Güne saatin alarmını defalarca erteleyerek ve yataktan sürünürcesine çıkarak mı başlıyorsunuz? Ondan sonra da oradan oraya koşturarak işe gitmek veya evdeki günlük işleri düzene sokmak için hazırlanmaya başlıyorsunuzdur muhtemelen. Bu sırada ağzınızdan birtakım ayıp laflar da çıkıyor olabilir.
Güne bu şekilde başlamak pek eğlenceli olmuyordur tabii. Öyleyse sabahları daha kolay uyanmak isteyenler için hazırladığımız tavsiyelere bir göz atmalısınız. Listede işinize yarayacak fikirler olabilir.
1.Sabah Giyeceğiniz Kıyafetleri, Yanınıza Alacağınız Şeyleri Geceden Hazırlayın
Çalışıyorsanız sabahları “Bugün ne giysem?” diye düşünmeniz gerekiyordur muhtemelen. Bu kararı geceden verirseniz sabah olunca bununla zaman kaybetmeniz gerekmez. Yanınıza almanız gereken ulaşım kartı, cüzdan, kağıt mendil gibi şeylerin hazır olması da işinizi kolaylaştırır.
2.Uyumanıza 2 – 3 Saat Kala Bir Şeyler Yemeye Son Verin
Kaliteli bir uyku uyumak ve kilonuzu kontrol etmek için, yatmaya 2 – 3 saat kala bir şeyler atıştırmayı bırakmalısınız. Hazmedilmesi zor, ağır yiyecekler daha da tehlikelidir; uykuya dalmanızı zorlaştırırlar. Ama 1 fincan rahatlatıcı bitki çayı, süt veya su içebilirsiniz.
3.Yatmaya 1 – 2 Saat Kala Elektronik Cihazlarla Bağlantınızı Kesin
Televizyon, akıllı telefon, bilgisayar gibi cihazların ekranından yayılan ışık uyku döngüsünün düzenlenmesine yardım eden melatonin hormonunun salgılanmasını geciktirir.
4.Yatmadan Önce Ve Yatağa Girince Güzel Şeyler Düşünün
Uyumak için yatağınıza girmeden önce gün içinde olmuş birkaç iyi şeyi düşünün. Öğle molasında bir arkadaşınızla kahve içerek güzel bir sohbet yapmış olabilirsiniz, yolda sevimli bir kedi yavrusu veya tatlı bir bebek görmüş olabilirsiniz, itinayla baktığınız saksı çiçeği biraz daha gelişmiş olabilir. Bunlar küçük şeyler gibi görünebilir ama gününüze kısa süreliğine de olsa bir renk katmışlardır. Yatağa girince de güzel, umutlu hayaller kurmaya çalışın.
5.Altı İla 8 Saat Arası Uyuyun
Kişiye yeterli gelen uyku süresi yaş, sağlık durumu, hayat tarzı gibi faktörlere göre değişmekle beraber genelde uykuyu almak için minimum 6 saat uyumak gerekir. Az uyku kadar normalden fazla uyku da günün seyrini olumsuz etkiler. İdeal uyku süresi pek çok kaynakta 6 – 8 saat arası olarak gösterilir.
6.Alarmı Ertelemeyin
Saatin alarmını bir veya birkaç kere erteleyerek biraz daha yatakta kalmak pek çok insanın yaptığı bir şey. Ama bu alışkanlık hem zaman kaybettirir, hem de o 10 dakikalık süreçlerde uyunan uyku verimsiz bir uyku olduğundan kendinizi daha yorgun hissedersiniz.
Alarmı kurulmuş saati yataktan uzağa koyma yöntemi de sabahları daha kolay uyanmak isteyenlerin işine yarayabilir. Böylece susturmak için yataktan çıkmak zorunda kalırsınız ve hazır çıkmışken harekete geçme isteği duyabilirsiniz.
7.Sabahları Kolayca Ve Dinç Uyanmanın Önemini Ve Faydalarını Aklınıza Yerleştirin
İnsan yaptığı şeylerin anlamlı ve yararlı olduğuna inanırsa belli bir konuda bir düzen, bir rutin oluşturması daha kolay olur. Bu yüzden kendinizi yaptıklarınızdan fayda göreceğinize ikna etmelisiniz.
8.Gün Işığının Enerji Veren Etkisinden Faydalanın
Yattığınız odanın penceresine kalın, ağır perdeler yerine daha hafif, gün ışığının içeriye girmesine izin verecek bir perde takın. Uyandığınızda oda çok karanlık olursa, uyku mahmurluğunun da etkisiyle hala gece olduğunu düşünebilirsiniz. Mümkünse güne güneş alan bir pencerenin önünde hazırlanın. Kalktığınız saatinizde hava hala kararık ise ışıkları yakın. Hava soğuk olsa bile pencereyi açıp derin bir nefes alın.
9.Uyandığınız Gibi 1 – 2 Bardak Su İçin
Sabahları 1 – 2 bardak su içmek metabolizmayı hızlandırır, vücuttaki zararlı, gereksiz maddelerin etkisini azaltır ve idrar yoluyla vücuttan atılmalarını sağlar, açlık hissini bastırarak kahvaltıda gereğinden fazla yemenizi önler.
10.Kalkınca Hemen Yüzünüzü Yıkayın Veya Ilık Bir Duş Alın
Sabahları yüzünüzü yıkamak ve zaman varsa ılık bir duş yapmak sizi canlandırır, uykunun etkisinden çıkmanızı sağlar.
11.Beş Dakikacık Da Olsa Egzersiz Yapın
Zaman ve olanak varsa daha fazlası daha iyi olur tabii. 15 – 20 dakika egzersiz yapmak veya açık havada yürümek güne enerjik başlamak isteyenler için gayet etkili bir yöntemdir. Ama bunların hiçbiri mümkün olmayabilir veya siz isteksiz olabilirsiniz. Bu durumda, en azından 5 – 10 dakika boyunca basit hareketler yapmaya çalışın. Bunun için bir süre kendinizi zorlamanız gerekebilir ama sonra alışkanlık haline gelecektir. Hareket etmenin insan bedeni ve zihni üzerinde her zaman olumlu etkileri vardır, bu etkileri hissedince belki de her gün sabah egzersizleri yapmak isteyeceksiniz.
12.Enerji Veren Müzikler Çalın
Güne iyi başlamak için yapılabilecek şeylerden biri de hazırlanırken, kahvaltı yaparken hareketli, neşeli müzik parçaları dinlemektir.
Sabahlari erken kalkmak icin harika tavsiyeler 😊
Ben bugünlerde beceremiyorum bunu – sinir oluyorum. Geç yatıyorum, yine de saati erkene kuruyorum ama uyansam da tekrar dalıyorum.