Tıp dilindeki ismi halitosis olan ağız kokusu bazen aşağıda göreceğiniz ağız kokusunu giderme yöntemleriyle ortadan kaldırılabilir, bazı durumlarda ise tıbbi tedaviyi gerektirir. Aşağıdaki yöntemleri bir süre denediğiniz halde ağızdaki kötü koku devam ediyorsa bir diş doktoruna başvurmak gerekir, diş doktoru, gerekirse sizi başka doktorlara yönlendirecektir.
Çünkü kötü nefes kokusu diş ve diş eti sorunları dışında karaciğer ve böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, akciğer enfeksiyonları gibi sebeplerden de kaynaklanabilir. Ağız kokusunun önemli bir hastalığın habercisi veya sonucu olarak ortaya çıkmasının oranı yüzde 10 civarındadır.
İnsanların genellikle kendi kendilerine farkına varmadıkları veya bilmezden geldikleri bu sıkıntı genellikle ağız kuruluğu, ağız içi hastalıkları, dişlerdeki sorunlar, uzun süre aç kalmak, dil üzerinde bakterilerin birikmesi veya ağızda / dişlerde oluşan iltihaplardan kaynaklanır.
İşte basit etkenlerin yol açtığı ağız kokusunu gidermek açısından işe yarayabilecek 12 çözüm önerisi:
1. Ağız hijyeni: Dişlerinizi devamlı ve düzenli olarak, her seferinde 2 dakika olmak üzere fırçalayın. Bunu sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kere yapmalısınız. Dilinizi de hafifçe fırçalayın. Diş ipi veya diş arası fırçası kullanırsanız daha da iyi olur, zira diş fırçalarıyla ağzın her yerine ulaşılmıyor. Manuel fırça da, elektrikli diş fırçası da kullanabilirsiniz; önemli olan dişleri gerektiği zaman ve doğru şekilde fırçalamaktır.
2. Düzenli olarak su için, böylece ağzınızın ağız kuruluğu yüzünden kokması ihtimali azalır. Su ağzınızda yuvalanmış olan bakterilerin azalmasını da sağlar.
3. Tükürük salgısını hareketlendirmek için şekersiz sakız çiğneyin.
4. Tarçınlı içecekler tüketin veya tarçın çiğneyin. Antiseptik etkisi olan tarçın ağız içinde konuşlanan bakterilere karşı etkili bir silahtır.
5. Ev yapımı doğal gargara tarifleri hazırlayıp kullanın. Şimdi böyle bir tarif vereceğim size, daha sonra bu konuyu ayrıca yazmayı düşünüyorum:
Bir cezveye 2 bardak su koyun ve içine 2 – 3 karanfil ile 2 tane çubuk tarçın ekleyin. 15 dakika kaynatın ve soğuduktan sonra ağız gargarası olarak kullanın. Karışımı buzdolabında birkaç gün muhafaza edebilirsiniz. Etkisi şöyle; ağzınızın güzel kokmasını sağlar ve kokuya yol açan bakterileri öldürür.
6. Maydanoz çiğneyin, ama tam olarak, iyice çiğneyin. Maydanoz nefesi tazeler.
7. Ağzınızı çalkalamak için alkollü ağız bakım suları yerine içeriğinde klorin dioksit bulunan sıvıları kullanın. Bunlar hem ağız kokusunu gidermek açısından faydalıdır, hem de ağzın kokmasına yol açan sülfür bileşiklerini ortadan kaldırırlar.
8. Nane yaprağı çiğnemek ağız kokularına karşı etkilidir.
9. Dişleri karbonat – su karışımıyla fırçalamak veya ılık suda eritilmiş karbonatla gargara yapmak da faydalı olur.
10. Karanfil çiğnemek hemen herkesin bildiği klasik ve etkili bir çaredir, işe de yarar.
11. Kurutulmuş kekik veya biberiye çiçeklerini suda kaynatın ve bu suyla ağzınızı çalkalayın.
12. Sabahları ağız kokusu sorunu yaşıyorsanız yatmadan önce şu reçeteyi deneyin: Yarım limonu 1 bardak ılık suya ekleyin, 1 çorba kaşığı balla biraz da tarçın ekleyin ve karıştırıp için.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir: