Yaşadığımız gezegendeki en sağlıklı baharatlardan biri olan zencefil vücuda ve beyne faydalı besin maddeleri ve biyoaktif bileşikler içeriyor. Bilimsel araştırmalar da Çin kökenli, çiçekli bir bitki olan zencefilin sağlığa faydaları olduğunu gösteriyor. Tariflerde yaygın olarak kullanılan, bazen işlenmiş gıdalara ve kozmetik ürünlerine de ilave edilen zencefilin çeşitli kullanım biçimleri var: Örneğin çayı yapılabiliyor, toz halinde veya küçük parçalara bölünmüş olarak kullanılabiliyor.
1. Zencefil, Güçlü Tıbbi Özellikleri Olan Gingerol Maddesini İçerir
Zencefilin kendine özgü kokusu ve lezzeti içerdiği doğal yağlardan gelir. Gingerol, geleneksel ve alternatif tıbbın çeşitli biçimlerinde uzun süreli bir kullanım geçmişi olan zencefilin içeriğindeki doğal yağların en önemli olanıdır. Bu yağ, güçlü anti – inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir.
2.Zencefil Mide Bulantısı İçin Bir Çözüm Olabilir
Bazı araştırmalar zencefilin deniz tutması üzerindeki etkisinin reçeteli bir ilacın etkisine yakın olduğunu göstermektedir. Özellikle gebelik dönemindeki sabah bulantıları için çok işe yarar, fakat çocuk bekleyen kadınların doktorlarına danışmadan ciddi miktarda ve düzenli olarak zencefil kullanmamaları tavsiye edilir. Büyük miktarda zencefil tüketiminin düşüğe neden olabileceği yolunda görüşler olmakla beraber, şu anda bunu kesin olarak destekleyen bir çalışma mevcut değildir.
Zencefilin ameliyat veya kemoterapi sonrası yaşanan mide bulantıları ve kusmaları da giderebileceği düşünülmektedir.
Söz konusu bulantıları geçirebilen zencefil miktarı 1 – 1.5 gramdır.
3. Kan Şekerini Düşürebilir, Kalp Hastalığına Yol Açan Risk Faktörlerini İyileştirebilir
Yakın zamanda yapılmış olan bir araştırma zencefilin anti – diyabetik özellikleri olabileceğini göstermektedir. 2015 yılında tip 2 diyabet hastası olan 41 katılımcı üzerinde yapılan bir çalışmada, günde 2 gram zencefil tozu tüketmenin açlık kan şekerini yüzde 12 oranında düşürdüğü görülmüştür. Aynı zamanda, 12 hafta kullanımdan sonra uzun vadeli kan şekeri düzeylerinin bir belirteci olan HbA1c’yi de yüzde 10 oranında düşürdüğü tespit edilmiştir.
Ayrıca ApoB / ApoA-I oranında yüzde 28’lik, oksitlenmiş lipoproteinlerle ilgili göstergelerde de yüzde 23’lük bir azalmaya yol açmıştır ki bunların ikisi de kalp rahatsızlığı için ciddi risk faktörleridir.
Sonuçlar inanılmaz derecede etkileyici olmakla beraber, bu küçük bir çalışmadır. Kesin bir şekilde doğrulanmaları için daha kapsamlı çalışmalar yapılması gerekmektedir.
4.Zencefil Tozu Adet Sancıları Üzerinde Etkilidir
Zencefilin sağlığa faydaları konulu listelerde göreceğiniz maddelerden biri de adet dönemi ağrıları dahil çeşitli ağrı ve sancılar üzerindeki hafifletici etkisidir. 150 kadın üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, adet döneminin ilk 3 günü boyunca günde 1 gram zencefil tozu tüketmek, İbuprofen ve mefenamik asit gibi etki yaparak ağrıları etkili bir şekilde azaltmıştır. Bu konuda sıkıntınız varsa adet döneminizin başlangıcında zencefil tüketmeyi deneyebilirsiniz.
5. Kas Ağrılarını Ve Diğer Ağrıları Azaltabilir
Zencefilin egzersize bağlı kas ağrıları üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir. Bu alandaki bir çalışma, 11 gün boyunca günde 2 gram zencefil tüketmenin kol ve dirsek egzersizleri yapan kişilerdeki kas ağrılarının önemli ölçüde azaldığını göstermektedir.
Zencefil ağrılar üzerinde anında etki yapmaz, fakat gün içinde oluşacak kas ağrılarının ilerlemesini önleyebilir.
6.Zencefil Beyin Fonksiyonlarını Geliştirir, Alzheimer Hastalığından Koruyabilir
Oksidatif stres ve kronik iltihaplanma, yaşlanma sürecini hızlandıran faktörlerdir. Bu faktörlerin yaşa bağlı bilişsel gerilemelerden ve alzheimer hastalığından sorumlu oldukları düşünülmektedir.
Hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalara göre, zencefilin içeriğindeki antioksidanlar ve biyoaktif maddeler beyindeki iltihaplanma sürecini önleyebilir.
Orta yaşın üzerindeki 60 kadın üzerinde yapılan bir araştırmada da zencefil ekstraktının (Zencefilin içindeki etkin maddenin) reaksiyon süresini ve çalışma hafızasını geliştirdiğini göstermiştir.
7. Zencefilin İçeriğindeki 6 – Gingerol Bileşiği Kanserin Önlenmesine Yardımcı Olabilir
Günümüzde sıklıkla rastlanan ciddi bir hastalık olan kanser, anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyüyüp yayılmasına yol açmaktadır. Zencefil özütü çeşitli kanser türleri için bir alternatif tedavi yöntemi olarak incelenmiştir. Zencefilin anti -kanser özellikleri çiğ formunda bol miktarda bulunan ve gingerol veya 6 – gingerol olarak anılan bileşiğe atfedilmiştir.
30 kişi üzerinde yapılan bir çalışma, günde 2 gram zencefil özütü tüketmenin kalın bağırsaktaki iltihap tetikleyici sinyal moleküllerini önemli miktarda azalttığını göstermiştir. Bununla beraber, kolon kanseri olma riski yüksek olan bireyler üzerinde yapılan bir takip çalışması bu bulguyu doğrulamamıştır.
Sonuç olarak, zencefilin pankreas, meme ve yumurtalık kanserlerine karşı etkili olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır, ancak bunlar sınırlıdır. Güvenilir sonuçlar için daha fazla araştırma yapılması gereklidir.
8.Anti – Enflamatuar Etkisi Sayesinde Kireçlenme Semptomlarını Azaltabilir
Osteoartrit (Kireçlenme) orta ve ileri yaş gruplarındaki insanlarda yaygın olarak görülen bir eklem hastalığıdır. Eklemlerde ağrı ve sertlik gibi sıkıntılara yol açar.
Dizlerinde kireçlenme olan 247 üzerinde yapılan bir araştırmada, zencefil özütü tüketenlerin daha az ağrıya maruz kaldığı ve daha az ağrı kesici ilaç alma ihtiyacı duyduğu görülmüştür.
Bir başka araştırma da zencefil, damla sakızı, susam yağı ve tarçın karışımının osteoartrit hastalarına topikal olarak uygulandığında eklemlerdeki ağrı ve sertliği azaltabileceğini göstermiştir.
9.Zencefilin Aktif Maddesi Olan Gingerol, Enfeksiyon Riskinin Azalmasına Yardım Edebilir
Zencefilin diş eti iltihapları üzerinde oldukça etkili olduğu yolunda görüşler mevcuttur. Taze zencefil, solunum yolu enfeksiyonlarının ortak bir nedeni olan RSV virüsü üzerinde de etkili olabilir.
Aslında, zencefil özütünün birçok farklı bakterinin gelişimini engelleyebileceği düşünülmektedir.
10.Kronik Bağırsak Tıkanıklığının Tedavisine Yardımcı Olabilir
Kronik bağırsak tıkanıklığı midenin üst kısmında tekrarlayan ağrı ve rahatsızlıklara yol açar. Bu rahatsızlık hazımsızlık, kabızlık ve bağırsak tembelliği ile beraber seyreder.
Hazımsızlıktan kaynaklanan ağrılara yol açan etkenlerden birinin midenin boşalmasının gecikmesi olduğu düşünülmektedir.
Zencefilin, bu durumlarda insanın midesinin boşalmasını hızlandırdığı gözlenmiştir.
24 sağlıklı birey üzerinde yapılan bir araştırmada, yemekten önce 1.2 gram zencefil tozu tüketmenin midenin boşalmasını yüzde 50 oranında hızlandırdığı tespit edilmiştir.
11.Zencefil Kötü Kolesterol Seviyesini Düşürebilir
Vücuttaki LDL (Kötü kolesterol) seviyesi yüksek olursa kalp hastalığı riski artmaktadır.
Bazı gıda maddelerinin LDL seviyesi üzerinde ciddi bir etkisi olduğu düşünülmektedir.
Yüksek kolesterolü olan 85 kişi üzerinde yapılan 45 günlük bir çalışmanın sonucunda, 3 gram zencefil tozunun kolesterol belirtilerinin belirgin derecede azalmasına yol açtığı görülmüştür.
Sıçanlar üzerinde yapılan bir araştırma da zencefil özünün kolesterol düşürücü olarak kullanılan Atorvastin ilacının yaptığına benzer bir etki yaptığını göstermiştir.
Her 2 çalışmada da toplam kolesterolün ve kandaki trigliserid miktarının azaldığı gözlenmiştir.
Harikabir yazi. Zencefili cok kullaniyorum.
Teşekkür ederim. Ben kullanmıyorum ama başlasam iyi olacak sanki. = )