Bir İlişki Bitirme Türü Olarak Ghosting (Görmezden Gelme)

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sevgiliniz birdenbire ortadan kayboldu. Sizi aramıyor, mesajlarınızı cevaplamıyor, sosyal medya kanallarından engellemiş, bir kısa mesaj bile atmıyor. Belki de böyle bir şey yapacağına dair herhangi bir uyarı veya işaret de vermedi. Bu durumda büyük bir sorunu olduğunu düşünebilirsiniz; acil bir durum söz konusudur veya bir seri katil onu da kurban listesine ekleyip cesedini bir kuyunun dibine atmış olabilir. Ama büyük ihtimalle böyle bir şey yoktur, maruz kaldığınız bu tutum bir ghosting (görmezden gelme) olayıdır. Partneriniz, size bir sebep bildirmek, bir açıklama yapmak zahmetine girmeden ilişkiyi sonlandırmıştır.

Ghosting (Görmezden Gelme) Nedir, Etkileri Nelerdir?

Ghost kelimesi İngilizcede “Ruh, hayalet, gölge, kolayca kayıp geçmek” gibi anlamlara geliyor. Başka anlamları da var ama bizim konumuzla bağlantılı olanlar bunlar. Bunu bir hayalete dönüşme veya yok sayma biçimi olarak da düşünebilirsiniz.

Ghosting sadece bir süredir, belki de uzun zamandır devam eden romantik ilişkilerle ilgili bir durum da değil. Bir arkadaşlık veya iş ilişkisi de bu şekilde bitebilir.

Örneğin aynı işte çalışırken düzenli olarak sohbet ettiğiniz veya işten sonra arada bir takıldığınız biri, işten ayrıldıktan sonra sizinle bağlantısını kesebilir. Yeni iş arkadaşlarına uyum sağlamaya çalışırken aynı zamanda eski meslektaşlarıyla da arkadaşlığı sürdürmek bazı insanlara zor gelebilir. Veya başka bir sebep de olabilir.

Ama ghosting’in daha çok aşk ilişkileriyle beraber anıldığını sanıyorum.

Bu acımasızca bir reddedilme biçimidir ve insanın canını fena halde acıtır. Muhatabınızın birden ortadan kaybolmasının sebebini bilmiyorsunuzdur ve kendi başınıza mücadele etmeniz gereken karışık duygularla baş başa kalmışsınızdır. Daha önce de terk edildiyseniz veya kendine saygı duymakla ilgili sorunlarınız varsa bir ghosting (görmezden gelme) durumuna maruz kalmak bunların etkilerini hortlatabilir.

Neden bir insan, kurduğu bir ilişkiyi sona erdirmek için bir konuşma yapmak, durumu açıklamak yerine karşı tarafın hayatından sessizce ve habersizce çıkmayı tercih eder?

Hayatınızdaki insanın neden bir hayalet gibi ortadan kaybolduğundan asla emin olamazsınız. Özellikle bu konuyla ilgili yeterince araştırma yapılmamış olmasına rağmen; daha önce insanların bağlanmayla ilgili tutumlarını ve ayrılma stratejilerini inceleyen bazı çalışmalar yapılmıştır.

Bir terk eden sevgili olayının söz konusu olduğunu varsayarsak; ilişkisini bu şekilde bitiren biri başkalarına bağlanmaktan kaçınan, güven ve bağlılık sorunları yüzünden başkalarına fazla yaklaşmakta, derin ilişkiler kurmakta isteksiz olan biri olabilir. Bu durum çoğunlukla ebeveynler tarafından reddedilmiş, dışlanmış olmak gibi durumlarla açıklanmaktadır.

Bir çalışmaya göre, ilişkileri bu şekilde sona erdirilen insanlar sıklıkla aynı şeyi başkalarına yapabilmektedirler. İngilizcede ghoster olarak anılan bu kişiler bir ilişkinin aniden sona ermesinin nasıl bir his olduğunu, karşı tarafı ne hale getirebileceğini bilirler. Yine de, görünüşe göre, bu konuda empati yapmazlar. Suçluluk duyuyor olabilirler tabii ama duymuyor da olabilirler; bilemeyiz.

Ghosting yapan kişi için bu, bir ilişkiden, hatta bazen potansiyel bir ilişkiden uzaklaşmanın hızlı ve kolay bir yoludur. Dram yoktur, histerik bir tepkiye maruz kalma olasılığı yoktur, size soru sorulmaz ve böylece herhangi bir cevap vermeniz gerekmez, bir başkasının duygularıyla uğraşmanız gerekmez.

Bu davranışa maruz kalan kişi ise, önce neler olduğunu merak eder. Karşı tarafın ilişkiye son verdiğini fark ettiği zaman da bunun neden olduğunu, ilişkisinde neyin yanlış gittiğini sorgulamaya başlar. Darbenin gelişini hiçbir şekilde görmemiştir. Bazı durumlarda sezmemiştir bile.

Ghosting (Hayalete Dönüşme) Mağduru İseniz Neler Yapabilirsiniz?

Teknoloji her gün biraz daha gelişiyor. Kim kimi ne kadar engellemiş olursa olsun, sizden bu şekilde ayrılan kişi internet ortamında hala görünür durumda olabilir.

Bir insana gerçek hayatta veya kafanızın içinde ne kadar yakınsanız, bu davranışının etkileriyle baş etmekte o kadar zorlanırsınız. Bazı araştırmalar, bu şekilde reddedilmenin, neler olup bittiğini anlamaksızın bırakılmanın insan beyninde fiziksel ağrılara yol açabilecek bazı beyin aktivitelerine yol açtığını gösteriyor. Olay birikmiş anıları olan bir ilişkinin ardından meydana gelirse acı verici etkileri daha da yoğun oluyor.

Bu durum kendinize güveninizi, mevcut ve gelecekteki romantik ve diğer türden ilişkilerinizi de olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Çevrim içi olarak başlayan ilişkilerin giderek daha da yaygınlaştığı bu zamanlarda, bu şekilde yakından takip ettiğiniz birinin birdenbire siz yokmuşsunuz gibi davranmaya başlaması kendinizi dijital topluluklardan, gruplardan uzaklaşmış veya tecrit edilmiş gibi hissetmenize yol açabiliyor.

Peki, bu olayın etkilerinden sıyrılmak, üstesinden gelebilmek, yıkılmamak için neler yapabilirsiniz?

Ne yazık ki bunun sihirli bir formülü yok. Bu kötü tecrübenin etkileri herkes için aynı değildir ve yapmanız gereken şeyler size bunu yapan kişinin romantik bir partner, bir arkadaş veya bir meslektaş olmasına bağlı olarak değişir.

Size ancak sağduyunuz yardımcı olabilir.

Sınırları ayarlamak işe yarayabilir. Kişiye bir zaman sınırı verin. Birkaç haftadır veya aydır ondan haber alamadınız ve artık beklemekten yoruldunuz mu? Bir ültimatom verin. Örneğin, gelecek hafta içinde aramasını veya mesaj atmasını isteyin. Bunun olmaması halinde ilişkiden sizin de tamamen vazgeçeceğinizi bildirin. Ve gerekirse bunu yapın. Evet, kolay olmayabilir. Ancak, kısmen de olsa kontrolü ele almak kendinizi daha güçlü hissetmenize yardım eder.

Bir ghosting (yok sayma) olayı yaşadıktan sonra eskiyi hatırlamaktan kaçınmak için elinizden geleni yapmanız gerekiyor. Bu, size acı veren duygularla tekrar tekrar yüzleşmek durumunda kalmanıza yol açabilir. Ayrıca, neden bu şekilde bırakıldığınız dair fikir edinmenize yardımı olmaz.

Ancak, o kişinin bir süre aklınızdan çıkmaması olağandır. Bu, en takıntısız insanların bile yaşadığı bir süreçtir. Eski fotoğraflara, yeni sosyal medya gönderilerine ve size onun düşünceleri ve bu ara neler yaptığı hakkında fikir verebileceğini düşündüğünüz her şeye göz atmaya son verdiğiniz zaman, sizi oyalayacak yeni uğraşların peşine düşün.

En önemlisi, bunun sizinle veya yaptığınız bir hatayla ilgili olmak zorunda olmadığını bilin. İnsanlar çoğu zaman otomatik olarak kendilerini suçlarlar ama sorun gerçekten sizde olmayabilir. Her zaman ortada diğer kişinin ilişkiyi neden bitirdiğini açıklayabilecek bir kanıt, bir olay yoktur. Bu yüzden, kendinizi suçlu ve hakir görerek kendinize daha fazla duygusal zarar vermeyin.

Duygularınızı alkol, ilaç veya uyuşturucuyla uyuşturmaya çalışmayın. Etkileri geçicidir ve bu etki ortadan kalktıktan sonra kendinizi baş edilmesi daha zor olan duygular arasında boğulurken bulabilirsiniz.

Aileniz veya arkadaşlarınızla daha çok zaman geçirin. Karşılıklı sevgi ve saygı duygularını paylaştığınız, güven duyduğunuz insanlara yakınlaşın. Olumlu ve sağlıklı ilişkilerin iyileştirici gücü vardır, onlara sarılın.

Gerekirse profesyonel yardım alın. Sıkıntılı, karmaşık duygularınızı rahatça dile getirmenize yardımcı olabilecek bir terapist veya danışmanla görüşmekten çekinmeyin. Sizi çabucak eski halinize döndürecek bir sihirli değneği olmasa da, durumla baş etmenize ve bu çıkmazdan kurtulmanıza yardımcı olacak stratejiler tavsiye edebilir.

Sonuç olarak, bu durumun içinde mümkün olduğu kadar çabuk ve her yönde çıkmaya çalışın. Onurunuzu kaybetmeyin. Sağlığınıza, geleceğinize ve mutluluğunuza odaklanın. Sizi bu şekilde görmezden gelen kişiyi kendi olgun olmayan davranışlarının ve korkaklığının sonuçlarıyla baş başa bırakın.

Başınıza Gelenin Ghosting (Yok Sayma) Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Gerçekten size küçük bir açıklama bile yapmadan hayatınızdan çıktı mı, yoksa geçici olarak çok meşgul olması veya dikkatinin size geri dönmeyi düşünemeyecek kadar dağılmış olması gibi bir durum mu var? Aşağıdaki durumlar üzerinde düşünmek bunu anlamanıza yardımcı olabilir:

*Böyle Davranması Normal Mi?

Karşınızda çağrılarınıza hemen cevap vermeyen, hepsine veya bir kısmına geç dönen biri varsa ortada önemli bir sorun olmayabilir. Fakat genelde böyle davranmayan biri aramayı veya mesaj atmayı birdenbire, alışık olmadığınız kadar uzun bir süre için keserse aranızdaki ilişkiyi sona erdirmeye karar vermiş olabilir.

*İlişkinizde Değişen Bir Şey Var Mı?

Kötü karşılayabileceği bir şey söylediniz mi, veya yanlış anlaşılabilecek bir mesaj gönderdiniz mi? Örneğin ona “seni seviyorum” yazdıysanız ve cevap vermediyse, hatta birden offline olup uzun süre öyle kaldıysa ilişkinizi bitirmeye karar vermiş olabilir.

*İkinizden Birinin Hayatında Büyük Bir Değişiklik Veya Olumsuzluk Yaşandı Mı?

İlişki içinde olduğunuz kişi yeni bir işe başladı, başka bir yere taşındı veya çok sevdiği birini kaybetti mi? Yaşadığınız travmatik bir olay yüzünden duyduğunuz sıkıntı ve keder ona çok fazla yansıdı mı?

Aşk, arkadaşlık veya iş ilişkilerindeki fiziksel veya duygusal mesafe bir sebeple arttığı zaman taraflardan biri bu duruma ayak uyduramayabilir ve ilişkiyi bıçak gibi kesmenin karmaşaya yol açmayacak, kolay bir alternatif olduğunu düşünebilir.

Bir tarafın sessizce ve habersizce ortadan kaybolması, yakın zamanda girişilmiş büyük ve önemli bir proje, travmatik bir yaşam olayı, yeni ve yoğun bir iş gibi durumlarda, geçici olabilir. Ancak, ortada makul bir sebep yoksa, muhtemelen kalıcıdır.

İnsanlar Neden Ghosting Yaparlar?

Popüler tanışma uygulamalarının yükselişi, başkalarıyla sadece bir tıklama hareketi ile bağlantı kurmamızı mümkün hale getirdi.

2018 yılında yapılan iki çalışmanın sonuçlarına göre, her dört kişiden biri ilişkisinin bir noktasında bu şekilde ortadan kaybolmuş.

Ghosting (görmezden gelme) düşündüğünüzden daha karmaşık bir olgudur. Arkasında birçok farklı sebep olabilir.

*Korku

İnsanlar yeni birini tanımaktan, onunla yakınlaşmaktan ya da kişinin ayrılmaya vereceği tepkiden korktukları için böyle davranabilirler.

*Çatışma İhtimalinden Kaçınma

Kişi herhangi bir sosyal ilişkiyi bozmanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyeceğini, keyfini kaçıracağını düşünebilir. Bir ayrılık sahnesi sırasında yaşanacak anlaşmazlıklarla veya direnişle yüzleşmek yerine öylece ortadan yok olmayı tercih edebilir.

*Ortada Riskli Bir Durum Olmaması

Biriyle daha yeni tanıştıysanız henüz arkadaş olmadığınız, ortak bir şey paylaşmadığınız için onu hayatınızdan çıkarmakta herhangi bir risk olmadığını düşünüp rahatça uzaklaşabilirsiniz.

*İlişkiden Olumsuz Etkilenme

Hayatınızdaki herhangi bir ilişki sizi olumsuz etkiliyor, yaşam kalitenizi düşürüyorsa herhangi bir açıklama yapmadan teması kesmek kendi iyiliğiniz için en iyi seçenek gibi görünebilir.

*Ayrıca;

Sadece birkaç kere buluştuğunuz biri sizi arayıp sormayı, buluşmayı birden kestiyse bunun sebebi size karşı romantik duygular beslememesi, geçici bir partner gözüyle bakması, çok meşgul olduğu için irtibat halinde kalamayacak olması ya da kendini bir sonraki adımı atmak için hazır hissetmemesi olabilir.

Sürekli olarak telefon veya internet üzerinden sohbet ettiğiniz biri mesaj ve çağrılarınıza cevap vermeyi aniden bırakabilir. Bu durumda belki sizi yok saymaya karar vermiştir veya hayatında onu meşgul edecek edecek başka şeyler vardır.

Bazı insanlar bu gibi durumlarda artık arkadaşlık etmek, görüşmek istemediklerini açıklamanın kendileri için sıkıntı verici olacağına ve size de acı vereceğine karar verip bunları göze almamayı tercih edebilirler.

Ghosting bir trend değildir; ancak, 21. yüzyıl yaşamının çevrim içi eğilimlerinin insanlarla bağlantı kurmayı kolaylaştırmasının yan etkilerinden biridir. Özellikle reelde ilişki kurmadığınız durumlarda, görüşmekte olduğunuz bir insanın hayatından birkaç hareketle çıkıp gidebilirsiniz.

Siz böyle bir insan olmayın. Size nasıl davranılmasını istiyorsanız, başkalarına da öyle davranın. Hayatta insanların bu davranışı hak ettikleri durumlar olabilir de belki. Hatta öyle bir şey yaşarsınız ki başka çareniz kalmaz. Bu gibi istisnalar dışında, kimseye bunu yapmamak lazım.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir:

Toksik Bir İlişki İçinde Olup Olmadığınızı Gösteren 8 İşaret

Sadece Uzak Mesafe İlişkisi Yaşayanların Anlayabileceği 9 Zorluk

Terk Eden Sevgili Hikayeleri – 1

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bir İlişki Bitirme Türü Olarak Ghosting (Görmezden Gelme)

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin