Karbonatla Yapılabilecek 32 Şey

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karbonat ev temizliği, kişisel bakım gibi amaçlarla kullanılabiliyor; bunu duymuşsunuzdur sanırım. Ben de duymuştum ama karbonatın kullanım alanları hakkında bir yazı yazmaya karar verene kadar bu kadar çok işlevi olduğunu bilmiyordum. Beraberce öğrenelim mi? Buyurun öyleyse, işte karbonatla yapılabilecek 32 şey:

Ev işleri / temizlik için karbonat kullanımı

1. Çelik mutfak gereçlerini yıkarken karbonatla ovarsanız pırıl pırıl parlarlar.

2. Bebek biberonlarını temizlemek için yeterli miktarda suyu kaynatıp içine 3 çorba kaşığı karbonat ekleyin ve biberonları 3 dakika bu suyun içinde kaynatın.

3. Dibi yanmış tencere ve tavaları karbonatla kurtarabilirsiniz. Bunun için tencere veya tavaya 5 çorba kaşığı karbonat ve birkaç bardak su koyup kaynatın. Birkaç saat bekledikten sonra karbonatla ovalayarak yıkayın.

4. Koltuğun, halının veya bir kıyafetinizin üstüne yağ damlarsa lekenin üstüne karbonat dökün, sonra da biraz ıslatıp 1 – 2 saat öyle bırakın. Sildiğiniz zaman yağ lekesi büyük ihtimalle ortadan kalkmış olacak.

5. Mutfak tezgahının mermer ve fayanslarını karbonat – limon suyu karışımıyla silip durulayarak temizleyebilirsiniz.

6. Tıkalı giderleri açmak veya kötü kokulardan arındırmak için gidere önce yarım su bardağı karbonat, ardından 1 bardak sirke dökün. 2 litre de kaynamış su döktükten sonra 5 dakika bekleyin. Son olarak soğuk su boca edin. Tıkanıklık açılmazsa bunu birkaç kere yapabilirsiniz.

7. Buzdolabındaki kötü kokular için dolabın bir rafında her zaman bir miktar karbonat bulundurun, örneğin küçük bir kabın içinde ve üstü açık olarak. Karbonatı 4 -5 günde bir karıştırmanız gerekiyor.

8. Buzdolabının içini temizlemek için karbonatlı su kullanabilirsiniz. Ölçü vermek gerekirse yarısına kadar suyla doldurulmuş bir kovaya 2 yemek kaşığı karbonat koymak uygundur.

9. Çöp kutusundaki kokuyu gidermek için kutuyu boşaltıktan sonra yeni bir torba yerleştirmeden önce üstüne karbonat dökülmüş ıslak kağıt havlu veya süngerle silin. Kutu iyice kurduktan sonra yeni bir poşeti koyabilirsiniz. Kokudan çok şikayetçi iseniz kutunun dibine karbonat serpme yoluna da gidebilirsiniz.

10. Çamaşırları daha az kimyasal kullanarak yıkamak istiyorsanız her zaman kullandığınızın yarısı kadar deterjan koyun ve eksiği karbonatla tamamlayın.

11. Lavabo temizliği için lavaboya bir miktar karbonat dökün, sonra da limonla ovun.

12. Küvet ve lavabo temizliği için 2 ölçü karbonat ve 1 ölçü oksijenli suyu karıştırıp macun formunda bir karışım hazırlayın. Karışımı yarım saat beklettikten sonra küvet veya lavaboyu bununla ovalayarak temizleyin ve ılık suyla durulayın. Karışım suyla beraber giderken geçerken giderin de temizlenmesini sağlar.

13. Gümüşleri parlatmak için içine 2 çorba kaşığı karbonat koyulmuş yarım bardak beyaz sirkenin içinde 2 -3 saat bekletip soğuk suyla durulayın. Son olarak yumuşak bir bez kullanarak kurulayın.

14. Canlılığını kaybetmiş duvar kağıtlarını 1 litre su – 2 çorba kaşığı karbonat karışımıyla silin Silme işi için temiz bir bez veya sünger kullanın ve kağıda fazla bastırmayın.

15. Çekmece ve dolaplardaki kokuları gidermek için küçük kumaş keselere veya eski çorapların burun kısmına karbonat koyun, ağzını bağlayın ve dolaba yerleştirin. Bu işlemi her ay yeniden yapın.

16. Çamaşırlardaki ter lekelerini çıkarmak için lekeli kısmı çeyrek bardak ılık su – 4 çorba kaşığı karbonat karışımıyla çitileyip 2 saat kurumaya bırakın. Sonra da yıkayın.

17. Kıyafetlerin yaka ve kol ağzındaki lekeleri çıkarmak için 3 ölçü karbonat ile 2 ölçü beyaz sirkeyi karıştırın. Lekeli kısmı bu karışımla çitileyin. Yarım saat sonra da giysiyi yıkayın. Bu karışım küf lekeleri üzerinde de etkilidir.

18. Kokan ayakkabılar için ayakkabının içine geceden karbonat döküp sabaha kadar öyle bırakın.

19. Banyo ve mutfaktaki bataryaları parlatmak için karbonata batırılmış nemli bezle ovarak silin.

20. Fırını temizlemek için ızgarayı ve tepsileri çıkardıktan sonra içini karbonatlı suyla sıvayın. Her yere eşit miktarda sürmeyi dert etmeyin, önemli olan camı ve kapağı dışında içindeki her yeri bu macunla kaplamaktır. En az 12 saat böylece bırakın. Sonra ıslak bir bezi temizleyip temizleyip defalarca silerek macunu çıkarın. Son olarak fırını temiz bir bezle veya 15 – 20 dakika düşük sıcaklıkta çalıştırarak kurutun.

 

Kişisel bakım için karbonat kullanımı

21. Tırnak diplerindeki etleri yumuşatmak için ellerinizi içine a çay kaşığı karbonat eklenmiş bir kase ılık suyun içinde 15 dakika bekletin.

22. Tarak ve fırçalarınızı 3 bardak ılık su – 2 tatlı kaşığı karbonat karışımının içinde 1 – 2 saat bekleterek temizleyebilirsiniz.

23. Bebeklerdeki konağı gidermek için 3 tatlı kaşığı karbonatı 1 tatlı kaşığı suyla karıştırın. Bu karışımı bebek gece uykusuna yatacağı zaman başına sürün. Sabahleyin de durulayarak temizleyin. Bu sırada şampuan kullanmayın. Saçtaki konakların dökülmesi için bebeğe banyo yaptırmadan yarım saat önce kafasına 1 yemek kaşığı zeytinyağı – 1 tatlı kaşığı karbonat karışımını sürme yöntemini de deneyebilirsiniz. Fakat 3 – 5 gün boyunca tekrar banyo yaptırmazsanız yeniden konaklar çıkar.

24. Karbonat nefes tazeleyici olarak da kullanılabilir. Bunun için ağzınızı içine 1 çay kaşığı karbonat atılmış suyla çalkalayıp durulayın.

25. Dişleri beyazlatmak için üstüne karbonat serpiştirilmiş diş fırçasıyla fırçalayabilirsiniz. Fakat bunu haftada 1 kereden fazla yapmayın, fazlası diş minesine zarar verebilir.

26. Ayak mantarları için ayağınızı ve parmak aralarını 1 tatlı kaşığı karbonat – yarım tatlı kaşığı su karışımıyla ovalayın. Karışımın etki etmesi ve ayaklarınızın kuruması için 15 dakika bekleyin. Sonra suyla durulayıp güzelce kurulayın.

27. Ter kokusu için koltuk altlarınıza biraz karbonat sürebilirsiniz.

28. Ağrıyan ve kokan ayaklar için 1 litre ılık suya 4 çorba kaşığı karbonat ekleyin ve ayaklarınızı bu suyun içinde dinlendirin.

29. Karbonatla peeling yapmak için 1’er tatlı kaşığı karbonat ve yoğurdu karıştırın. Bu karışımı yüzünüzün göz ve dudak çevresi dışında kalan yerlerine sürüp 10 dakika bekletin. Sonra da bol suyla yüzünüzü temizleyin. Cildi yağlı olanların karışıma 4 – 5 damla da limon suyu eklemesi ve bekleme süresini 20 dakikaya çıkarması tavsiye ediliyor.

30. Cilt lekeleri için karbonat: 1’er çay kaşığı yaş maya ile karbonatı karıştırın. Cildiniz yağlıysa  4 -5 damla kadar da limon suyu kullanın. Maskeyi yüzünüzün lekeli kısımlarına veya tamamına sürebilirsiniz. 10 dakika sonra da yüzünüzü yıkayın.

31. Parlak ve canlı bir cilt için karbonatlı maske: 1 yemek kaşığı yoğurt (Doğal yoğurt daha iyi olur tabii ki), 1 çay kaşığı karbonat ve 1 tatlı kaşığı ince çekilmiş mısır ununu karıştırın. Maskenin kabarmasından rahatsız olmayın, bu beklenen bir şey. Hemen cildinize sürün ve kuru / hassas bir cildiniz varsa 3 dakika, normal bir cilde sahipseniz 5 dakika, cildiniz yağlıysa 6 dakika beklettikten sonra bol ılık suyla durulayın.

32. Sivilceler için karbonat: Bir parça karbonatı suyla kremsi bir hale getirin ve yüzünüzdeki sivilceli bölgelere sürün. Bunu nazik hareketlerle yapın, cildinizi ovalarsanız aşınmasına yol açarsınız. 5 – 10 dakika önce yüzünüzü önce ılık, sonra soğuk suyla yıkayın. Haftada 1 kere uygulanması önerilen bu maske cildi hassas veya kuru olanlara tavsiye edilmiyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Karbonatla Yapılabilecek 32 Şey

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

2 Yorum

  1. 17 Mayıs 2016, 21:12

    Ne kadar çokmus.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin