Yutma Güçlüğü Nedir, Belirtileri Nelerdir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaşlılarda daha fazla olmak üzere her yaş grubundan kişilerde görülebilen bir rahatsızlık olan disfalji; alınan katı ve sıvı gıdaların ağızdan mideye geçmesi sırasında güçlük çekilmesi durumudur. Yutma güçlüğü birkaç gün sürdükten sonra ortadan kalkarsa önemli bir sorun olmayabilir, fakat 1 hafta geçtiği halde devam ediyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekir. Sorun genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları gibi basit sebeplerden kaynaklanır ancak bazen reflü, inme, Alzheimer veya Parkinson gibi hastalıklara işaret ediyor da olabilir.

 

Yutma güçlüğünün belli başlı belirtileri ağızda tükürük salgısının artması ve kişinin, yiyecek ve içeceklerin boğazına takıldığı hissine kapılmasıdır. Boğazda yabancı bir cisim-parça olduğu duygusu ile boğaz ve göğüs bölgesinde rahatsızlık hissi de belirtiler arasındadır. Yutma esnasında öksürük ve boğulma hissi de söz konusu olabilir.

Yutma güçlüğü inatla devam ediyor ve sebebi bilinmiyorsa bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından hastanın hikayesi dikkate alınarak muayene edilir. Tanı aşamasında önce sorunun hangi bölgede ortaya çıktığı araştırılır. Hasta yakınmaları bunu tespit etmek açısından son derecede önemlidir. Endoskopi yöntemi nörolojik sorunlardan ileri gelen yutma güçlüklerinin ayırt edilmesi için faydalı olur. Doktor gerekli görürse MR veya tomografiden de yararlanabilir. Hastaya farklı kıvamlarda yiyecek-içecekler kullandırılarak ve değişik pozisyonlar verdirilerek yutma yeteneğinin değerlendirilmesi yapılır. Problem felç veya ilerleyici nörolojik hastalıklardan kaynaklanıyorsa nörolog değerlendirmesi gerekir.

İnme sonrasında yutma güçlüğü yaşayan hastalarda zatürree vakaları daha sık görülmektedir. Bu tür hayati sorunlardan kaçınmak için hastanın yutma konusunda terapi alması gerekir. Erken tanı koyulabilirse yutma bozuklukları oldukça başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Tedavi yöntemi hastalığın altında yatan nedene bağlı olarak belirlenir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yutma Güçlüğü Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin