Makale Yazarlığı Hakkında Her Şey

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnternetten para kazanmak için yapılabilecek çok şey var sayın ziyaretçiler. Bana makale yazarlığı işi düştü bunların içinden. İyi de oldu; sevdiğim bir işi yapıyorum, ek gelir elde ediyorum, Binkelam adı altında kendi sitemi açtım, onu geliştirmeye çalışıyorum, bu bana keyif ve heyecan veriyor.

Şimdi size iyi bir makale nasıl yazılır, bu işten nasıl para kazanılır, seo uyumlu makale yazmanın yolları nelerdir gibi konularda, hemen tamamen tecrübelerime dayanan bilgiler vereceğim. Faydalı olması umuduyla.

Özgün makale ne demektir?

Özgün makale,en temel tanımıyla, copy – paste olmayan makale demektir. Bu yazdığımız şeylere makale denmesi çok doğru olmayabilir aslında ama öyle yerleşmiş artık. Google’a ‘Makale ne demektir?’ diye sorarsanız bu kelimeyle daha çok bir fikri anlatan, destekleyen, kanıtlayan veya çürütmeye çalışan yazıların kastedildiğini görürsünüz. Ama makalenin herhangi bir konuda olabileceğini söyleyen yazılar da var.

Neyse, bunun çok üstünde durmayalım, bu iş için kullanılan yerleşmiş terim budur.

İnsanların siteleri için özgün makaleler yazacak insanlar aramalarının sebebi de, bu tip yazıların arama motorlarının gözünde copy – paste yazılardan daha itibarlı olmasıdır. İnternette bunun pek böyle olmadığını gösteren örnekler görebilirsiniz. Bunun sebebini tam olarak bilmiyorum, sebeplerden biri birtakım sahtekarlıklar yapılması sanırım.

Bazı siteler (Uzun bir geçmişleri olduğu için, reklam verdikleri için, popüler oldukları için vb. sebeplerle) kopya yazılarla da ilk sayfalarda, üst sıralarda çıkabiliyorlar. Yazdığım yazılardan birini, en başına 2 – 3 cümle eklenip kalan kısmı aynen kopyalanmış olarak üst sıralarda görmüştüm ben mesela. Buna benzer başka şeyler de gördüm.

Bu işte çok fazla üçkağıt var. Google ve diğer arama motorlarının bunları fark edip önünü kestiği oluyor, yerine yeni bir üçkağıt buluyorlar; böyle bir düzendir gidiyor. Ama siz iyi bir makale yazarı olarak bilinmek, ona göre talep görmek istiyorsanız makalelerinizi hilesiz bir şekilde yazın veya sitenize copy paste yazılar eklemeyin; benim tavsiyem bu. Gittiğim yol da bu. Gittiğim yol bu olduğu için müşterilerim bana güveniyorlar, yazmaya devam etmemi istiyorlar vesaire.

Bir müşterim bana bir web sitesinde, kaynak belirtilmesi şartıyla bir oranda kopya yazılar da olabileceğini söylemişti ama ben şu ana kadar Binkelam’a hiç kopya yazı eklemedim. Olur da eklersem, o yazı hakkında ne bilgi varsa onu da eklerim; kim yazmış, hangi sitede yayınlanmış vesaire.

Bu konuda yapılan her hilenin bir gün elinizde patlaması tehlikesi var, ben buna inanıyorum.  Ayrıca, bence, bir web sitesi olan insan, sitenin hitini arttırmak istiyorsa ortaya kaliteli bir site çıkarmaya çalışmalıdır. Böylece Google sitenizi takdir eder, gelen ziyaretçiler aradıklarını bulur ve okudukları, gördükleri şeylerden memnun olurlar. Bazıları tekrar gelir, bazıları sitenizi tavsiye eder.

Gün gelir siteniz insanların, firmaların reklam vermek, tanıtım yazısı koymak istediği bir siteye dönüşebilir – neden olmasın? Bunun için iyi çalışmak ve kaliteye önem vermek lazım, böyle düşünüyorum.

iyi bir makale nasıl yazılır

İyi bir makale nasıl yazılır

Evden makale yazarlığı işinde iyi bir noktaya gelmek istiyorsanız yazdığınız makaleler belli özelliklere sahip olmalıdır. Nedir bu özellikler:

Özgün makale yazmalısınız. Yazınız kelimeleriyle, üslubuyla tek olmalı, asla internete daha önce eklenmiş bir makalenin aynısı olmamalıdır. Yazının ne tamamını, ne bir paragrafını, ne de uzun cümlelerinden birini olduğu gibi kopyalamayın. Okuyun ve okuduğunuz şeyi, kendi cümlelerinizle yeniden yazın.

Elbette ki başka yazılardan fikir alacaksanız, elbette ki belli bir bilgiyi özgünlük olsun diye değiştirecek haliniz yok. Ama bir şekilde ortaya tarzıyla, cümleleriyle farklı olan yeni bir yazı çıkarmalısınız.

İyi bir makalede giriş, gelişme ve sonuç bölümleri olması gerekiyor. İnsanda yazının devamını okuma isteği uyandıracak, konuya ilgi çekecek güzel bir giriş; sonra konunun açıklaması ve en sonra toparlanıp bitirilmesi lazım.

Bunu böyle çok kurallı, disiplinli bir yazı yazmak olarak düşünmeyin. Yazı şöyle, akıcı olsun, tempolu olsun, sürükleyici olsun, anlaşılır olsun ve başından sonuna bir tutarlılığı olsun; böyle bir şey. Akıcı yazabiliyorsanız yazılarınız beğenilir ama nasıl akıcı yazı yazılır, onun izahı yok. Benim akıcı yazabildiğimi söylüyorlar ama nasıl öyle yazabiliyorum bilmem. Bunun bir kısmı, belki de epeyce bir kısmı yazma yeteneği ile ilgili.

İyi bir makale yazmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de anahtar kelime ve etiket kullanmak. Bu konuda farklı görüşler var sanırım, ben size bu işi yaparken öğrendiğim şekliyle söyleyeyim: Anahtar kelime yazının esas vurguladığı şeydir, başlıkta ve ilk paragrafta geçmesi gerekir.

Bir yazının içinde kaç kere kullanılması gerektiği ise, yazının uzunluğuna göre değişir. 300 – 350 kelimelik 1 yazıda 2 kere geçmesi yeterlidir. Yazı 100o kelimelik ise 5 -6 kere geçirilebilir. Ben daha fazla kullanmam, bazen daha da az kullanırım. Etiketler ise, yazının içine serpiştirilen konuyla ilgili kelime veya kelime gruplarıdır. Anahtar kelimeyle etiketlerin arama motorlarında insanlar tarafından aranan ifadeler olması gerekir.

Örnek verelim; bu yazı için anahtar ‘Makale yazarlığı’ ifadesidir. Böyle bir yazının etiketleri neler olabilir; makale, makale yazmak, özgün makale, makale yazarak para kazanmak, makale yazarı vesaire. Yazı şu anda 700 kelime civarında, 1000 – 1500 kelime olmasını planlıyorum.

100 kelimelik 1 yazı için 2 – 3 etiket yeterlidir bana göre. Etiket yoğunluğu yazının kelime sayısıyla aynı oranda arttırılmaz, daha düşük tutulur. Yani, 1000 kelimelik bir yazı yazarsam 30 – 40 etiket kullanmam. Kaç tane kullanırım, 15 – 20 tane belki. Hatta şu anda yazarken o bana bile çok geliyor, daha fazlasını kullanmam. Onların da hepsini etiket göstermek gerekmez, Google botlarının dikkatini çeksin diye bold (Kalın) yapmak yeterlidir.

Makaleniz yazım kurallarına uygun olmalı. Temel dil bilgisi kurallarını bilmeniz yeterli; gerekli yerlerde virgül kullanın, cümle bitince nokta koyun, soru cümlesini soru işareti ile bitirin, ‘Dahi’ eklerini ayrı yazın, özel isimlerin baş harflerini büyük yazın, gerektiği zaman kesme işareti kullanın; böyle şeyler. İnternet elinizin altında, tereddüt ederseniz araştırın, ben öyle yapıyorum.

Kelimeleri doğru yazmak da önemli tabii. Ben şu yazıyı bitirdiğim zaman içinde hiç kelime hatası, yanlış yazılmış kelime olmayacağını söyleyemem ama fazla olmayacaktır. Yazının tamamını okursanız, koca yazıda birkaç tane hata bulmanız doğaldır ve bundan çok rahatsız olmazsınız sanırım. Ama bir sürü hata olursa olmaz.

Yazınız bir konuda bilgi, fikir, ne vermeyi vaat ediyorsa onu vermelidir. Başlığıyla içeriği uyumlu olmalıdır. Ülkemizde insanların okuma alışkanlığı düşük, evet, ama siz birilerinin okuyacağını düşünün ve ona göre yazın. Diyelim ki başkası için yazıyorsunuz; müşterinizin sizden memnun olması, ne zaman yazıya ihtiyacı olsa size dönmesi, sizi birilerine tavsiye etmesi için iyi yazmanız gerekir. Diyelim ki kendi siteniz için yazıyorsunuz; yazıları okuyanların tatmin olması, tekrar gelme isteği duyması, birilerine sitenizden söz etmesi için yine iyi yazmanız gerekir.

 

Makale yazarak para kazanmak

Makale yazarak ne kadar para kazanabileceğiniz konusunda çok net bir şey söyleyemem size. Günde 1000 kelime yazdığınızı düşünelim. 100 kelimesi 50 kuruşa yazıyorsanız  (Hala bu fiyata yazanlar yoktur sanırım – Ben 2.5 yıl kadar önce bu işe başladığım zamanlar yazı taleplerini toplayıp yazarlara dağıtan ve aracı komisyonu olan bir firmaya denk gelmiştim ve bir süre o fiyata yazdım.) ve ayın her günü çalışırsanız ayda 150 TL kazanırsınız, 100 kelimesi 1 liraya yazıyorsanız 300 TL. Günde 2000 kelime yazabiliyorsanız bunun 2 katı. 100 kelime için 1 liradan fazla alıyorsanız ona göre kazanırsınız.

Günde kaç kelime yazabileceğiniz de yaşam tarzınıza bağlıdır. Makale yazarlığı sizin için ek bir iş mi yoksa esas işiniz mi? Başka bir işte çalışmıyorsanız, haftanın kaç gününde yazabilirsiniz ve günün ne kadarını yazmaya ayırabilirsiniz? Yazınızı yazmak için okuduğunuz şeyleri çabuk algılıyor musunuz (Ki bu zamanla gelişir, hem okuma hızı, hem de anlama hızı açısından), klavyeniz hızlı mı (Giderek daha hızlı olur); kazancınızın miktarı bu gibi şeylere göre değişir.

Bu işten ayda 100 lira da, 500 lira da, 1000 lira da kazanılır. Makale yazarak para kazanmak, şöyle ele avuca gelir bir para kazanmak istiyorsanız bu işe ciddi bir zaman ayırmanız gerekiyor. Örneğin, 100 kelimeye 1 lira alıyor ve ayda 500 TL kazanmak istiyorsanız ve ayın 25 gününü bu işe ayırırsanız bu 25 günün her birinde 2000 kelime yazı yazmanız gerekir. Bu 2000 kelimeyi 100’er kelimelik 10 yazı halinde yazacaksanız işiniz daha zor olur. Bunu 500’er kelimelik 4 makale halinde yazacaksanız daha çabuk bitirirsiniz.

Bunun sebebini bilmiyorum ama bir tahminim var: Birinde yazacağınız şeyleri 200 kelimeye bir nevi tıkıştırıyorsunuz ve tam kaptırdığınız zaman yazı bittiği için bir yenisine geçmeniz gerekiyor, bir tuhaf bölünüyorsunuz sanki. Diğeri, uzun olan yazı yani, daha bir akıp gidiyor. Yazacağınız konu hakkında birçok farklı kaynakta, dolu dolu yazılar olmasına bağlı bu ama biraz da.

Az miktarda yazıyı evirip çevirip yeni bir yazı üretmek zordur. Birçok yönü olan, birçok yerde yazılmış bir konuda yazmak daha kolay olur. Konu ne kadar basit olursa olsun, hep aynı konuda ve aynı anahtar kelimeyle etiketlerin etrafında dönerek yazarsanız bir süre sonra sıkılır, daralır ve kendinizi tekrar etmeye başlarsınız. Birçok makale alıcısı, bu sebeple, aynı konudaki 50 yazıyı bir tek kişiye yüklemezler, bölerler.

 

Makalemi nasıl satarım

Makale alım satım kategorilerinin olduğu forum siteleri, webmaster siteleri ‘Makalemi nasıl satarım?’ diye düşünenler için en doğru adresler gibi görünüyor. Aslında piyasada iyi makale yazabilen insanlara ciddi bir talep var şimdilik.

Bana daha birkaç gün önce 5 kişilik bir ekibin parçası olup günde 5 yazı yazmamı teklif ettiler, ücret de iyiydi ama yeterince işim var, buna ayıracak zamanım yok, geri çevirdim. Makale yazarlığı yapmak istiyorsanız size iş var yani, bu işi iyi ve doğru bir şekilde yaparsanız işsiz de kalmazsınız üstelik. Ama işte, alıcıya ulaşmak meselesi var. Güvenilir alıcıya daha doğrusu.

Başlangıç itibarıyla, karşınızdaki kişiye güvenip yazınızı göndermek istemezsiniz. Hakkında bir fikriniz yok çünkü, ya paranızı ödemezse? O da paranızı önceden çıkarmak istemeyebilir, çünkü nasıl güvensin, ya hiç yazı göndermez veya kötü bir yazı gönderirseniz?

Piyasada iki tarafın da sahtekarları var. Bazı sitelerde makale yazanların, yazılmış makaleleri alanların ve makale yazdırmak isteyenlerin profillerinin yanında ticaret puanları vardır. Böyle bir siteye üye olduğunuz zaman sizin puanınız başlangıç olarak sıfır olacaktır. Bu durumda yüksek puanı olan kişilerin işlerine talip olarak veya hazır makalelerinizi böyle birilerine satarak kendinizi biraz olsun güvence altına alabilirsiniz. Zamanla sizin de puanınız artar, o zaman peşin ödeme de isteyebilirsiniz. Ama hiç iş yapmadıysanız veya çok az kişiyle yaptıysanız insanlar size güvenmeyeceklerdir.

Ben ilgilenmediğim için bilemiyorum, belki başka yollar da vardır. ‘Makalenizi sepete atın, biz satalım, şu kadar paranız birikince size ödeme yapalım’ gibi bir şeyler diyen siteler var ama ne kadar güvenilir, nasıl bir güvence veriyorlar bilmiyorum. Araştırmak lazım.

Ama şunu söyleyebilirim, bu işi yapmaya ciddi bir şekilde niyetlenip birtakım girişimlerde bulunursanız yavaş yavaş işin arkası geliyor, çevreniz genişliyor. Araştırdıkça bir yerlere, bir şeylere ulaşıyorsunuz, bağlantılarınız artıyor.

Hangi konularda makale yazmalıyım?

Hazır makale satmayı düşünüyorsanız; yani ortada belli bir müşteri yok, siz ‘Bende şu konularda, şu kadar kelimelik, şu özelliklerde, şu kadar yazı var’ şeklinde bir girişimde bulunacaksanız, ne isterseniz onu yazabilirsiniz. Bu konuda karar vermek için de makale ticareti yapılan siteleri gözden geçirebilirsiniz aslında. Üye olmasanız bile dışarıdan bakın; daha çok nasıl yazılar isteniyor, satışa sunulan konulardan en çok hangileri talep görüyor vesaire.

Moda, dekorasyon, saç bakımı, cilt bakımı, gebelik, ameliyatsız cilt germe yöntemleri, saç ekimi, film yazıları, yemek tarifleri, sosyal medya konulu yazılar, seo ile ilgili yazılar, bilgisayar oyunları, cep telefonu modelleri…Bunlar her zaman aranır bildiğim kadarıyla ki öyle hemencecik, bir ağızda yazıverdim, daha bir sürü yazabilirdim. İlişkiler, evlilik, cinsellik, astroloji, kariyer, çocuk gelişimi, hastalıklar, doğal maske tarifleri, moda trendleri, TV dizileri, bir şeylerin faydaları – zararları…Şu nedir, bu ne demektir türü tanım yazıları…

Düğünler, abiye kıyafetler, sürpriz organizasyonlar, gezilecek yerler, hobiler, el işleri…Sağa sola bakının, sitelere bakının, o sıralar daha çok ne gibi konulara talep var, bunları araştırın ve hazır makalelerinizi ona göre yazın. Her konunun alıcısı bulunur aslında ama makaleler elinizde uzun süre kalmasın istiyorsanız ön planda olan, çok talep gören konularda yazmakta fayda var.

Bir makale alıcısının siparişine başvurduysanız veya bir müşteriniz varsa yazacağınız konular bellidir, müşteriniz hangi konuları istiyorsa onları yazacaksınız. İşe atlamadan önce konuyu öğrenmelisiniz tabii ki; yazamayacağınız konu olur, yazmaktan hoşlanmayacağınız konu olur.

Ama fazla nazlanmanız, çok fazla konu ayırt etmeniz de hoş olmaz. Konu prensiplerinize, ahlakınıza, inancınıza, bir şeyinize ters gelir de yazmak istemezsiniz; olabilir. Yazamayacağınız kadar ağır bir konudur, o da bir derece. Ama bu işin piyasası bellidir, insanlardan istenen yazılar ortalama bir kültürü olan, biraz okuyup yazan birinin yazamayacağı şeyler değildir genelde. Ben hiç bilmediğim, hiç ilgili olmadığım birçok konuda yazdım. Araştırdım, bakındım, anlamaya çalıştım, pek de zorlanmadım.

İyi bir makale yazarı hangi niteliklere sahip olmalı?

İyi bir makale yazarı olabilmek için;

Belli başlı yazım kurallarını bilmelisiniz.

Kelime hazineniz geniş olmalı.

Yazmak konusunda yetenekli olmalısınız; düzgün, anlaşılır ve akıcı bir ifadeniz olmalı.

Araştırma yapmaya üşenmeyen bir yapınız olmalı.

Az çok bir genel kültürünüz olmalı, bu işinizi kolaylaştırır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Makale Yazarlığı Hakkında Her Şey

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

8 Yorum

  1. 18 Mart 2017, 22:40

    Merhabalar Hilal hanım.Eğer yazı üslubum ve paralel olarak aktardığım karakterim size uygunsa bende yazarlık yapmak istiyorum.Severek yapabilirim. Çünkü normalde de yazmayı ve konuşmayı çok seviyorum :) Bunun için neler yapmalıyım ?
    Birde sizleride bloğumda ağırlamaktan onur duyarım.Sevgilerimle…

    • 19 Mart 2017, 17:07

      Size de merhaba. Benim makale desteğine ihtiyacım var aslında da, üstünüze alınmayın çünkü sizin tarzınız hakkında pek fikrim yok, insanlara güvenemediğim için internetten yazar arayamıyorum. Talip çok bulunur da, ben onların ne gibi hileler yapabileceklerini ve ne kadar kötü yazabileceklerini falan biliyorum.Yazılarınıza gelince; şöyle bir göz attım ben, şirin bir dille yazılmış sempatik blog yazıları çoğu sanırım. Bazı konularda ben bu üsluba karşı değilim. Müşterilerim için kullanmadığım bir üslup ama kendi weeb sayfamda, bazı konularda olabilir – biraz.

      Yazım kurallarıyla ilgili hatalarınız var ama bazı şeyleri ben düzeltebilirim – ama düzeltmem gereken çok fazla şey olmamalı, yoksa çok yorucu ve verimsiz bir çalışma oluyor. Benim web siteme yazmayı düşünürseniz kategorilere, yazılara bir göz atın. Siz hangi konularda yazabilirsiniz,hangi konularda iyi yazarsınız? Buna karar verin, başlangıç olarak şöyle bir konu yazayım deyin, onu bana iletin; sonrasını konuşuruz. Bu yazıyı okuduysanız neler istediğimi anlamışsınızdır aslında.

      Teklif ettiğiniz konu bana uygun gelirse en az 300 kelimelik bir makale hazırlarsınız, bakarım. Devam edip edemeyeceğimizi zaman gösterir. Bu şekilde başlayabiliriz. hilaluslu64@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz. Sorularınız varsa cevap veririm. Ziyaretiniz ve tekifiniz için teşekkürler.

  2. 17 Ocak 2016, 22:07

    Çok güzel ve akıcı bir yazı olmuş. Severek yapılan her işte başarılı olunulur. Yeterki sevmeyi bilelim. Emeğinize sağlık TEŞEKKÜRLER.

    • 18 Ocak 2016, 00:59

      Yaşanmış şeylerdir, bildiğim bir konu, ayrıntılı yazayım belki birilerine faydası olur dedim. Ben teşekkür ederim ziyaretiniz ve güzel sözleriniz için.

  3. Gerçekten yararlı ve dolu dolu bir yazı olmuş başarılar.
    blogdelidolu.wordpress.com
    beklerim siteme.

    • 18 Ocak 2016, 00:57

      Teşekkür ederim. Şöyle bir baktım, bir gençlik hareketi gibi görünüyor. = ) Yarın daha bir bakarım, yani bugünün ilerleyen saatlerinde demek istiyorum. Büyük sözü dinleme ihtimaline karşı şu tavsiyeyi vereceğim; bu işler yavaş ilerleyen, sabır gerektiren, birtakım abukluklar karşısında küsmemeyi gerektiren işler. Çok gençsiniz, azıcık uğraşayım – paralar yağsın beklentisine girmeyip ciddi uğraşırsanız eminim ki bir şeyler çıkarırsınız ortaya. Ben de size başarılar dilerim.

  4. Çok güzel,yararlı bilgiler vermişsiniz.Düşünmek istiyorum.Zira yazmayı çok seviyorum.Saygılar..

    • 15 Haziran 2015, 10:42

      Yazma yeteneğiniz varsa ve temel yazım kurallarını biliyorsanız yapabilirsiniz. Bir de bu işin kendine özgü yönleri var. Belli bir konudaki belli bir bilgiyi farklı bir üslupla yazabilmelisiniz mesela. Şu gibi, baş ağrısının sebepleri konusunda yazıyorsanız bu sebepleri değiştiremezsiniz ama farklı bir ifadeyle kaleme alabilmelisiniz. İçine gömülürseniz yorucu bir iştir. Ama yazmayı seviyorsanız sizi sarar. Ve iyi bir şekilde yapabilirseniz, bunun için biraz uğraştıktan sonra yazılarınıza müşteri de bulabileceğinizi tahmin ederim çünkü böyle bir ihtiyaç var. Saygılar bizden. : )

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin