İş yeri arkadaşlıkları, belli şartlar altında birey için de, şirket için de faydalıdır. Bu belli şartlar kısaca denge olarak tanımlanabilir. Kişinin ortalama yılda 220 gününü geçirdiği ofis, fabrika vb. bir ortamdaki diğer kişilerle arkadaşlık kurmaya elbette ihtiyacı vardır. Öte yandan iş yeri arkadaşlıklarında mesafe doğru ayarlanmalıdır, aksi taktirde ciddi sorunlar yaşanabilir. Fazla samimi ilişkiler veya gergin ilişkiler zarar verici, hatta bazen yıkıcı olabilir. İyi iş arkadaşlarının fikir, bilgi ve tecrübeleri birleştiğinde ortaya çok güzel projeler çıkabilir.
İş doyumu ile bu tip arkadaşlıklar arasında yakın bir ilişki vardır; iş yerinde güzel bir arkadaş ortamı bulanlar işe daha keyifli bir şekilde gider, kendilerini daha iyi hisseder ve daha verimli çalışırlar. İnsanların işi bırakma veya yeni bir iş arama sebeplerinden biri bazen çalışma ortamında kendini yalnız ve yabancı hissetmeleri veya diğer çalışanlarla anlaşamamalarıdır.
Özel Hayat İş Yerindeki Herkesle Paylaşılmaz
İş arkadaşlarınızdan birine anlattığınız herhangi bir özel durum veya sorununuzu yarın sağdan soldan duyabilirsiniz ve bu bazen sizi çok incitebilir veya utandırabilir; hatta iş yerindeki konumuzu sarsabilir. Bir arkadaşlığın başlangıcında da, ilerleyen zamanlarda da bu konuda dikkatli olmalı, özel hayatınızla ilgili detayları anlatacağınız kişileri çok dikkatle seçmelisiniz. İleride bu arkadaşlık rekabet, iş yeri şartları vb. bozulabilir, bu iş yerlerinde az rastlanan bir durum değildir. Kime neyi anlattığınıza çok dikkat edin ve hiçbir zaman özel hayatınızla ilgili detaylara fazla girmeyin.
İş Yerinde Arkadaş Gruplaşmaları Sorun Yaratabilir
Belirli çalışanları dışarıda bırakan gruplaşmalar çatışma, gruplar arası rekabet, başka birine / bir gruba zarar verme, mobbing gibi tehlikelere yol açabilir. Bu gibi durumlarda yöneticinin uyanık olması ve bu tür sorunlar çıkmasına meydan vermeyecek şekilde davranması gerekir.
Aynı Konumdaki 2 Kişiden Birinin Terfi Alması Durumunda Yaşanabilecek Sorunlar
*Alt kademede kalan kişi kıskançlık duyabilir veya aslında öyle olmasa bile arkadaşının terfiden sonra değiştiğini düşünerek daha hassas ve kırılgan davranabilir.
*Terfi alan kişinin sorumlulukları, iş yükü, odaklandığı konular, görüştüğü kişiler doğal olarak değişecektir. Bu kişi ister istemez arkadaşına artık eskisi kadar zaman ayıramayabilir, bazı bilgileri onunla paylaşamayabilir. Bu olağan sonuç karşı taraf tarafından olumsuz algılanır.
*Terfi eden kişi önceden aynı konumda çalıştığı arkadaşına karşı fazla kollayıcı, yakın, tavizkar davranabilir veya tam tersine ondan fazlasıyla uzaklaşabilir. Arkadaşını kayırdığının düşünülmemesini amaçlarken ölçüyü kaçırıp kırıcı davranabilir.
İş Yerinde Çok Fazla Sosyalleşmek
Ofis içi arkadaşlıklar kötü gidebilir ve bu bir sorundur, ama fazla iyiye gitmeleri de sorundur. Haddinden fazla sosyalleşmek işe odaklanmayı güçleştirir ve performansı düşürebilir, ofis içi kamplaşmalar çeşitli sorunlara yol açabilir. Sınırlar iyi çizilmezse işle ilgili gizli kalması gerekn bilgiler yanlış yerlere gidebilir. Bu gibi tehlikelerden kaçınabilmenin yolu kimseye güvenilirliğinden emin olmadan açılmamak ve güvendikten sonra bile ölçülü olmak, insanlarla mesafeyi doğru ayarlamak ve her zaman korumak, işi ve özel hayatı birbirinden ayrı tutmaya dikkat etmektir.
İş Arkadaşlarıyla Yapılan Paylaşımların Sınırları Olmalı
İş arkadaşları ile paylaşılan kişisel bilgiler de, iş bilgileri de bir gün bunları paylaşanın aleyhine kullanılabilir. İşle / patronunuzla ilgili gizli bilgilere sahip olabilirsiniz, çalışanlar hakkında veya iş hakkında fikirleriniz olabilir. Bunları bir iş arkadaşınızla paylaşmadan önce çok iyi düşünmelisiniz. Şartlar değişebilir, paylaştığınız bilgiler kariyerinize zarar verebilir, işteki konumunuzu olumsuz etkileyebilir. İş ortamında, ortamda bulunmayan kişilerle ilgili sohbetlere çok dikkat etmek gerekiyor. Bu sohbetlerin çoğu dışarıya taşıyor ve kırgınlıktan kızgınlığa, bazen nefret ve düşmanlığa varan tepkilere yol açıyor.
Kadınlar İş Arkadaşlığının Sınırlarını Çizmekte Daha Çok Zorlanıyor
Haftada 5 – 6 gün ve çoğunlukla sabahtan akşama kadar bir arada olunan iş arkadaşlarıyla araya keskin bir çizgi çekmek pek mümkün olmadığına göre yapılması gereken şey arkadaşlığın sınırlarını doğru çizmek, kontrollü olmak, sağduyulu ve akıllıca davranmak. Kadınlar arkadaşlığı daha duygusal hale getiriyorlar ve bir takım oyuncusu olarak çalışmak için duyguları kontrol etmek gerektiğinde kontrolü, dengeyi sağlayamıyorlar. Bu da üst düzey yönetici konumuna gelmelerini zorlaştırıyor.
Tek 1 Kişiyle Fazla Yakınlaşıp Diğerlerinden Uzak Kalmak Zarar Verir
Çalıştığınız yerdeki bir kişiyi diğer çalışanlardan çok yüksek, çok farklı bir yerde tutmak size düşman kazandırır. Bunu yapmak için kendinizce haklı sebepleriniz de olabilir ama yapmayın.
Ne Fazla Samimiyet, Ne De Fazla Mesafe
İş yeri arkadaşlığının umulan sonucu vermesi, yani bazı kişisel / duygusal ihtiyaçları karşılayıp kuruma da fayda sağlaması için kontrollü, dengeli ve ölçülü olması gerekir. İlişkiler aşırı, gereksiz, faydasız duygusallıktan uzak olmalı; nazik, saygılı, destekleyen, motive eden, enerjiyi yükselten bir iletişim tarzı benimsenmelidir. İş yeri arkadaşlıkları doğal olarak iş yerinin faydasına olmalıdır. İnsanlar iş için orada bulunduklarına göre çalışma saatleri içindeki sohbetler daha çok işle ilgili olmalı; bireyler işle ilgili tecrübe ve bilgilerini, işi geliştirmeye, kolaylaştırmaya, hızlandırmaya yönelik görüşlerini aktarmalıdır. İşe faydası olabilecek hobiler, özel yetenekler ve ilgi alanları da paylaşılabilir.
Sonuç: İş Yeri Arkadaşlıkları Diğer Arkadaşlıklardan Farklıdır, Kontrollü Olmak Zorunludur
Araştırmalar iş ortamında yakın bir arkadaşı olanların iş veriminin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Sosyal ilişkiler insanlar için önemli bir ihtiyaçtır ve elbette iş yerinde de bu tip ilişkiler kurulacaktır. Fakat ofis arkadaşlıkları diğer arkadaşlıklarla karıştırılmamalıdır. Her iş yerinde rekabet vardır, bazen çok güçlü bir rekabet. Bunu hiçbir zaman akıldan çıkarmamak ve ona göre davranmak gerekir. İş ortamında arkadaşlık ilişkisinin sınırları doğru çizilmelidir, aksi bireye de, kuruma da farklı derecelerde zararlar verebilir, bazen yıkıcı sonuçlara bile yol açabilir. Doğru olan duygular ne olursa olsun iş yerinde olma amacına uygun davranabilmek, arkadaşlıkları olumlu bir ortam yaratacak şekilde yönetme becerisini geliştirmektir. Kontrolsüz ilişkiler verimin düşmesine, çatışmalara, güvensizliğe yol açar. İş yeri arkadaşlığı için çok önemli olan kontrol mekanizmasını çalıştıramayan, akıllı ve sağduyulu davranmayan, sınırları çizemeyen bireyler kendilerine de, arkadaşlarına da, çalıştıkları kuruma da ciddi zararlar verebilirler.
İş arkadaşlığını kontrol edemeyen çalışanlar uzun vadede etkili bir performans gösteremez, kayda değer bir iş başarısı yakalayamazlar. Ölçülü arkadaşlıklar ne kadar faydalıysa ölçüsüz olanları da o kadar zararlıdır. Bir iş yerinde yaşanan sorunlar, zorlanmalar bazen kontrolden çıkmış iş arkadaşlıklarıyla ilişkilidir. Bir zamanlar çok yakın olan insanların zaman içerisinde düşmana dönüşmesinin iş yerinde çarpışma, hesaplaşma hikayelerine yol açması az rastlanan bir sorun değildir.
İyi iş arkadaşlıkları çalışanların performansını, yaratıcılığını ve üretkenliğini arttırır, çalışma ortamını daha keyifli hale getirir, insanların daha az yorgunluk hissetmesini sağlar. İlişki kurmak, sohbet etmek, bağlılık duymak, bir şeyler paylaşmak doğal ve gerekli ihtiyaçlardır fakat iş yeri söz konusu olduğu zaman bunun dozu çok dikkatli ayarlanmalıdır. Paylaşılan herhangi bir şeyin özel hayata veya mesleki kariyere zarar verecek şekilde kullanılabileceği her zaman akılda tutulmalıdır. Mesai saatleri boyunca profesyonel davranmak önemlidir. Arkadaşlığın derecesi ne kadar yakın olursa olsun, iş ortamında, özellikle de başkalarını dışarıda bırakacak şekilde samimi görünmek tatsızlıklara yol açar.
İş insana finansal koruma sağlar ve bu yönden çok önemlidir. Kişilerin işle iş yeri arkadaşı arasında hangisini tercih edeceklerini araştıran anketler yapıldığında çoğu çalışanın işini tercih ettiği görülmektedir. Çalışan kişilerde her zaman öne çıkmak, dikkat çekmek, yükselmek, başkalarından daha ileriye varmak gibi duygular vardır ve bu duygular bazı kişilerde çok yoğun olabilir. Bu yüzden, özellikle yeni arkadaşlıklarda her zaman ihtiyatlı davranmak ve dikkatle paylaşım yapmak gerekir.