Gün içerisinde yapmanız gereken şeyleri yetiştiremiyorsanız, gün bittiğinde aklınızda yarım kalmış işler kalıyorsa zamanı verimli kullanmak konusunda başarısız biri olabilirsiniz. Size kendimden bir örnek vereyim; ben belki 20 yıldır İngilizce öğrenmeliyim, ,İngilizce öğrenmeliyim diye sayıklayıp duruyorum. Bütün bu yıllar boyunca günde 15 dakika, sadece 15 dakikacık çalışsaydım, hikaye kitapları falan okusaydım İngilizce’m şimdi olduğundan çok daha iyi bir seviyede olurdu.
Bu süreçte bir sürü roman okudum ama mesela, daha az roman okuyup o zamanın bir kısmında çalışabilirdim. Şimdilerde biraz çalışıyorum ama hala daha günlük çalışmaya başlamış değilim. Yapabilirim halbuki bunu, televizyon seyrettiğim zamanı azaltırım, veya başka bir şeyi.
Zamanı verimli kullanma olayı gerçekten çok önemli, buna dikkat etmezseniz, geriye doğru, aslında yapmış olabileceğiniz birçok şeyi yapamamış olduğunuzu fark ediyorsunuz. Aşağıda doğru bir zaman yönetimi yapmanıza (Ve yapmama, inşallah) yardımcı olacak bazı ipuçları bulacaksınız. Hadi hep beraber deneyelim. : )
Zamanı Verimli Kullanmanın Yolları
1. Kendinize zamanı nasıl kullandığınızla ilgili sorular sorun. Mesela, gün boyunca yaptığınız her şeyi yapmak zorunda mıydınız? Daha az TV izleseydiniz, sosyal medya platformlarında daha az zaman geçirseydiniz, alışverişiniz o kadar uzun sürmeseydi daha iyi olur muydu acaba?
Saatlerinizi boş konuşmalarla veya öylesine oyalanarak geçirmiş olabilir misiniz? Dinlenmeden olmaz ama dinlenmeyi fazla uzattınız belki? Veya tam tersine yeterince dinlenmediğiniz için gününüz umduğunuz kadar verimli geçmedi.
Bu gibi sorulara verdiğiniz cevaplar size zamanı verimli kullanmak açısından önemli ipuçları verecektir. Böylece yapmamanız, daha farklı bir şekilde yapmanız veya daha az zaman ayırmanız gereken şeyleri tespit edebilirsiniz.
2. Sabah saatlerini iyi değerlendirin: Hayattaki başarılarına özendiğimiz popüler kişiliklerin çoğu erken kalkmanın ve sabahı değerlendirmenin önemine dikkat çekiyorlar. Araştırmalar da planlama, düzenleme ve geleceğe dair düşünceler üretme açısından en verimli olduğumuz saatlerin 08.00-11.00 arası olduğunu gösteriyor. Bu zaman dilimini araştırmaya ve öğrenmeye ayırmakta fayda var.
Bunun için gece 6-8 saat arası uyumalısınız ve kalkınca güzel bir kahvaltı yapmalısınız tabii. Yeterince uyumuş ve güne başlamak için doğru bir şekilde beslenmiş bir kişinin algısı daha açık, enerjisi daha yüksek olur.
3. Planlama yapın: Zamanı verimli kullanmak konusunda yazarken bana hafif bir fenalık basıyor yalnız, çünkü bu konuda doğru davranmadığımı hissediyorum. Ortaya verimli işler çıkarmak istiyorsanız planlı çalışmak lazım, bunu kendime onlarca kere söyledim aslında ama sanki benim ruhumda yok, beceremiyorum ben. Birkaç uğraşım var ve bunları saatlere, günlere, dönemlere güzel bir şekilde yayamıyorum. Planlamayla ilgili önerilerde planın yazılı hale getirilmesi de var, onu yapsam daha düzenli çalışabilicem, daha çok iş çıkarabilicem belki.
Günlük plan benim için iyi olurdu; o gün şu kadar yazı yazılacak, şu kadar bir süre sosyal medya platformlarında tanıtım ve etkileşim çalışması yapılacak, takı yapılacaksa şu kadar saat takı yapılacak; gibi. Temizlik, dolap düzenleme falan belli bir günde güzelce yapılıp bitirilecek…ne bileyim, böyle şeyler. O gün pazarda tezgah açacaksam ona göre, dışarı çıkacaksam, alışveriş yapacaksam, bir tanıdıkla buluşacaksam falan ona göre bir plan…Zamanı iyi kullanmak için bunu yapmamız gerekiyor, herkes kendine göre olmak üzere tabii. Hem böylece hedeflerini her zaman aklında tutmuş olur insan.
Yalnız şunu unutmamak lazım; her an kontrolümüz dışında bir şeyler olabilir, planlar aksayabilir. Bunu göz önünde bulundurmalıyız ki hesapta olmayan, beklenmedik şeylerin planlarımızı aksatması hevesimizi kırmasın. Yapacağımız şeyler için süreler belirlerken bunu aklımızda tutmalıyız, planlarımızda bir esneme payı olmalı. Günlük aksamalar tolere edilebilir; bugün bir sebeple istediğin kadar çalışamazsın mesela ama yarın biraz fazla çalışarak açığı kaparsın. Yazılı plan yapmak tamamlanması gereken işleri unutmamamızı da sağlar.
4. Zihninizi dinlendirmeye, eğlenmeye, spora zaman ayırın: Dinlenmek, kendine özel zamanlar ayırmak ve bu zamanlarda kendisine iyi gelecek, keyif verecek şeyler yapmak başarılı olmak isteyen insanların mutlaka yapması gereken şeylerdir. Amaçlarınızın sizi özel hayatınızdan, sosyal ilişkilerden, hobilerinizden, yürüyüş veya başka bir spor yapmaktan alıkoymasına izin vermeyin. Aşırı çalışmak belki sizi hayal ettiğiniz şeylere götürecek yolu kısaltır ama bu arada hayattan bir şeyler kaçırmış olursunuz, hem de değerli şeyler.
Bu yüzden mutlaka size zevk veren şeyleri yapmaya da zaman ayırın, tatil yapın, arkadaşlarınızla görüşün, kendinize bakım yapın; böyle şeylere zaman ayırın. Egzersiz yapmak sadece fit olmamızı sağlayan bir şey değil; enerjimizin yükselmesini, kafamızın daha iyi çalışmasını falan da sağlıyor, mutlaka az çok hareket etmek lazım. Ben bir aralar ne güzel yürürdüm, baya düzenli yürürdüm. Yine başlamak lazım. Bu dehşet sıcaklar geçsin, başlamak niyetindeyim zaten. Denedim de söylüyorum, insana çok iyi geliyor.
İnsan uzun saatler boyunca aynı tempoyla çalışamaz. Belli bir çalışmaya, bir etkinliğe başladıktan aşağı yukarı 1.5 saat sonra vücut yorulmaya başlar. Bu yorgunluk kendini esneme, dalgınlık, algıda düşme, odaklanma zorluğu, dikkat dağılması gibi belirtilerle gösterir. Bu durumda başka bir konuyla ilgilenmeye başlamak veya 15-20 dakika dinlenmek faydalı olur.
Gözlerinizi kapatıp sessize dinlenme olanağınız varsa bu daha iyi olur, zira beynimize ulaşan bilgilerin büyük kısmı gördüğümüz şeylerden elde edilir. Gözleri kapatmak beyne daha az bilgi girmesini, bu da beynin daha iyi dinlenmesini sağlar. Hafif vücut hareketleri yapmak veya el-yüz yıkamak da bu açıdan faydalı olur.
5. Mümkünse öğlen saatlerinde dinlenin: Öğlen saatlerini dinlenmeye ayırmak, mümkünse kısa bir uyku çekmek insana iyi gelir, günün kalan kısmında daha canlı olmasını ve daha verimli çalışmasını sağlar.
6. ‘Hayır’ demeyi öğrenin: Hayatta öyle şeyler vardır ki işe güce (Mümkünse tabii) boş verip onları yapmak gerekir. Öyle şeyler de var ki o anda onlara ‘Hayır’ demek gerekir, çünkü bunlar daha sonra veya yarın da yapılabilecek şeylerdir mesela, o an için bir sebeple iş daha önemlidir, mola vermek doğru değildir. Bunları ayırt edebilmek ve reddedilmesi gereken şeyleri uygun bir dille reddetmek gerek.
7. Öncelikleri belirleyin: Nasıl bir çalışma hayatınız, ne gibi sorumluluklarınız olursa olsun yapmanız gereken şeylerin önem derecesi farklıdır. Acil işler, önemli işler, daha az önemli işler falan vardır. Zamanı iyi kullanmanın yollarından biri de bu sıralamayı doğru bir şekilde yapmaktır.