Rahim Sarkması Nedir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genital organlarda sarkma durumu her zaman büyük şikayetlere yol açmıyor. Rahim ve idrar kesesinde oluşan sarkmalar bu organlar hazne ağzından çıkmadığı sürece fark edilmeyebiliyor ve büyük bir sorun meydana getirmiyor. Ancak durum ilerleyip organlar bir kitle halinde hazneden dışarı sarkarsa ciddi sorunlar yaşanması söz konusu olabilir. Durum halk arasında rahim sarkması olarak anılsa da rahim ve rahme bağlı veya yakın olan organlar genellikle birlikte sarkıyor.

Kendilerini tutan bağlar sayesinde ancak sınırlı olarak hareket edebilen rahim, idrar torbası ve kalın bağırsağın son kısmı bazen kadının rahim ağzının vajina girişinde olduğunu eliyle hissedebileceği derecede sarkabiliyor. Cinsel organları tutan bağlar yaşın ilerlemesinin ve çok sayıda doğumun etkisiyle esnekliklerini yitirdiğinden, sorun bu durumdaki kadınlar arasında daha çok görülmekte. Normalden iri bir bebek dünyaya getirmek, devamlı öksürmek, tuvalette fazla ıkınmak, şişmanlık, fazla ağır kaldırmak ve kronik kabızlık da sarkmaya sebep olabilecek etkenler arasında sayılıyor.

Sadece rahim sarkması söz konusu ise bu durumdaki bir kadın ayakta durduğunda, öksürdüğünde, ıkındığında ve hapşırdığında ağrı hissedecektir. Buna alt bölgede bir dolgunluk hissedilmesi de eşlik eder. İdrar torbasının vajina içerisinde bombeleşmesi demek olan idrar torbası sarkması durumunda ise kadın özellikle hapşırma, öksürme, ağır bir eşyayı kaldırma gibi karın içindeki basıncı arttıran durumlarda vajinasının içinde bombeleşen idrar torbasını eliyle hissedebilir. Bu yakınmaya bazen idrar kaçırma sorunu da eşlik eder. İdrar yolları enfeksiyonlarına zemin hazırlayan bu sorun kadının idrar yapmakta zorlanmasına da sebep olabilir. Kalın bağırsağın son kısmının vajinaya doğru bombe yapması durumu olan rektum sarkması ise dışkı yapmakta zorlanmaya, kabızlık ve basur sorunlarına yol açabilir.

Çok ileri durumlarda rahmin bütünüyle vajinadan çıkması, parmakların yardımıyla geri itilse bile tekrar dışarı çıkması ve zamanla üzerinde ülserler oluşması söz konusu olabilir. Ciddi rahim sarkması vakalarında vajinada vajina duvarıyla dıştaki cildin sürtünmesinden kaynaklanan yaralar oluşabilir, ayrıca nadir olarak mikrop kapmak da mümkündür.

Fazla kilolardan kurtulmak, ağır kaldırmaktan ve dar korseler-giysiler giymekten kaçınmak, bağırsak hareketlerini düzenleyecek lifli gıdalar almak ve pelvik kasları güçlendirmek için Kegel egzersizleri yapmak genital organların sarkması riskini azaltır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Rahim Sarkması Nedir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin