İş Yeri Stresi İle Baş Etmenin Bilimsel Olarak Kanıtlanmış 7 Yolu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Belli bir süre içinde bitirilmesi gereken işler ve toplantılar yüzünden iş ortamında kendinizi gergin hissetmeniz normaldir. Evde olmadığınız için her şeyi bir yana bırakıp meditasyon yapmak veya duş almak gibi bir seçeneğiniz de yoktur. Neyse ki iş yeri stresi ile baş etmek için yapabileceğiniz şeyler de var. Günlük rutininizdeki birkaç ufak değişiklik stres seviyenizi birkaç dereceye kadar düşürebilir.

Aşağıda etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış yedi basit tavsiye göreceksiniz. Bunlar kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacak ve işlerinizin altından kalkmanızı kolaylaştıracak yöntemlerdir.

İş Yeri Stresi İle Başa Çıkmanın Yolları

1.Bitki Çayı İçin

Sabahın erken saatlerinde ve işin yoğun olduğu günlerde fincanınızı ikinci, hatta üçüncü defa kahveyle doldurmak isteyebilirsiniz. Ancak, kafeinin fazlası stresi körükler. Bir daha bir bardak sıcak içeceğin vereceği rahatlamaya ihtiyaç duyduğunuzda bitki çaylarını deneyin. Bir fincan papatya, melisa, sarı kantaron çayı veya ada çayı stresin azalmasına yardımcı olur. Çok gergin bir gün geçiriyorsanız yanına 1 – 2 tane de tatlı kurabiye veya bisküvi ekleyin. Çay içmenin stres hormonu seviyesini düşürdüğünü ve insanı gevşettiğini gösteren çalışmalar var.

Ancak, düzenli olarak kullandığınız bir ilaç varsa doktorunuza danışmanız faydalı olur. Bazı bitki çayları, bazı ilaçların yan etkilerini arttırabilir.

2.Müzik Dinleyin

Kişisel tercihlere, türüne, sözlerine ve temposuna bağlı olarak müzik, ofisteki stresli günler için mükemmel bir sakinleştirici olabilir. Bazı araştırmalar, özellikle klasik ve enstrümantal müziğin nabzı yavaşlatarak, kan basıncını düşürerek ve stres hormonunu azaltarak zihnimizi ve vücudumuzu rahatlattığını gösteriyor.

İşe gitmeden önce, gün boyunca dinleyebileceğiniz en sevdiğiniz rahatlatıcı şarkılardan oluşan bir liste hazırlayın. Mesai saatlerinde kulaklık takmanıza izin verilmiyorsa bunları işe giderken veya molalar sırasında dinleyin.

3.Aromaterapi Yapmayı Deneyin

Aromaterapi, fiziksel ve zihinsel sağlığı doğal esansiyel yağlar kullanarak iyileştiren bir terapi tekniğidir. Bu yağlar masaj, soluma, vücudun belli bir noktasına uygulama gibi farklı şekillerde uygulanabilir. Özellikle lavanta ve biberiye yağlarının stresin etkilerini azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bir grup lisans üstü hemşirelik öğrencisi üzerinde yapılan bir çalışmada, bu 2 yağın öğrencilerin sınavla ilgili kaygılarını azalttığı ve nabızlarını yavaşlattığı görülmüştür. Başka bir çalışmada, 5 dakika boyunca lavanta veya biberiye yağı koklamanın kortizol (Stres hormonu) seviyesini düşürdüğü tespit edilmiştir.

Masanızda içinde lavanta veya biberiye yağı olan küçük bir şişe bulundurun. Kendinizi gergin, boğuluyormuş gibi hissettiğiniz zamanlarda kısa bir ara verin, derin bir nefes alın ve yağın rahatlatıcı kokusunun tadını çıkarın.

Bu esansiyel yağlarla yapılan mumları da evde stresinizi dağıtmak için kullanabilirsiniz.

4.Yürüyüşe Çıkın

Gün boyunca hareketsiz kalmak sadece vücudunuzu değil, akıl sağlığınızı ve ruh halinizi de olumsuz etkiler. Hızlı bir öğlen yürüyüşü, daha aktif kalmak ve iş yeri stresi ile baş etmek için harika bir yöntemdir.

Time dergisinde yayınlanan bir habere göre, Avustralya’daki bir üniversitenin Psikoloji ve Konuşma Patolojisi Okulu tarafından yapılan bir çalışmada, öğlen tatilinde yürüyüş yapmanın, çalışanların öğleden sonra kendilerini daha az stresli hissetmelerini sağlayabileceğini göstermiştir. Üniversitenin 75 idari personeli üzerinde yapılan ve 10 hafta boyunca süren bu çalışmanın sonucunda, personelin, yürüyüş yaptıkları günlerde daha rahat, daha hevesli ve daha az gergin oldukları görülmüştür.

Sonuç itibariyle, iş arkadaşlarınızla beraber veya yalnız başınıza küçük bir yürüyüş yapmak ruh halinizin düzelmesini ve stres seviyenizin düşmesini sağlayabilir.

5.Sakız Çiğneyin

Avustralya Melbourne’da eğitim veren Swinburne Üniversitesinde yapılan araştırmalara göre, sakız çiğnemek sadece uçak yolculuğu sırasında yaşadığınız kulak çınlaması hissinden kurtulmanızı sağlayacak etkili bir yöntem değildir; aynı zamanda stresi azaltmak için de denenebilir.

Araştırma 40 denek üzerinde yapıldı. Bu denekler üzerinde bilinçli bir stres tetikleme çalışması yapıldı ve sakız çiğnemeden önceki ve sonraki uyanıklık, stres ve anksiyete düzeyleri ölçümlendi. Sonuçta sakız çiğnemenin hafif seviyedeki stresi yüzde 17, orta seviyedeki stresi yüzde 10 oranında azalttığı görüldü. Ayrıca sakız çiğnemenin deneklerin uyanıklık seviyesini ve performansını da arttırdığı tespit edildi.

6.E – Postalarınıza Onlarca Kere Değil, Belli Zamanlarda Bakın

Bazı çalışanların gelen kutusuna gün içinde düzinelerce, belki de daha fazla e – posta gelir ve bunun strese yol açması kaçınılmazdır. Araştırmalar, e – postanızı her mail geldiğinde kontrol etmek yerine gün içinde belirli miktarda kontrol etmenin daha az stres yaratabileceğini gösteriyor.

British Columbia Üniversitesinde yapılan bir çalışmada, denekler, e – posta hesaplarını günde 3 kere kontrol ettiklerinde, defalarca kontrol ettikleri günlere göre daha az günlük stres yaşadıklarını bildirdiler.

New York Magazinde yayınlanan bir yazıya göre, gün içinde e – postalara bakma sayısını kısıtlamak, özellikle önemli bir faaliyet sırasında yaşanan gerginliği ve genel olarak günlük stresi azaltıyor.

Bunu yapmanın işiniz üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacaksa, denemeye değer gibi görünüyor.

7.Farkındalık Teknikleri Kesinlikle İşe Yarar

Farkındalık, günümüzün stres ve kaygı düzeyi yüksek insanlarının şimdiki zamana, ana odaklanmalarına yardımcı olan bir yöntemdir.

Bu konuda alıştırma yapmak için, zihninizi geçmişle ilgili pişmanlıklardan veya gelecekle ilgili korkulardan uzaklaştırıp çevrenizde olan şeyler veya yapmakta olduğunuz iş gibi şimdi, şu anda yaptığınız şeye odaklamanız gerekir. Bunu yapmakta ustalaşmanız zaman alır, ancak, başardığınız zaman, muhtemelen iş stresine karşı harika bir araç bulmuş olacaksınız.

UCLA’nın bulguları farkındalığın stresi azalttığını ve dayanıklılığı arttırdığını göstermektedir. Farkındalık tekniklerini uygulayan bir çalışmaya katılan bireyler stres seviyesinde düşüş, başkalarıyla olumlu ilişkiler ve yaşam doyumunda artış gibi pozitif sonuçlar bildirmişlerdir.

Kendinizi paniklemiş veya bunalmış hissettiğiniz zamanlarda, birkaç dakikanızı nefes alıp vermek ve çevrenize odaklanmak için harcayın. Bu, düşüncelerinizin toparlanmasına ve yeniden konsantre olmanıza yardım edecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İş Yeri Stresi İle Baş Etmenin Bilimsel Olarak Kanıtlanmış 7 Yolu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin