Böbrek Taşı Kendini Hangi Belirtilerle Gösteriyor?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülen böbrek taşı sorunu bazı kişilerde çok şiddetli ağrılara sebep olurken bazı insanlar böbreklerinde taş olduğunu ancak başka bir sebeple yapılan bir tıbbi görüntüleme işlemi sırasında öğreniyorlar. Küçük boyutlu bazı böbrek taşları insana hiçbir rahatsızlık vermeyebiliyor. Bazı böbrek taşları ise insanın nefesini kesen, yerlerde süründüren, diş ağrısı veya doğum sancısıyla kıyaslanan (Hatta bazen bunlardan daha acı verici olduğu söylenen) ağrılara yol açıyor.

Böbrek taşı belirtileri arasında en sık rastlananının bu dayanılması güç ağrılar olduğunu söyleyebiliriz. Böbrekte bulunan taş bazen üreterden, yani böbrekte oluşan idrarın mesaneye taşınmasını sağlayan kanallardan idrar akmasını engelliyor. Bu durumda insan bel ve böğür bölgelerinde keskin bir ağrı hissediyor. Taşın böbreklerde değil de üreterde olması durumunda ağrılar kasıklarda ve uyluklarda da hissedilebiliyor.

‘Renal kolik’ olarak adlandırılan ve dalgalar halinde gelen bu şiddetli ağrılar hastanın acilen doktoruna veya en yakın hastaneye başvurmasını gerektiriyor. Bu tip ağrılara eşlik eden başka rahatsızlıklar da olabiliyor; ateş, kusma, idrarda kan görülmesi, bulantı ve ağrılı idrar yapma gibi. Yüksek ateş söz konusuysa kişinin hiç zaman kaybetmeden tıbbi yardım araması gerekiyor. Şiddetli böbrek ağrısı ataklarının süresi 20 dakika ile 1 saat arasında değişebiliyor.

Kişide böbrek taşı olmasının sebeplerinden birinin genetik yatkınlık olduğu düşünülüyor. Sistin, kalsiyum, ürik asit ve oksalat gibi maddelerin idrarla birlikte vücuttan atılmaması da böbrek taşı oluşmasına yol açıyor. Bu maddeler böbreğin içine çöküp orada birikiyor ve zamanla taş haline geliyorlar. Fakat bütün böbrek taşları dramatik sorunlara yol açmıyor; bazıları idrarla birlikte sorunsuzca vücuttan atılabiliyorlar.

Böbrek hastalıkları, böbrekteki yapısal bozukluklar, bazı bağırsak hastalıkları ve metabolik hastalıklar, sıcak iklim kuşağında yaşamak, idrar yolları enfeksiyonları ve yanlış beslenme alışkanlıkları da böbrek taşının sebepleri arasında sayılıyor.

Vücudunuzda böbrek taşları oluşmasını engellemek için yeterince su içmeye dikkat etmeli ve hareketli olmalısınız. Gerektiğinden daha az su içen insanların bünyesi taş oluşturmaya daha müsait oluyor.

Böbrek taşı tedavisi:

Boyutu 4 mm.den küçük olan taşları çoğunlukla kendiliğinden düşüyor, 6 mm.den büyük olan taşlara ise müdahale edilmesi gerekiyor. Bazı böbrek taşlarının düşmesi için ilaç tedavisi yeterli oluyor. Bazı vakalarda böbrek taşı dışarıdan taşa yönlendirilen şok dalgalarının etkisiyle kırılıyor. ESWL olarak adlandırılan bu yöntemin tek 1 seans olarak uygulanması her zaman yeterli olmuyor, bu durumda birkaç seans olarak yapılıyor.

Böbrek taşı uygulanan tedaviye cevap vermiyor ve verecek gibi de görünmüyorsa, idrarın idrar yolunda akmasını engelleyecek bir blok oluşturuyorsa, böbreklerin hasar gördüğü tespit edilmişse veya kişi tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonları geçiriyorsa hastalığı kısa süre içinde ortadan kaldıran ve günlük yaşamının uzun süre sekteye uğramasını gerektirmeyen minimal invaziv girişimler uygulanıyor.

Böbrek taşı tedavisi için uygulanan yöntemlerden biri de klasik açık ameliyat yöntemi. Fakat günümüzde bu yönteme nadiren başvuruluyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Böbrek Taşı Kendini Hangi Belirtilerle Gösteriyor?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin