yani yazdığınız konu Google’da hangi kelimelerle aratılıyor, buna bakmalısınız ve yazınızda o kelimeleri kullanmalısınız. Bu tip kelime veya kelime grupları anahtar kelime olarak anılıyor. Fakat yazınızda aynı anahtar kelimeyi defalarca tekrar etmeyin. Hem yazı kötü, itici bir yazı olur, hem okuyan kişi daralır, hem de sevgili Google bundan hoşlanmaz.

Arada bir başka yerlerden yazılar ekleseniz bile bunlar için kaynak belirtmenizi tavsiye ederim.

4. Sitenizdeki makaleler akıcı, anlaşılır, düzgün bir ifadeyle yazılmış olmalı ve temel dil bilgisi kurallarına uygun olmalı. Herkes makale yazamaz; bunu size kesin bir şekilde söyleyebilirim. Bunun için insanda yazma yeteneği olması gerekiyor. Bunun bir kısmı doğuştan gelir, bende çocukluğumdan beri vardır mesela. Bir kısmı da öğrenilir. Buna da kendimden örnek vereyim; kitap okumayı severim ve son yıllarda eskiye göre çok az okusam bile memleket ortalamasının üstünde bir okumuşluğum vardır. Bu insanın kelime hazinesini genişletir bir kere. Ayrıca çok fazla yazılı cümle gördüğünüz için düzgün, kıvrak, farklı biçimlerde cümleler kurma yeteneğiniz de gelişir.

web sitesi açmak isteyenlere tavsiyeler

Herkes makale yazabilir mi sorusuna kesin bir ifadeyle “Hayır” demem boşuna değil, gözlemlerime dayanarak söylüyorum bunu. Bir kere, internette çok geziyorum ve çok kötü makaleler görüyorum. Üstelik öyle insanı zorlayacak konuları olan yazılar da değil bunlar. İkincisi bazı müşterilerim bana bu konudaki tecrübelerinden söz ettiler, aralarında parasını ödediği makaleyi kullanmayanlar, aynı kişiden bir daha yazı istemeyenler vardı. Makaleler o derece kötüymüş yani. Ben Binkelam için böyle bir bütçe ayırmayı istedim, bir süre olsun başkalarına da makaleler yazdırayım da içerikler hızla artsın dedim ama henüz öyle birini bulamadım. Bu sitedeki yazıların çok büyük kısmını ben yazdım, müsait olduğu devrelerde kızım da yazdı biraz, bir de 2 -3 kişinin daha az sayıda yazıları var. Bunların içinde yazılarını kontrol etmeden yayınlayabildiğim tek kişi kızımdır, o da yetenekli yazma konusunda. Demek istediğim iyi bir makale yazarı bulmak cidden zor. Bir de insanlar hile yapıyorlar, özgün makale niyetine kopya makale yolluyorlar, bunun örneğini de çok gördüm. Mutlaka özgünlük kontrolü yapmanız lazım, en azından bir süre geçip güven oluşana kadar. Aksi taktirde sitenize zarar verirsiniz, sıralamalarda geriye düşebilirsiniz. Bunlarla uğraşmanın fikri bile insanı yıldırıyor.

Eklediğiniz makalelerin en az 250 – 300 kelime olmasını tavsiye ederim. Bazen daha uzun makaleler de yazın; şöyle belli bir konuya dair bir sürü açıdan fikir veren, ara başlıklı, dolu dolu makaleler. Böyle uzun yazıların arasına ara başlıkların yanı sıra birkaç fotoğraf da ekleyin. Böylece yazı ziyaretçiye daha sevimli görünür ve bölünmüş olduğu için okunması sıkıntı verecek kadar uzun görünmez. Yazılardaki ara başlıkları ve dikkat çekmesini istediğiniz kelimelerle kelime gruplarını kalınlaştırın.

Şunu da ekleyeceğim; bazı webmaster sitelerinde çarşaf çarşaf ilanlar verip “Şöyle şahane yazarız, böyle mükemmel yazarız, sitenizi uçuracak, en üst sıralara taşıyacak makaleler yazarız” tarzında reklamlar yapan yazarlar veya yazar gruplarının epeyce bir kısmı şişirmedir ve yazıları da vaat ettikleri gibi değildir. Bunu kendim tecrübe etmedim ama müşterilerimden defalarca duydum.  Böyle çok parlak şeyler vaat edenlere, tecrübe etmeden itibar etmeyin sakın.

web sitesi açacaklara tavsiyeler

5. Sitenizde çok fotoğraf olacaksa, galerili yazılar olacaksa özellikle biraz Photoshop kullanmayı öğrenin ve fotoğrafları boyutlandırıp webe uyarlayın. Aksi taktirde benim düştüğüm duruma düşebilirsiniz. Bunu çok geç öğrendim ve sitem hosting alanında çok fazla yer kaplıyor. Aylardır fotoğrafları yeniden düzenlemeye çalışıyorum. O kadar da çoklar ki. Bu webe uyarlama işini toplu halde yapmanın bir yolu varmış gerçi galiba ama emin değilim. Ben şu anda çok zamanımı alacak bir şekilde yapıyorum bu işi. Benzer boyutlardaki fotoğrafların boyutunu toplu olarak ayarlamayı biliyorum ama hep beraber “Save for web” yapmanın yolunu bilmiyorum.

6. Sosyal medya platformlarında tanıtım yapmanın önemine geç uyanmış biri olarak size en baştan bu konuya eğilmenizi tavsiye ederim. Siteniz için Facebook, Twitter, Google Plus, Instagram, Pinterest, Linkedin sayfaları açın; bu platformların hiç değilse 3 – 4 tanesinde sayfanız olsun. Ve bu sayfalara zaman ayırın, yayınlarınızın linkini verin, sitenin ve yazıların tanıtımını yapın. Sosyal medyada etkileşim önemlidir; başka hesapları takip edin ki onlar da sizi takip etsin, size jest yapanlara siz de jestle karşılık verin. Bunun çok önemli olduğuna inanıyorum ben ve ekip çalışması yapmak bu noktada da önem kazanıyor işte. Benim sosyal medya sayfalarım otomatik değil, kendim uğraşıyorum, otomatik eklemeler yapılmasının yollarını araştırmadım bile; tercihim bu şekil. Bu da çok fazla zaman alıyor. Sosyal medyada daha fazla aktif olmanın işime yarayacağına inanıyorum ama işte, tek başına bir yere kadar oluyor.

7. Siteye eklediğiniz fotoğrafları güzelce isimlendirin. Fotoğrafı siteye aldıktan sonra altında yazan “Tanım” kısmına da birkaç söz yazın. Diyelim ki kırmızı elbise fotoğrafları ekliyorsunuz; bunları kırmızı elbise modelleri 1, kırmızı elbise modelleri 2, kırmızı elbise modelleri 3…şeklinde isimlendirmeyin. V yakalı kırmızı elbise, kısa kırmızı elbise, kırmızı abiye elbise…tarzında isim verin. Galeri konusunu iyi araştırın, bugünlerde bu yüzden ban yiyen siteler olduğunu okudum. Sanırım şununla ilgili; siteye bir fotoğraf koyup isimlendiriyorsunuz ve o fotoğraf da sitenizde 1 sayfa olarak görünüyor. Ama sadece ismi olan bir sayfa, açıklaması yok. Bu şekilde çok indeks almak iyi olmayabilir. Galerisi 1 fotoğraf ve yanında metin halinde bir açıklama, sonra 1 fotoğraf daha, sonra 1 fotoğraf daha…şeklinde olan siteler daha iyi bir alternatif olabilir, iyi araştırmadım, emin değilim. Ama görsellerden çok fazla indeks almak iyi olmayabilir izlenimine kapıldım.

8. Google haksızlık yapıyor mu; yapıyor gibi evet. Uzun süredir bir şey eklenmediği, kopya içerikler kullanıldığı veya reklamlar insanın gözüne gözüne sokulduğu halde ilk sayfalarda olan siteleri falan görünce öyle düşünüyor ve sinirleniyor insan. Benim gibi hakikaten emek veren, özenerek ve yorularak çalışan biri iseniz kendinize haksızlık yapıldığı duygusuna da kapılıyorsunuz. Şunu tavsiye etmek istiyorum bu konuda size; fazla takılmayın, bunu çok sıkıntı yapmak zaman kaybı oluyor. Elinizden de bir şey gelmiyor. Siz kendi yolunuza bakın, böyle şeylere engel olamazsınız. Kaldı ki Google hile yapanları, spam yapanları, içerik çalanları bulup bulup cezalandırıyor, banlıyor vesaire; çok örneğini gördüm bunun.

web sitesi açmak

9. Bana kalırsa hile yapmayın, dürüst çalışın. Ben 52 yaşında bir insanım ve acele etmiyorum, bu işleri yapanlar, çoğunuz benden genç, hatta çok genç insanlarsınız; acele etmeyin, internetten kolay para kazanmak adına üç kağıt yapmayın. Her şey bir yana, o hilenin elinizde patlaması her an için ihtimal dahilindedir. Sitenizi uzun vadeli bir yatırım olarak düşünün, ben öyle düşünüyorum, bazen bir gün kızım için iyi bir gelir kaynağı olabileceğiniz düşündüğüm oluyor hatta. Bir yandan çalışın bir yandan sitenizi geliştirmeye uğraşın mesela; 5 yıl, 10 yıl, 15 yıl uğraşın. Siz düzenli, düzgün ve dürüst bir şekilde uğraştığınız sürece o site ilerleyecektir. Kolay ve çabuk para kazanmak için hileli yollara sapanlar sonra çok fena ağlayabiliyorlar, bunu çok gördüm. Hileleri ortaya çıkıp da engellenince, siteleri arka sıralara gidiverince, bazen ban yeyince nereden geldiklerini şaşırıyorlar. Böyle çok örnek gördüm internette. Ben tavsiye etmiyorum ve bu şekilde çalışmıyorum ama sonuçta keyif sizin tabii.

10. Ziyaretçi odaklı çalışın, ziyaretçi memnuniyeti sağlayacak şekilde çalışın. Bir kullanıcı belli bir konuda bilgi alacağını düşünerek sitenize geldiyse o bilgiyi bulsun, X konuda fotoğraflar göreceğini düşünerek geldiyse o fotoğrafları görsün. Sitenize gelen yorumları cevaplayın. Bu konuda seçici olun ama, mesela öyle yorumlar oluyor ki kişinin amacının başka bir yerin reklamını yapmak olduğu hemen anlaşılıyor, link veriyor apaçık. Ben bunları yayınlamam veya linki silerek yayınlarım. Başlıkta ne varsa içerikte o olsun. Bu yazıya açmayı düşündüğünüz veya açmış olduğunuz web sitesi hakkında tavsiyeler almak için geldiniz; bunu bulmak istersiniz değil mi, alakasız bir şeyler görmek hoşunuza gitmez, kendinizi kandırılmış hissedersiniz. Yazdıklarımla ilgili kuşkularınız olabilir, farklı fikirleriniz olabilir ama sonuçta bulmayı umduğunuz bilgileri buldunuz. Kendi sitenize eklediğiniz konularda da aynen bunu yapın, ziyaretçi umduğunu bulsun.

11. Web sitesinden para kazanmak için yapılacak şeylerden biri de siteye tanıtım yazısı koymaktır. Tanıtım yazısı nedir, bir başkasının sitesine link veren bir yazıdır ve bu yazı karşılığında bir ücret alırsınız. Ama insanların sitenize tanıtım yazıları koymak istemesi için  sitenin iyi – kötü bir noktaya gelmiş olması gerekir tabii. Ben Binkelam’da tanıtım yazısı yayınlamak için 20 veya 25 Tl alıyorum mesela. 25 Tl 250 – 300 kelimelik bir tanıtım yazısını benim yazmam durumunda geçerli, yazıyı müşteri hazır verirse 20 TL alıyorum. Sitedeki makale sayısı 1200’den azıcık fazla bu aralar, ziyaretçi sayısı 900 – 1000 arası ve Alexa değeri de global 1.100.ooo, Türkiye için 30.422 Bu şekilde müşteri bulabiliyor muyum, evet, bulabiliyorum, hatta üstüne düşsem daha fazlasını da bulurum. Çünkü her ne kadar Alexa ve ziyaretçi sayısı açısından parlak bir durum söz konusu değilse de özgün olmayan 1 tek makalenin bile yer almadığı, spam vb. yapmayan bir site bu ve buna değer veren insanlar çıkıyor tabii ki. Site daha yüksek bir noktaya gelsin, daha fazlasını da isterim. Ama şunu unutmayın; çok çalışıyorum ve dürüst çalışıyorum ben. Bu kadar emek verince  de bazı şeyleri ona göre belirliyorum. Ve emeğin hakkını verecek birileri denk geliyor.

12. Son madde bir öncekinin devamı niteliğinde olacak, sitenizi tanıtım yazısı çöplüğü olarak anılan sitelere dönüştürmeyin. Tanıtım yazısıyla doldurmayın yani, üst üste tanıtım yazıları eklemeyin. Ben bir tanıtım yazısıyla diğerinin arasına en az 10 tane özgün makale koyuyorum. Çok fazla tanıtım yazısı barındıran, özgün makalelerden çok tanıtım yazılarına yer veren siteler iyi algılanmıyor, insanlar böyle sitelere tanıtım yazılarını koymak da istemiyorlar. Çünkü o yazıdan verim almaları için yazının kaliteli bir sitede yayınlanmış olması lazım. Tanıtım yazılarından şişmiş siteler de kaliteli site kategorisine girmiyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Web Sitesi Açmayı Düşünenlere 12 Tavsiye

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin