Diyet Yaparken Sık Sık Tartılmayın

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaptığınız diyetten sonuç almak istiyorsanız bazı şeylere dikkat etmeniz, disiplinli ve iradeli davranmanız, diyet hataları yapmaktan kaçınmanız gerekiyor. Diyet yaparken sık sık tartılmak da bu hatalardan biridir.

İnsanlar çoğunlukla kısa zamanda, fazla zahmete girmeden kilo vermek istiyor ve sabırsızlıkla durmadan tartıya çıkıyorlar. Oysa bu motivasyonunuzu düşürür. Diyetin ilk başlarında metabolizmanız değiştirdiğiniz beslenme alışkanlıklarına bir tepki olarak yavaşlayabilir.

İlk zamanlarda hızla kilo verip sonra bir duraklama devresine girmek de sık rastlanan bir durumdur. Tartıya bakıp da yaptığı fedakarlıkların umduğu sonucu vermediğini görmek insanın moralini bozar, fazla kilolardan kurtulma umudunu azaltır. Bu yüzden diyet yaparken sıklıkla tartılmak tavsiye edilmeyen bir tutumdur.

Diyet yaparken haftada 1 kere, sabah saatlerinde ve aç karnına tartılmak tavsiye edilir. Her zaman aynı tartıda ve hafif giyinmiş ya da çıplak olarak tartılmak da önemlidir. Tartının onayına çok fazla bel bağlamamalısınız aslında; kilo verdiğinizde, vücudunuz sıkılaştığında bu durum kıyafetlerinizin daha rahat olmaya başlamasıyla da kendini gösterecektir. 1 kilo yağ ve 1 kilo kas rakamsal olarak aynı görünür fakat hacimleri birbirinden farklıdır.

Yağ yakma amacıyla yapılan egzersizler bir yandan yağ kaybına yol açar, bir yandan kas ağırlığını arttırır. 1 kilo yağ kaybettiğinizi, aynı zaman da 1 kilo da kas kazandığınızı varsayalım. Bu durumda tartı sizde bir değişiklik olmadığını gösterir, oysa siz bedensel olarak küçülmüşsünüzdür. Fakat tartı sayılara bakar, bu ayrımı yapamaz. Bu yüzden ibrenin gösterdiği sayılara çok fazla takılmak doğru değildir. Tartıda gördüğünüz artış kas artışı iken siz bunu kilo artışı olarak yorumlayıp bozulabilirsiniz. Oysa kas artışı sağlıklı bir şeydir, kasların fazlalaşması yağların yakılmasını hızlandırır.

Gün boyunca tüketilen katı ve sıvı gıdalar vücuttan hemen atılmadığından, öğlen ve akşam saatlerinde tartılmak doğru değildir. Bazen vücutta ayakta fazla kalmak, ilaç almış olmak gibi sebeplerle ödem oluşabilir ve bu da geçici bir ağırlık artışına yol açar. Kadınsanız ve adet dönemindeyseniz kilonuz yüksek görünebilir.

Anlık kilo değişimleri her zaman yanıltıcıdır. Bir bakarsınız ki kilo kaybetmek bir yana kilo almışsınız, moraliniz bozulur, diyetten vazgeçmeye karar verebilirsiniz. Oysa en küçük bir olumsuzlukta pes ederek kilo vermeniz mümkün değildir. Kilolar vücuda çoğunlukla bir sürecin sonunda yerleşir ve verilmeleri de bir süreç işidir.

Kilo almak daha kolay ve eğlenceli iken (Çünkü dengeli beslenme kurallarına dikkat etmezsiniz, faydalı gıdalar yerine lezzetli, cazip ama hem sağlığa, hem de görünüme zarar veren yiyecek ve içecekleri tercih edersiniz, kendinizi özgür ve rahat hissedersiniz.) kilo vermek zorlayıcı, bazen moral bozucu ve bilinçli bir diyet yapılması durumunda genellikle yavaş ilerleyen bir süreçtir.

Bünyeye zarar vermeden kısa zamanda çok kilo vermek pek mümkün değildir. Ayda 8 – 10 kilo verdirecek bir diyeti uygular ve başarılı da olabilirsiniz. Fakat bunun her zaman az – çok olumsuz bir bedeli olur. Haftada 0.5 – 1 kilodan fazlasını vermek insandan mutlaka bir şeyler götürür. Ayrıca bu rakam da kişiye göre değişiklik gösterir. Örneğin 60 yaşında olan birisi için haftada 1 kilo vermek, fazladır.

Diyet yaparken ısrarla ve sık sık tartılmak her zaman moral bozar, kendinize bu kötülüğü yapmayın. Çabuk kilo vermek istediğinizi biliyor ve bunu anlıyoruz, fakat biz de sizin sağlığınızdan olmadan zayıflamanızı, dengeli beslenerek sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kilo vermenizi istiyoruz.

Şunu da unutmayın: Sağlıklı veya sağlıksız, belli bir diyet programının sonucunda verilen kilolar, o diyet programının bırakılmasından sonra, büyük ihtimalle geri alınır. Şok diyetler bu yüzden de sakıncalıdır, onları uzun süre yapamazsınız, bedeli ağır olur, bırakınca yine kilo almak ise kaçınılmazdır. Oysa sağlıklı bir diyeti hayatınıza geçici bir kilo verme çabası olarak değil de bir yaşam alışkanlığı olarak yerleştirerek kilo kontrolü de sağlayabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Diyet Yaparken Sık Sık Tartılmayın

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

2 Yorum

  1. 27 Eylül 2016, 09:39

    Ben uzun zamandir tartiyi dikkate almiyorum. Ölçü yöntemini kullaniyorum.

    • 4 Ekim 2016, 00:12

      İyi ediyorsun anladığım kadarıyla. =) Birçok yerde tartıya fazla takılmamak gerektiği tavsiyesini okudum. İnsan kilo vermek istiyorsa bunun olduğunu görmek ister tabii ama durmadan tartılmak da adamı hasta eder. Ziyaretin için teşekkür ederim. Ben de uğrarım yakında.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin