Çin mitlerine göre yeşim taşı kutsal dağların tepelerinden yeryüzüne düşmüş kristalize bir ışık olarak ortaya çıkmıştır ve bu yüzden göklerden gelen bir bağış olarak kabul edilir. Kolye olarak takılan veya tespih olarak taşınan yeşim taşının şifalı özellikleri sayesinde insanın hayatında ve kişiliğinde olumlu değişiklikler olacağı düşünülür. Bu taşın 2 türünden nefrit olarak adlandırılanı başta zeytin yeşili olmak üzere yeşilin farklı tonlarında olur. Jadet denilen türü ise yeşil tonları dışında kırmızı, mavi, siyah, leylak rengi, pembe, sarı, beyaz veya portakal rengi olabilir. İkisi arasında daha çok görüleni, sertlik derecesi 6.5 olan nefrit taşıdır. Mermerden çok daha sert olan yeşim taşı birbirine sıkıca kenetlenmiş kristal yapısından ötürü ince oyma işçiliğine uygundur.
Yeşim taşı hafif, insanı rahatlatan titreşimler yayar. Bu etkisinden faydalanmak için taşı üstünüzde taşıyabilir veya evde, ofiste bir yere koyabilirsiniz. Evde – ofiste çok görünür bir yere değil gözden uzak yerlere koyulması tavsiye edilir. Barış, bilgelik ve denge ile ilişkilendirilen bu değerli taş sakinlik ve huzur verir, bilinç düzeyini yükseltir, zihni açar. Yastığın altına koyulan yeşim taşı insanın rüyalarını hatırlamasına ve anlamasına yardımcı olur. İç sesinizi dinlemek, manevi düşüncelere dalmak, meditasyon yapmak istediğiniz zaman da yeşim taşından faydalanabilirsiniz. Böyle durumlarda bir parça yeşim taşını nazikçe elinizde tutarak düşünmek istediğiniz şeylere yoğunlaşın. Bu değerli taşın kaygıyı azaltmak, kişiyi negatif enerjilerden ve olumsuz etkilerden korumak gibi özellikleri de vardır.
Yeşim taşının şifalı özellikleri
Yeşim taşı genel olarak sinir sistemi, bağışıklık sistemi, saçlar, dalak ve böbrek üzerinde şifalı etkileri olan bir taştır. Ağız içine koyulduğunda bu bölgeyi rahatlatır, diş ağrılarına iyi gelir. Yeşim taşının özellikleri arasında vücudu toksinlerden arındırması da vardır.
Çinlilere göre özellikle yeşil tonlarındaki yeşim taşı ticari faaliyetlerde şans ve bereket getirir. Bu yüzden bir işe başlamadan önce yeşim taşına temas ederler.
Yeşim taşının kişinin daha cesur, iradeli, akıllı ve adil olmasına yardımcı olduğu düşünülür.
Kalp ritmini yatıştıran, sinirleri dengeleyen yeşim taşı fırtınanın ortasında sakin kalmanıza yardımcı olur. Bu değerli taşın kendine güveni, kendi kendine yetme gücünü arttırma etkisi de olduğuna inanılır.
Turuncu yeşim taşı özellikle sindirim sistemi üzerinde etkilidir. Ayrıca koruyucu ve enerji arttırıcı etkisi vardır. Aynı şeyler sarı yeşim taşı için de söylenebilir. Sarı yeşimin iç huzurunu arttırdığı ve mutluluk verdiğine de inanılır.
Yeşil yeşim taşı sinirleri yatıştırmak açısından çok etkilidir.
Meditasyon yaparken mavi yeşim taşı tutmak egzersizlerin etkisini arttırır. Bu renkteki yeşim sakinleştirir, iç huzurunun ve barışının sağlanmasına yardımcı olur.
Leylak rengi yeşim taşı öz denetim sağlanmasına yardımcı olur. Hayal kırıklığı, umutsuzluk, kalp kırıklığı gibi durumlar için özellikle tavsiye edilir.
Yeşilimsi kahve – toprak rengi tonlarındaki yeşim taşı yeni bir ortama uyum sağlamayı kolaylaştırır.
Gri – siyah yeşim taşı bilgelik, akıl, ustalık, tecrübe simgesidir. Gücün ve enerjinin doğru kullanılmasına yardımcı olur.
Yeşim taşı hangi burçların taşıdır?
Yeşim taşının;
*Derin yeşil tonları Akrep, İkizler, Kova ve Balık;
*Leylak ve pembe tonları Terazi, Yay ve Boğa;
*Kahverengi ve sarı tonları Aslan ve Koç;
*Beyaz ve krem tonları Oğlak, Başak ve Yengeç burçlarına fayda sağlar.
Yeşim taşının bunca etkisi öğrendikten sonra bileklik olarak kullanmayı düşünebilirim.
Bir yerde kolye veya tespih formlarının daha etkili olduğunu okumuştum. Sanırım görünmemesi halinde daha faydalı olmasıyla ilgili; insan tespihi cebinde taşıyabilir, kolye ucu uzun bir zincirin sonunda kıyafetin içinde kalabilir. Çünkü açıkta taşınır ve böylece görünürse yapacağı etki başkalarına geçermiş…o kaynakta öyle diyordu. Ama bileklik olarak kullanılması da yasak değil tabii ki. = )