Yüzücü Kulağı / Otitis Externa

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tıp literatüründe ismi otitis externa olan dış kulak iltihabı halk arasında yüzücü kulağı olarak bilinir. Ancak isminin böyle olması hastalığa sadece yüzücülerin veya suya giren kişilerin yakalandığı anlamına gelmez. Bu kişilerde daha fazla görülmesinden dolayı bu ismi almıştır. Kulak yolundaki bir nem bile kulaklarda bebeklerin cildindeki pişiklere benzer bir tahrişe neden olabilir.

Yüzücü kulağı düzenli olarak duş alan insanlarda da sıklıkla görülür. Duş esnasında kulak yolunda kalan nem, kanalın içindeki derinin kuru, çatlak ve tahriş olmuş bir hale gelmesine sebep olur. Ayrıca pis suda yüzmek hastalığın en önemli sebeplerinden biridir. Kulağa su kaçması sebebiyle oluşan nemli bir kulak kanalı sudaki bakterilerin çoğalması için uygun bir ortamdır.

Kulak kiri denilen tabaka kulak kanalını aşırı nemden koruduğu ve dost yararlı bakterileri de içinde barındırdığı için gereğinden fazla veya yanlış yapılan kulak temizliği de yüzücü kulağının sebepleri arasındadır. Kulak kirini yok etmek, özellikle de kulak içindeki cildi zarar verecek araçlarla kulak temizliği yapmak enfeksiyon oluşumunu hızlandırır. Saç spreyi ve boyası da kanalın tahriş olmasına ve buna bağlı olarak iltihap oluşmasına sebep olabilir.

Dış kulak iltihabı hayati derecede önemli bir sorun değildir. Doğru tedaviyle birkaç günde giderilir ancak tedavi olunmadığı zaman katlanılmaz derecede ağrılı bir süreç başlar. Çok sık görülmese de bağışıklık sistemi sorunu olanlarda tedavisi biraz daha zor olabilir.

Denize veya havuza girdikten bir süre sonra kulağınızda dalgalanmalar ve ağrı hissettiğinizde, vakit geçirmeden en yakın hastaneye gitmeniz gerekir. Bu duruma tatilde yakalanmışsanız ve tatilinizden uçakla dönecekseniz doktora bu konuyu mutlaka danışmalısınız. Çünkü bu halde uçağa binmek uçaktaki basıncın da etkisiyle kulak zarına zarar vererek telafisi imkansız sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu yüzden doktora gitmek için tatil dönüşünü beklemeyin.

Doktorun vereceği kulak damlaları veya duruma göre ağız yoluyla alınacak antibiyotikle sorun birkaç günde halloluyor.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yüzücü Kulağı / Otitis Externa

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin