Çocukları Güneşten Korumanın Yolları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının eskiye nazaran çok daha zararlı bir yapıda olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Ozon tabakasının delinmesi, küresel ısınma, hava kirliliği gibi etkenler söz konusu ışınların bizlere daha az süzülerek ve dolayısıyla daha etkili biçimde ulaşmasına neden oluyor. Kısaca günümüzde hem yetişkinleri, hem de çocukları güneşten korumak başta cilt kanseri olmak üzere kısa ve uzun vadede görülebilecek pek çok hastalıkla karşı karşıya kalmamak açısından önem kazanıyor. Bu yazımızda ciltleri bizden daha hassas ve güneş ışınlarından olumsuz yönde etkilenmeye daha açık olan çocukları güneşten korumanın yolları hakkındaki başlıca uzman tavsiyelerini derledik.

1. 11:00-16:00 saatleri arasında güneşe çıkmayın. Aslında bu hem kendiniz, hem de çocuğunuz için uymanız gereken bir tavsiye. Birkaç sene öncesine kadar 11:00-14:00 arasında kabul edilen tehlikeli saatler günümüzde güneş ışınlarının dünyaya daha direkt biçimde ulaşmasıyla genişlemiş durumda. Uzmanlara göre tavsiye edilen saat aralıklarında çocukların asla ama asla güneşe doğrudan maruz bırakılmamaları gerekiyor. Özellikle öğlen saatlerinde plaj şemsiyeleri ve güneşten koruyucu kremler ve güneş gözlükleri bile çocukları güneş ışınlarından koruma konusunda yeterli olmayabiliyor. Çocuğun faydalı ışınlardan yararlanması için ise güneşin etkisini yavaş yavaş yitirdiği akşam üstü saatlerinde uygun kıyafetler ve koruyucu aksesuarlarla yapılacak yürüyüşler tavsiye ediliyor.

çocukları güneşten korumak

2.Çocuğunuza çok açık kıyafetler giydirmeyin. Her ne kadar güneşin altında uzun kollu üstler ve pantolonlar giymenin çocukları bunaltacağını düşünsek de vücudun büyük kısmını açıkta bırakan kıyafetler güneş ışınlarının ciltle temasını arttırarak onları pek çok olumsuz etkiye karşı savunmasız hale getiriyor. Bu nedenle çocukları güneşten korumak için özellikle tehlikeli öğlen saatlerinde keten gibi hava alan kumaşlardan yapılmış açık renkli ancak vücudu olabildiğince örten kıyafetler tercih edilmesi gerekiyor.

3. Güneş gözlüğü, şapka ve güneş kremini asla ihmal etmeyin. Yaz aylarını bir eğlenme fırsatı olarak göre n çocuklar saat başı güneş kremlerinin yenilenmesinden ya da sürekli lastikli bir şapkayla dolaşmaktan bunalabilirler ve ilk fırsatta koruyucu aksesuarları üzerlerinden atabilirler. Ancak oldukça hassas olan çocuk cildinin güneşten olumsuz yönde etkilenmemesi için uzmanların önerdiği bu tarz koruyucuların gündüz saatlerinde sürekli olarak kullanılması gerekiyor. Bunun yanında ambalajlarında suya dayanıklı oldukları belirtilse de en az 30 koruma faktörüne sahip bir güneş kreminin gün içinde sık sık, özellikle terledikten, denize girdikten ve kurulandıktan sonra uygulanması gerekiyor.

çocukları güneşten korumanın yolları

4. Güneşin gözden kaybolduğu anlara güvenmeyin. Yaz aylarında güneş bulutların arkasına saklansa da zararlı ışınlar etkilerini büyük oranda yitirmez. Üstelik güvenli olduğunu düşündüğünüz gölgeler de çocukları güneşten korumak açısından yeterli değildir. Bu nedenle özellikle öğlen saatlerinde güneşin ne derece görünür olduğuna bakmaksızın çocuğunuzu dışarı çıkarırken alınması gereken tüm tedbirleri alın.

Tüm bu tavsiyelerin yanı sıra şüphelendiğiniz herhangi bir durumda ya da çocuğunuzun cildinde kızarıklık, lekelenme gibi etkiler göründüğünde hiç vakit kaybetmeden mutlaka bir uzmana danışın. Güneşin zararlı etkilerinden kaçınmanın farklı yolları için “Güneş Çarpmasından Nasıl Korunabiliriz?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çocukları Güneşten Korumanın Yolları

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin