Ergenlik çağına gelmemiş çocuklara yabancı dil öğretmek yetişkinlere öğretmekten daha kolay, araştırmalar çocukların bu işi daha hızlı ve iyi bir şekilde kıvırabildiklerini gösteriyor. Fakat hevesiniz varsa ve yeterince çalışırsanız hayatın herhangi bir döneminde yabancı dil öğrenmek yapamayacağınız bir şey değil.
Ben kendi kendine İngilizce çalışmanın keyifli bir şey olduğunu düşünüyorum mesela. Amacım öncelikle çok zor olmayan İngilizce metinleri anlayabilmek ve bazen de Türkçeye çevirebilmek. İngilizce hikaye kitapları okuyarak bunu yapabileceğimi hissediyorum, durum onu gösteriyor. Şöyle ki, biraz fazlaca ve düzenli olarak okursam karşıma çıkan İngilizce yazıları daha iyi anladığımı fark ediyorum.
Lise mezunuyum ve öğrencilik yıllarımdan kalan azıcık bir İngilizce’m var-ama arada bir ufak tefek tekrarlar yaptığım için var; bunu yapmasam çok daha fazla şeyi unutmuş olurdum. Bu kalanı küçük bir kulübe olarak düşünürsek üstüne çok katlı bir apartman değilse bile 2-3 katlı bir ev inşa edebileceğimi düşünüyorum. Çalışmalarımın sonuçları hakkında ayrıca yazıcam ama şimdi yabancı dil öğrenmenin faydaları konusuna gelelim.
Yeni bir dil öğrenmek istiyorsanız buna zaman ayırmanız, özverili bir şekilde çalışmanız gerekir. Ben İngilizce öğrenmek lazım, İngilizce çalışmalıyım, öğrenmeliyim, öğrenebilirim…diye sayıkladığım yıllar boyunca her gün az bir şey çalışsaydım şimdi çok daha ileri bir seviyede olurdum. Bakalım işte, bu kış için niyetim mızıldanmayı, keşke demeyi falan bırakıp ciddi bir gayret göstermek. Hem kendimi, hem de benim gibi dil öğrenmek isteyenleri motive etmek için bunun ne işimize yarayacağı konusunda bir araştırma yaptım. Ayrıca kendi fikirlerimi de ekliycem. İşte yabancı dil öğrenmek için 12 sebep geliyor:
Yabancı Dil Öğrenmenin 12 Faydası:
1. Yabancı dil öğrenmek sizi çoğaltır, kendinizi daha vasıflı ve donanımlı hissetmenizi sağlar. Öyle de hissetmelisiniz bence zaten. Ben bir öğrensem İngilizceyi, yaşıma başıma bakmam hava atarım. An itibarıyla bu dilde ‘Hava atarım’ bile yazamam o ayrı. Aslında yazarım da, yanlış olur çünkü bu bir deyim, ‘Hava’ ve ‘Atmak’ sözcükleriyle yazılmaz yabancı bir dilde, başka bir şekli olması gerekir. Heh, ben o şekli bilmiyorum işte. Yabancı dil öğrenirken deyimler zorluyor insanı zaten.
2. Gittiğiniz yerlerde, iş ortamınızda, internet ortamında, tatilde veya başka yerlerde öğrendiğiniz dili konuşan insanlarla karşılaştığınızda rahatça iletişim kurabilirsiniz. Bu gibi durumlarda yardım alabileceğiniz güzel bir Google servisi var aslında, Google Translate; bir sürü dilden başka bir süre dili çeviri yapıyor ve gayet de işe yarıyor. Ben onun sayesinde bu yazı için 1-2 yabancı kaynaktan da bilgi alıyorum mesela. Ama kendiniz öğrenseniz, bilseniz, ona hiç başvurmasanız veya nadiren başvursanız daha iyi olmaz mı? Hem Translate basit cümleleri doğru çeviriyor ama cümlenin yapısı bir parçacık karmaşıklaştı mı sapıtıyor. Tek tek kelimeler üzerinden gittiği için sanırım.
3. Ben İngilizce öğrenmeyi Binkelam için ve internete daha bir hakim olmak için de istiyorum. Dünyanın çeşitli ülkelerinde geçerliliği olan bir veya birkaç yabancı dili bilmek insanın sitesine yazacağı yazılar için daha çok kaynaktan faydalanabilmesini de sağlar. Benimki gibi bir hedefiniz varsa, web sitenizi daha zengin bir hale getirmek ve daha iyi tanıtmak istiyorsanız yabancı dil bilmeniz bu açıdan faydalı olacaktır.
4. Yine web dünyası üzerinden gidelim, birçok yerde, içinde yabancı bir dille yazılmış yazılar olan sitelerin Google Adsense üzerinden daha iyi kazanç sağladığını okudum. Bunu araştırmadım ama sanıyorum yabancı ülkelerden gelen reklam tıklamalarının daha çok kazandırmasıyla ilgili. Sitenizin içerikleri geçerli, popüler bir yabancı dille yazılmış olursa yabancı ülkelerden gelen ziyaretçilerin sayısı daha fazla olur herhalde. Bir de şu var galiba; İngilizce özgün makale yazabiliyorsanız mesela, bunu Türkçe bir makaleden daha yüksek fiyata satabiliyorsunuz.
5. Yabancı dil bilen kişiler iş bulmak açısından da, işlerinde yükselmek açısından da bilmeyenlerden daha şanslıdırlar, belki her iş için değil ama pek çok iş için geçerlidir bu. Ek iş yapmaya ihtiyacınız varsa çeviri yapabilirsiniz bu sayede ayrıca. İnternet ortamında çok kereler çıktı karşıma; makale için, ödev için; böyle şeyler için yabancı dil bilen kişiler aranıyor.
6. Biliyorsunuz, beynin kullanılan bölgeleri daha az kullanılan bölgelerine göre daha bir gelişir. Belli bir konuyu araştırmaya yoğunlaştınız diyelim, giderek o konuda algısı daha yüksek, daha ‘parlak’ biri haline dönüşürsünüz. Yabancı dil öğrenmek, bunun için çabalamak beyindeki dil merkezlerinin gelişmesine yol açar.
7. Sadece kendi ana dilini konuşabilen insanlarla yabancı dil bilen insanlar alzheimer ve demans gibi beyin hastalıkları açısından karşılaştırıldığında dil bilenlerde bu hastalıkların başlama zamanı öteleniyormuş; bazı tıbbi çalışmalar dil bilmenin beyne böyle olumlu bir etkisi de olabileceğini gösteriyor.
8. Yabancı bir lisan öğrenmek isteyen insan ana dili dışındaki bir dilin daha yapısını ve kurallarını öğrenmek durumunda kalacaktır. İkinci bir gramer yapısı ve yeni kelimeler öğrenmek insanın kendi dilinin yapısıyla ilgili daha çok gelişmesini ve dilini daha iyi kullanmaya başlamasını sağlar.
9. Dünya birçok ilginç kültürle dolu zengin bir gezegen; yeni bir dil o dilin konuşulduğu ülke veya ülkelerle, o dili kullanan kültürle az-çok etkileşim kurmanızı sağlar, perspektifinizi genişletir. Bu dil sayesinde önünüzde yeni bir dünyanın kapıları açılır; araştırma yaparken, sosyal medya platfomlarında oyalanır veya çalışırken, okurken, insanlarla iletişim kurarken bunu fark edersiniz.
10. Yabancı dil çalışmak ve sonuç itibarıyla öğrenmek bir başarıdır, bir hedefe varmaktır, bir şeyin üstesinden gelmektir; bunlar insana gurur verir ve özgüvenini arttırır.
11. İki dil bilen insanların beklenmedik durumlara daha kolay uyum sağladıklarını, bir işten bir diğerine hızlıca geçme konusunda dil bilmeyenlerden daha hızlı ve esnek olduklarını gösteren çalışmalar var.
12. Yabancı dil öğrenmek kişiliğinizin daha esnek ve başka kültürlere açık hale gelmesini sağlar, dünyaya farklı açılardan bakabilme kapasitenizi geliştirir. Bunu Google Plus ve diğer ortamlarda fark ediyorum ben, İngilizce yazıları önce kendim anlamaya çalışıyorum, olmazsa Google’a çeviri yaptırıyorum ve başka bir ülkede yaşayan, başka bir milletten olan insanların esprileri, iltifat etme şekilleri, bir şeyi beğendiklerini ifade etme biçimleri, teşekkürleri gerçekten böyle bir etki yapıyor.
Ayrıca sosyal platformlardaki yorumlar genelde kısa ve basit cümlelerden oluşuyor, bunları daha kolay çözüyor insan ve bu da motivasyonunu arttırıyor. Bir yorumu çevirerek anladınız diyelim, kısa bir süre sonra aynı veya benzer bir yorum denk gelirse çevirmeye gerek duymuyorsunuz veya size çok yabancı gelmiyor. Şunu da ekleyeyim; kimse kendi dilini o dili öğrenmek için çabalayan birinin gösterdiği o yoğun doğru ifade etme çabasıyla konuşmuyor. Bir yoruma bakıyorsunuz ve ‘Aa!’ diyorsunuz, bunu böyle basitçe söylesem de olur demek ki. Bu da insanın cesaret ve güvenini arttırıyor.