Piyasada akne vb. cilt sorunlarını ortadan kaldırmayı amaçlayan birçok ürün var. Fakat akneler bazen farklı sağlık sorunlarından kaynaklanıyor. Bu durumda aknelerden kurtulmak o sağlık sorununun tedavi edilmesinden sonra mümkün olur. Hormon bozuklukları yüzünden ortaya çıkan inatçı akneler bu duruma uygun bir örnektir. Kendini sivilce, leke vb. şekillerde gösteren epeyce sağlık sorunu vardır aslında. Ayurveda gibi bazı alternatif tıp uygulamalarına göre sivilceler ve yüz cildindeki kimi kusurlar kişinin sağlık durumu hakkında önemli ipuçları veriyor olabilir. Yüz haritalama olarak bilinen uygulama yüz cildindeki bu tip yapıların yerlerini inceleyerek iç hastalıklarını teşhis etmek için kullanılmaktadır.
New York’taki Vanguard Dermatology Kliniğinin kurucusu ve tıbbi direktörü olan dermatolog Dr. Michael Shapiro eski Çin tıbbına dayanan Ayurveda uygulamalarının ilkelerinin günümüzde Batılı tıbbi uygulamalarla entegre olarak kullanılabildiğini söylüyor. Bu noktada bu konuda biraz bilgi vermek lazım; Ayurvedik tıp doğru bir şekilde ve eğitimli bir uygulayıcı tarafından uygulanması gereken çeşitli ürün ve tekniklerle bedeni, ruhu ve zihni birleştirip dengeleyen bir alternatif / yardımcı tıp yöntemi. Ayurveda’ya göre bu dengeleme hastalıkları önlüyor ve sağlıklı olmayı destekliyor.
Dr. Shapiro yüz haritalama yöntemiyle hangi noktadaki sivilcenin hangi sağlık sorununa işaret edebileceğini belirliyor. Şunu bilmelisiniz ki yüzünüzün şurasında veya burasında sivilce çıkması ciddi bir sağlık sorununuz olduğunu göstermez. Fakat çeşitli yöntemler denendiği halde ortadan kaybolmayan kronik akneler veya inatçı sivilceler söz konusu olduğunda bu konuyu dikkate almakta fayda olabilir. Böyle bir derdiniz varsa doktorunuzla potansiyel bir iç hastalığı bağlantısını gözden geçirmesi için konuşabilirsiniz.
Aşağıda, yüzün farklı bölgelerinde görülen sivilce, şişkinlik, leke vb. sorunların hangi sağlık sorunlarıyla ilgili olabileceğine dair bilgiler bulabilirsiniz.
T Bölgesi: Bu kısım karaciğere bağlıdır. Alın, burun ve çeneyi kapsayan bölgedeki sivilceler potansiyel bir karaciğer fonksiyon bozukluğuna işaret ediyor olabilir.
Alın Bölgesi: Alındaki sivilceler toksinlerden ve yeterince su içmemekten kaynaklanan bir sindirim zayıflığının alameti olabilir. Çözüm, toksinlerden kurtulmak için gün boyunca bol su içmek ve gazlı, kafeinli ticari içecekler tüketmekten kaçınmaktır. Günde 1 fincan yeşil çay içmek de faydalı olabilir. Çünkü yeşil çay toksik maddelerle savaşan antioksidanlar barrındırır.
Yanakların Üst Kısmı: Akciğerlerle bağlantılı olan bu bölgede yaşanan sivilce sorunu kirli havadan, cep telefonunun yüzeyindeki veya kirli bir yastık kılıfının üstündeki bakterilerden kaynaklanıyor olabilir.
Yanakların Alt Kısmı: Bu bölgedeki aknelerin sebebi yetersiz ağız hijyeni ve diş eti sorunları olabilir. Tedbir olarak şekerli gıdalardan ve içeceklerden uzak durmalı, dişlerinizi düzenli olarak fırçalamalı, diş ipi kullanmalı, ağız içi temizliğine daha çok özen göstermelisiniz.
Göz Çevresi: Gözlerin etrafındaki akneler, lekeler, koyu renk halkalar böbrek sorunlarıyla bağlantılı olabilir.
Burun: Burun kalple bağlantılıdır. Burnun üstü ve yakınındaki şişkinlikler, yağlı yapılanmalar kan basıncının yüksek olduğunu gösteriyor olabilir. Bu durumda kalp sağlığını korumak ve tansiyonu düşürmek için için daha fazla sebze – meyve, daha az tuz tüketmek, enerji içeceklerinden uzak durmak gerekir.
Çene: Çene bölgesi ince bağırsaklarla ilişkilidir. Süt ürünlerinden, yağlı yiyeceklerden uzak durmak gibi diyet değişiklikleri bu durumda da fark yaratabilir. Daha fazla sebze ve meyve yemeyi destekleyenler başta olmak üzere, daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları, sindirim sisteminin iyi çalışmasını sağlar ve bu sisteme bağlı cilt sorunlarını engeller.
Kulaklar: Kulaklarımız böbreklerimizle ilişkilidir. Kulak üstünde ve yakınındaki aknelerle savaşmak için daha fazla su içmeli ve daha az tuz kullanmalısınız.