Öksürük mevsimi geldi sayın ziyaretçi; piyasada acıklı ve kırık bir sesle konuşanların sayısı artmaya başladı, telefonda konuştuğum birkaç kişiden biliyorum. Eminim ki burun çekme oranı da artmıştır. Bende şimdilik bir şey yok. Bu şerefsiz grip birden geliyor zaten, gayet iyi hissediyorum kendimi, hiç de bir şeyim yok ama 1 – 2 saat sonra birden geliyor sinsi. İnsan anlıyor tehlikenin yaklaştığını ama yapacak bir şey yok yani, ne yapacaksın, ‘o’ gelmeden önce bir koşu gidip iğne falan mı vurduracaksın? Kaldı ki yetişir, öyle de hızlı ilerliyor. Neyse, bu yazıda size öksürüğe iyi gelen bitkiler, bitki çayları, doğal karışımlar falan hakkında bilgi vericem. ‘Gereksiz’ demeyin, insan sabah bir kalkıyor ki aa, gayet gerekli; oysa gece yatarken hiç lüzumu yoktu, bomba gibiydiniz.
Öksürüğe iyi gelen bitki çayları:
Zencefil çayı bu konuda işe yarayabilir. Nasıl hazırlanıyor; 1 yemek kaşığı taze zencefili (rendelenmiş) 1 litre klorsuz suyla kaynatıyoruz, çayın altını kapatınca da içine biraz bal ekliyoruz. Soğuduktan sonra da içine limon karıştırıp içiyoruz. Bir başka yöntem de 2 – 3 cm.’lik bir zencefili rendelemek ve 1 bardak sıcak suyun içine atıp 10 – 15 dakika demlenmeye bırakmak.
Bu çayı yemek yedikten sonra günde 3 kere içebilirsiniz. (1 bardak) Dışarısı çok soğuktu, eve geldiniz ve içinizi ısıtacak bir içecek için takla atacak haldesiniz diyelim, bu durumda zencefil çayına birazcık tarçın ekleyip için, işe yarayacaktır.
Nane limon çayı hazırlamak klasik ve faydalı bir öksürükten kurtulma yöntemidir. Migrene, uykusuzluğa, mide ağrılarına, kronik karın ağrılarına ve bulantıya da iyi gelen; ağrı kesici ve kramp giderici etkisi olan bu şifalı çay şöyle hazırlanıyor: Bir cezveye su koyun, içine 1 ya da en fazla 2 tatlı kaşığı kurutulup ufalanmış nane ekleyin. Bir limonu güzelce yıkayın, dörtte birini veya yarısını dilimleyip cezveye koyun. Karışımı kısık ateşte kaynatın ama uzun süre kaynamaya bırakmayın.
Kaynadığında altını kapatıp 2 – 3 dakika rahat bırakın, demlensin. Nane limon çayını soğutmadan ve tatlandırıcıydı, şekerdi, öyle bir şeyler ilave etmeden kullanırsanız iyi olur. Bu çayı beklemiş olarak kullanmaktan kaçınmalısınız.
Bu kategorideki 3. ve son tavsiyemiz öksürüğe karşı adaçayı kullanmanız olacak. Doğal bir antibiyotik olan adaçayı taze adaçayı ile de, kurutulmuş adaçayı yapraklarıyla da hazırlanabilir. Kurusunu kullanacaksanız 3 büyük çay bardağı çay hazırlamak için 1 – 1.5 çay kaşığı ufalanmış kuru adaçayı temin etmelisiniz. Tazesini kullanacaksanız, yine 3 büyük çay bardağı için 8 – 10 tane taze yaprak kullanın.
Önce suyu kaynatmalı ve adaçayını suyun içine ocağı kapattıktan veya iyice kıstıktan sonra eklemelisiniz. 5 – 6 dakika sonra çayınız demlenmiş olur. Limon veya bal ekleyerek içebilirsiniz. Gebeyseniz veya emziriyorsanız bu çayı içmemeniz iyi olur. En iyi şeylerin bile yan etkileri var; bu yüzden 2 hafta düzenli olarak günde 1 – 2 bardak adaçayı içtikten sonra 10 – 15 günlük bir ara verin.
Ballı kahve:
Üst solunum yolları enfeksiyonu sonrasında fena halde öksürmeye başlayan ve ısrarla 3 haftadır öksürmeye devam eden 97 kişi üzerinden bir araştırma yapılmış. Bu kişiler 3 gruba ayrılmış ve ilk gruba ballı kahve (yarım kilo bal – 70 gr. hazır kahveden oluşan bir macun şeklinde), ikinci gruba kortizon içeren bir macun, üçüncü gruba da içinde ‘guaifenesin’ (İsme bak yarabbi!’) içeren bir macun vermişler. Ve insanlardan 1 hafta boyunca her gün 1 bardak sıcak suya 1 çorba kaşığı bu macunlardan ekleyip içmelerini istemişler, günde 3 kere.
Sonuçta 3 grup içinde macununu içince öksürük oranları en çok düşenler ilk gruptakiler olmuş. Bu da doktorlara ballı kahvenin enfeksiyondan sonra ortaya çıkan ve 3 haftadan fazla zamandır devam eden hastalar üzerinde kortizondan daha etkili olabileceğini düşündürmüş. Neticede denenmesi hem ekonomik, hem de kolay olan bir yöntem; insana çok zarar verecek bir şey de değildir herhalde, aklınızda olsun.
Öksürüğe iyi gelen bitkiler:
Ebegümeci kaynatın, içine zeytinyağı ve limon ekleyip bol bol yiyin. Ne işe yarayacak; balgam sökülmesine ve öksürüğün hafiflemesine.
1 orta boy soğanı 6 veya 8 parçaya ayırın. 2 bardak suyun içinde kaynatın, ılındığı zaman da için. Karışımı her defasında yeniden hazırlamalısınız, bekletilmişini içmek doğru değil.
Meyan kökü bronşları rahatlatır, balgam söktürür ve öksürüğü keser. Bunlar yetmiyormuş gibi boğaz ağrılarına da iyi gelir. 50 gr. meyan kökünü 1 litre suyun içinde haşlayın ve günde 2 – 3 kere bu sıvıdan 1 bardak için.
Sarımsağı pişirerek yerseniz müzmin öksürüğünüze iyi gelir.
Taze tere ile hazırlanan tere suyu fena halde balgam söker, sigara içenlerinki de dahil. Yazacağım basit kürü günlük olarak hazırlamanız ve 5 gün boyunca yemekten önce veya 2 saat sonra içmeniz gerekiyor. Fakat böbrek sorununuz varsa yapmayın, zararı dokunabilirmiş.
Şöyle hazırlanıyor; yarım litre suyu kaynatıyorsunuz, içine 14 – 15 tane taze tere koyup kaynattığınız kabın ağzı kapalı olarak 3 dakika haşlıyorsunuz. Karışım sıcakken suyu süzüyorsunuz ve tere suyunuz hazır oluyor. Afiyet olsun. Ben almayayım, teşekkür ederim, hiç cazip görünmüyor. Fakat şimdi bunu böyle dedim ya, öyle bir öksürük gelir ki ‘İyi gelecek’ deseler kereviz suyu bile içecek duruma düşerim, hayatta bazen böyle olur. Kereviz suyu daha dehşet verici bir şey benim için yalnız. Eh, peki o zaman, tere olsun. (:
Kronik öksürük söz konusuysa şunu deneyin: 2 tane karaturp temin edin ve bunları kabak oyacağı kullanarak 5 – 6 yerinden oyun. Oyukların içine bal doldurduktan sonra üstlerini turp parçalarıyla kapatın. 1 gün boyunca rahat bırakın oyuklarına bal doldurulmuş karaturpları. Sonra içindeki sıvıyı bir şişeye aktarın ve günde 3 çorba kaşığı için.
Soğan ile hazırlayabileceğiniz bir başka öksürük kesici karışım da şöyle: Büyük bir soğanı 4 parçaya ayırıp orta boy bir bal kavanozuna koyun. Soğanla bal iyice karışmalı. Bu şeyi 1 gün beklettikten sonra ortaya çıkan şuruptan sabah akşam 1 yemek kaşığı için.
Ihlamur, özellikle de ballı ıhlamur vücudu terletip ateşin düşmesini sağlar, öksürüğü keser ve bünyeyi soğuk algınlığına karşı güçlendirir.