Ovacık’ı Ovacıklılar’a da sordum. En güzel yanıtlardan biri adını fakir ama mutlu insanların ülkesi Küba’dan alan Cuba Cafe’nin işleticisi Deniz Yerlikaya verdi: “Ovacık fakir ama mutlu insanların ilçesi.”
Ovacık’ta Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ile görüşmemin diğer detayları da önümüzdeki günlerde devam edecek. Bugün kimi gözlem ve tespitlerden esasla Ovacıklılar’ın “konuştuğu” gün. “Konuştuğu” demek durumundayım. İnsanlar pek konuşkan değil. Bu ama yaşanmışlıklardan kaynaklı, ama nihayetinde bir Doğu Anadolu ilçesindesiniz ve her ne kadar bir komünisti belediye başkanı seçmiş olsalar dahi orası tüm yapısal ve insani özellikleriyle yöreyi yansıtıyor.
Ovacık’ta Hoş Bir Mekan: Cuba Cafe
Ovacık, Belediye Başkanı Maçoğlu’nun söylediği gibi tam bir turizm harikası. Tunceli Gözeleri başta olmak üzere gezilmeye değer çok yeri var. Aynı zamanda sakin, sessiz bir ortam arayanlar için de ideal. Konaklama imkanları, turistik bir ilçe olmasından esasla elverişli. Bunların yanı sıra yöresel lezzetleri tadabileceğiniz, keyifli sohbetler edebileceğiniz mekanlar da mevcut. İlçede görev yapan öğretmenler dahil olmak üzere çok sayıda kişinin uğrak yerlerinden biri olan Cuba Cafe mesela. Mekan Senem – Deniz Yerlikaya çifti tarafından işletiliyor.
Senem Yerlikaya Aynı Zamanda BM Üyesi
Senem Yerlikaya, Ovacık Belediyesi’nin üç TKP’li meclis üyesinden biri. Eşi Deniz Yerlikaya ile birlikte Cuba Cafe’yi işletiyorlar. 1.5 yaşındaki Delfin’in annesi. Delfin, yunus balığı demekmiş. Öte yandan şunu hatırlatmakta fayda var. Senem Yerlikaya, Türkiye Komünist Partisi’ne daha önceden hiç üye olmamış. Siyasete girmeye de niyeti yok. Ovacık için yerel seçim öncesi çalışma başlatıldığında seçimlere hayli kısa süre kala belediye meclis üyeliği adaylığı içinde kişilerin tespit edildiği toplantıda çok istekli olmasa da kendisini önce o listede, sonra da sandıktan çıkarak belediye meclisinde bulmuş. Belediye meclisindeki TKP’li tek kadın üye. Mecliste HDP’nin beş meclis üyesinden de üçü kadın. CHP’nin tek meclis üyesi ise erkek.
İstanbul’da Kalabalıktan Sıkıldım
İstanbul’un Avcılar ilçesinden Tunceli’nin Ovacık ilçesine göç ederken hiç tereddüt etmediğini kaydeden Senem Yerlikaya, “İstanbul’dan, kalabalıktan sıkılmıştım. Uzaklaşmak istiyordum ve bir gerekçeyle uzaklaştım. Burada tek eksik bir sinema tiyatro salonunun olmaması. Arada bir tiyatro toplulukları geliyor. Oyun sahneleyebilecekleri uygun bir salonumuz var. Daha çok gelmelerini istiyorum” dedi.
“Bu Bence Bir Eksiklik Değil”
Bu dizinin ilerleyen bölümlerinde de yer alacak. Ovacık Belediyesi’nin Başkanı TKP’li ancak belediye meclisi 3 TKP, 5 HDP, 1 CHP şeklinde. Başkan Maçoğlu belediye meclis üyeliklerinde biraz geç kaldıkları, fazla üzerinde duramadıkları özeleştirisinde bulundu. Yerlikaya bu konuda Maçoğlu gibi düşünmüyor: “Belediye meclis üyeliği hiçbir şey değil demiyorum. Çok önemsememiş olabiliriz ama bence bu bir eksiklik değil.”
Esnaflıkta İlk Deneyimi
Lisans mezunu olan Senem Yerlikaya, İstanbul’da iken bir gümrük firmasında ithalat müdürü olarak görev yaptı. Ovacık’ta eşi ile birlikte kurup işlettikleri Cuba Cafe esnaflıkta ilk deneyimi. Yerlikaya’dan kısa bir Ovacıklı değerlendirmesi de istedik: “İnsanlarımız kendilerini dışa dönük olarak ifade etmekte biraz zayıflar. Ataerkil bir duruşları, tarzları var. Seçim dönemi çalışmasında anlatırken ve seçim sonrası, ‘Aa, komünizm böyle bir şey mi?’ şeklinde olumlu tepkileri oldu.”
Küba ile Ovacık’ın Benzeşen Yanı
37 yaşındaki Deniz Yerlikaya, Cuba Cafe’nin kurucularından ve Senem Yerlikaya’nın eşi. Okul ve askerlik yılları hariç yaşantısı hep Ovacık’ta geçmiş. Babası bakkalmış. Uzun yıllar baba mesleğini yaptıktan sonra bu sektöre yönelmiş. Bakkalı şimdi abisi işletiyor. Kafeyi aslında sadece eşi için açmışlar ancak çocuk olunca kendisi ilgilenmeye başlamış. İsim tercihinde ise etken şu: “Küba yoksul ama mutlu insanların ülkesi. Ovacık da öyle; yoksul ama mutlu insanların ilçesi, siyaseten de mutlu…”
Doğduğumuzda Sosyalisttik
Bir Ovacıklı olarak yerel yönetimde sosyalist bir biçime yabancı olmadığını belirten Deniz Yerlikaya, “Sosyalistim ben. Doğduğumuzda sosyalisttik biz” dedi. Ovacık’taki mevcut yerel yönetim anlayışının sosyalizm diye adlandırılmasının yanlış olduğunu savunan Yerlikaya, “Farkındalık yaratman gerekiyor ama normal sistem içindeki belediyecilikten ayrıştırmak lazım” diye konuştu.
Halk Artık O Hizmetin Ücretsiz Olduğunu Biliyor
Ülkenin mevcut sisteminin Ovacık’a bir yansıması olarak örgütsüz yaşamın Ovacık’ta da sürdüğünü ancak nihayetinde bir Büyükşehir değil ilçe olmasından esasla insanlara kolayca ulaşıldığını kaydeden Yerlikaya, “Örneğin belediye otobüsünün ücretsiz hizmet vermesi ilk başlarda yadırgandı. ‘Belediye zarar eder’ görüşü hâkimdi. Bu yapı ilk başlarda otobüse kumbara konulması ile aşıldı. Bir süre sonra kumbaraya da gerek kalmadı. Halk ulaşımın temel bir hak olduğunu öğrendi. Şimdi önümüzdeki dönemlerde belediye isterse toplu taşımayı ücretliye çevirsin. Halk bunun ücretsiz verilmesi gereken bir hizmet olduğunu artık biliyor” diye konuştu.
Yalan Rüzgarı Mı Neydi
Deniz Yerlikaya’ya her esnafa yönelik klasik soruyu, “İşler nasıl?” sorusunu sorduk: “Önceki yıllara göre düşük. Barış, çözüm sürecinden dolayı bir dönem gelen giden çoktu. Yalan rüzgarı mı neydi…”
Dilan ile Sevgi Cuba Cafe’nin Gülen Yüzleri
Dilan Öter ve Sevgi Tutum, Cuba Cafe’nin gülen yüzleri. Mekan sabahları 08.00’den itibaren hizmete açılıyor. Dilan Öter ve Sevgi Tutum’un sabah 10.00’dan başlayan mesaileri gecenin ilerleyen saatlerine kadar mesaiyi sürüyor. Ovacık’a dair yöresel lezzetler onların elinde şekillenip servis ediliyor.