Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaz aylarında fit görünmek için son günlerde pek çok kadın diyet programları uygulamaya başladı. Kimi “uzman onaylı”, “doktor tavsiyeli” gibi başlıklarla piyasaya sürülen diyet programlarının çoğu kısa sürede zayıflatsalar da sizi aç bırakıyorlar ve verdiğiniz kiloları uzun süre korumanız da mümkün olmuyor. Sağlıklı bir diyet uygulayabilmek için kişinin öncelikle kendi bünyesini ve bedenini tanıması gerekiyor. Kilo aldırmayan yemek tarifleri konusunda bir araştırmaya başlamak da faydalı olabilir.  İnternette ya da moda dergilerinde rastlanan diyetlerin tümü her tür vücut yapısı için geçerli olamıyor. Özellikle yağları tamamen kesip protein veya karbonhidrat ağırlıklı tek tip beslenmeye yönelten şok diyetler hemen her türlü bünye için sağlık açısından ciddi riskler oluşturuyor.

 

Sağlıklı diyet nasıl olmalı?

Sağlıklı bir diyet programında aç kalmanız kesinlikle söz konusu olamaz. Sağlıklı diyet olduğu iddia edilen bir programın doğruluğunu anlamanın en iyi yolu programda ara öğünlere ne derece yer verildiğine bakmaktır. Sizi saatlerce aç bırakan diyet listeleri metabolizmanızın dengesini bozarak yavaşlamasına neden olur. Bu yüzden diyete son verdiğinizde daha az miktarda yemekten bile daha fazla kalori almaya ve yağ depolamaya başlarsınız. İdeal olan günde 3’ü ana öğünler olmak üzere 5 ila 6 öğün yemek tüketmektir. Bu sayede metabolizmanız ara öğünlerle uyarılır ve yağ yakımınız hızlanır. Aç kalmak nasıl sizi halsiz bırakıyor ve baş ağrısı gibi problemlere neden oluyorsa metabolizmanız üzerinde de aynı etkiyi yaptığını asla unutmamalısınız.

İdeal diyet programı kesinlikle hiçbir besin grubunu yasaklamamalıdır. Tehlikeli olarak nitelediğimiz şekerler ve yağlar bile vücudun işleyişini düzgün bir biçimde sürdürebilmesi için az da olsa gereklidirler. Bu tarz maddeleri tamamen dışlayan bir diyet programı gerçekçi değildir ve sağlıklı olmaktan son derece uzaktır.

diyet-yaparken-dikkat-edilmesi-gerekenler

Diyette kahvaltının önemi

diyet-yaparken-dikkat-edilmesi-gerekenler-2

Güçlü bir kahvaltı diyet yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında belki de en önemlisidir. Eğer sağlıklı ve kalıcı bir kilo verme programı uygulamaya karar verdiyseniz geç kahvaltılara veda etmelisiniz. Günün en doyurucu öğünü olması gereken kahvaltı sabah 09:00’dan geç yapılmamalıdır. Eğer bunu başarabilirseniz kahvaltıda kendinizi yağsız peynir ve kepek ekmeğine mecbur bırakmak zorunda kalmazsınız. Sağlıklı bir kahvaltı öncelikle bol miktarda protein içermelidir. Bunu sağlamak için istediğiniz peynirden bir avuç kadarını bir adet haşlanmış yumurtayla birlikte tüketebilirsiniz. Her sabah bir adet yumurta yemenin size hiçbir zararı olmayacaktır. Kahvaltıda mutlaka ekmek tüketmek istiyorsanız bir dilim kepek ya da çavdar ekmeğini üzerine bir çay kaşığı bal ya da reçel sürerek tüketebilirsiniz. Ekmeği kızartmanız da kalorisini ciddi anlamda düşürecektir. Ancak ekmeksiz de yapabiliyorsanız kahvaltıdan ve diğer öğünlerden ekmeği tamamen çıkarmanız yararınıza olacaktır. Ekmeğin yerini dolduracağınız gıda maddesi ise kesinlikle ceviz olmalıdır. Sağlıklı yağlar ve lifler yönünden oldukça zengin olan bu kuruyemişten bir avuç kadar tüketmeniz hem bir dilim ekmeğin verdiği doygunluğu sağlayacak hem de çok daha sağlıklı olacaktır. Bal veya reçel niyetine tatlı olarak 3-4 adet kuru kayısı veya bir küçük avuç kuru üzüm tüketmeyi de tercih edebilirsiniz.

 diyet-yaparken-dikkat-edilmesi-gerekenler-3

Tatlı kaçamaklar

Diyet yaparken dikkat edilmesi gerekenler konusunda aşırı katı ve kuralcı olmak zannettiğinizin aksine diyetinizi güçlendirmez, onu bozmanızı kolaylaştırır. Düzgün bir diyet yalnızca birkaç hafta dişlerinizi sıkarak uygulayacağınız bir eziyet olamaz. Sağlıklı bir beslenme şeklini yaşam tarzı haline getirmek en doğru ve kalıcı yöntemdir. Bu tarz bir beslenme programı içinde de mutlaka kaçamaklar olacaktır. Kaçamaklara göz yummayan bir diyet programı asla gerçekçi değildir. Haftada ya da on günde bir sevdiğiniz gıdaları tüketmeyi diyeti bozmak olarak görmemelisiniz. Regl döneminde tüketilen birkaç parça bitter çikolata, arkadaşlarla öğle yemeğinde yenilen bir dilim kek ya da özel bir gecede içilen bir kadeh şarap diyetinizi bozmaz. Ancak kaçamakları abartmak bozar. Rejiminizi ve spor programınızı kararlılıkla uyguladığınız başarılı bir haftanın sonunda kendinizi ufak bir kaçamakla ödüllendirmenizin inanın hiç sakıncası yoktur.

diyet-yaparken-dikkat-edilmesi-gerekenler-5

Diyet ve Spor

Yalnızca tartıda eksik göreceğiniz birkaç yüz gram sizi mutlu edecekse diyet programınıza sporsuz da devam edebilirsiniz. Ancak eğer verdiğiniz kiloların vücudunuza da yansımasını istiyorsanız hafif de olsa bir spor programı uygulamak zorundasınız. Hatlarınızı düzgünleştirmenin yanında spor yapmak kilo kaybının yol açacağı gevşeme ve sarkma gibi problemlerin de önüne geçecektir. Düzenli spor yapmak diyet yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında çok önemli bir yere sahiptir.

Eğer daha önceden spor yapmışlığınız varsa ya da kondisyonunuza güveniyorsanız haftanın 4-5 günü yürüyüş, egzersiz bisikleti, kardiyo, ağırlık kaldırma gibi çalışmalar yapabilirsiniz. Ancak hayatınızda ilk kez spor yapacaksanız ya da sıkı bir spor geçmişiniz yoksa kesinlikle kendinizi her gün paralamanız gerektiğini söyleyenlere inanmayın. Sağlıklı ve dengeli bir diyetle birlikte haftanın 3 ya da 4 günü 30 ila 45 dakika arasında yapılacak hafif egzersizler sizin için kesinlikle büyük bir fark yaratacaktır.

Yürüyüş yapmak, her ne kadar bunu duymaktan bıkmış olsanız da, sağlıklı bir yaşam sürmek ve formunuzu korumak adına yapabileceğiniz en güzel spordur. Sabahları kahvaltıdan ya da akşamları akşam yemeklerinden 1 ila 2 saat sonra yapacağınız tempolu bir yürüyüş hem öğünlerde aldığınız kalorileri yakmanıza yardımcı olacak hem de metabolizmanızı hızlandıracaktır.

Spor yapmamak için asla vaktiniz veya alanınız olmadığı bahanesine sığınmayın. 2 dakika egzersiz yapmak hiç yapmamaktan iyidir, böyle bir durumda 10 dakika bile mucizeler yaratabilir. Oturduğunuz sandalyede sırtınız dik konumdayken bacaklarınızı göbeğinize doğru sırayla kaldırıp indirmek bile harika bir egzersiz olabilir. Ya da sevdiğiniz şarkılardan bir liste yapıp 10-15 dakika boyunca içinizden geldiği gibi dans edebilirsiniz. Kaslarınızı incitmemeye özen gösterdiğiniz sürece spor konusunda kendinizi kısıtlamayın. Ne istiyor, neye hazır hissediyorsanız onu yapın. Emin olun faydasını göreceksiniz.

diyet-yaparken-dikkat-edilmesi-gerekenler-6

Bol bol su için!

Suyu son başlıkta ele almamız sizi yanıltmasın. Diyet yaparken dikkat edilmesi gerekenler içinde belki de en önemlisi olan su içmek asla atlanmaması ve küçümsenmemesi gereken bir kuraldır. Uzmanlara göre bir insanın günde 8 su bardağı kadar su içmesi gerekmektedir. Vücudunuzu atık maddelerden temizleyen, canlandıran ve sizi tok tutan su diyet programınızın da vazgeçilmezi olmalıdır. Eğer su içme alışkanlığınız yoksa kendinizi motive etmek için bardak yerine yarım ya da bir litrelik su şişeleri kullanabilirsiniz. Böylece hem günlük olarak ne kadar su içtiğinizi takip eder, hem de şişeniz her boşaldığında yaşayacağınız başarmışlık hissinin tadını çıkarırsınız.

Kilo kontrolü için tıklayın

Diyet hataları için tıklayın

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin